Εκδήλωση για την απεργία των εργαζόμενων στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και μερικά λόγια από τη συζήτηση

Εκδήλωση στο Στέκι του ΝΑΡ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή απεργών και του γραμματέα του Σωματείου, Γιώργο Λιάκα. Στη συζήτηση που έγινε εξήγησαν την πρότερη κατάσταση, την σχεδόν χρεοκοπία του εργοστασίου, τις κρατικές παρεμβάσεις και τις θυσίες των εργαζόμενων και πώς έφτασε στα χέρια των τωρινών ιδιοκτητών με αποτέλεσμα τη δυναμική απεργία και τη στήριξη από την αρχή μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα:

Συζητήθηκε η ευρεία στήριξη στον αγώνα τους από οργανώσεις, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους κ.α. από όλο το φάσμα του κινήματος αλλά και το πώς αγκαλιάστηκε από το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το κλαδικό συνδικάτο/σωματείο στο οποίο συμμετέχουν όσοι επιθυμούν την οργάνωσή τους από τη βάση, με το ψηφοδέλτιο (ενιαίο και όχι ψηφοδέλτια παρατάξεων) στις εκλογές να είναι πολυσυλλεκτικό και να καλύπτει όλο το πολιτικό σπέκτρουμ.

Φυσικά, μεγάλο μέρος της συζήτησης κάλυψαν τα γεγονότα και η λεπτομερής περιγραφή για την ιστορία του εργοστασίου και το πώς οδηγήθηκαν σε αυτή την κατάσταση. Το εργοστάσιο έφτασε στα πρόθυρα χρεοκοπίας, για να καλυφθούν τα χρέη οι ιδιοκτήτες πήραν δάνεια τα οποία εν τέλει δαπανήθηκαν για ιδία χρήση στα πλαίσια της πολυτελούς διαβίωσης τους. Το μπαλάκι της ευθύνης ρίχνει ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας στη σύζυγό του Κατερίνα, κατηγορώντας την ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική της ξοδεύοντας τεράστια ποσά για βίλες, κότερα και ιδιωτικά αεροπλάνα στα πλαίσια ενός υπερπολυτελούς lifestyle. Για να διατηρηθεί σε λειτουργεία το εργοστάσιο, ο Μαλαματίνας ζητά τη βοήθεια του κράτους και τις θυσίες των εργαζόμενων οι οποίοι αποδέχονται μείωση 20% του μισθού τους επί δύο χρόνια. Μεγάλο μέρος των χρεών, 50% προς τις τράπεζες και 30% προς τα ασφαλιστικά ταμεία κουρεύεται από το κράτος με στόχο να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και παραμένει ένα χρέος της τάξεως των 7 εκατομμυρίων. Το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει και την είσοδο νέου επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης εν λειτουργία. Το ρόλο αυτό αναλαμβάνει η εισαγωγική εταιρεία Μάντης Εμπορική στην οποία μέτοχοι είναι ο Δημήτρης Χατζής και τα αδέλφια Κρομμύδα με γνωστή τη σχέση και τη μετέπειτα εμπλοκή του υπουργού ενέργειας Κωνσταντίνου Σκρέκα.

Η συνέχεια είναι γνωστή, παρόλο που το προϊόν κατέχει πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς εντός και εκτός χώρας, με σημαντική την κατανάλωση και από ομογενείς, η παραγωγή πέφτει από πενήντα παλέτες την ημέρα στις δύο με τρεις. Υπάρχει μία συνολική προσπάθεια σαμποταρίσματος της διαδικασίας των παραγγελιών-παραγωγής και διανομής. Παράλληλα τα έξοδα για τη συντήρηση των μηχανημάτων καθώς και η έλλειψη πρώτων υλών δημιουργεί μία ακόμα πιο ασφυκτική κατάσταση με το εργοστάσιο να ακολουθεί μία πτωτική πορεία. Παρά τις θυσίες που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και τη δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας, ξεκινούν οι πρώτες απολύσεις από το εργοστάσιο. Συλλογική σύμβαση εργασίας δεν υφίσταται και οι εργοδότες/αφεντικά αρνούνται την υπογραφή ακόμα και επιχειρησιακής σύμβασης. Παράλληλα, προχωρούν στην πρόσληψη με τρίμηνη σύμβαση εργαζόμενων, στην προσπάθειά τους να ρίξουν τους μισθούς στα τάρταρα και να δημιουργήσουν μοχλούς πίεσης για να επιτυγχάνουν τη λειτουργια του εργοστασίου κατά το δοκούν. Η ρήξη ήταν μονόδρομος καθώς και το σωματείο συσπειρώθηκε με την απόλυση μελών του, οδηγώντας στο δίκαιο αγώνα που πραγματοποιείται.

Η κοινωνία στήριξε έμπρακτα τον αγώνα που δίνεται με τρόφιμα και οικονομική στήριξη να προσφέρονται από πολλά άτομα, οργανωμένα και μη, δίνοντας πνοή και διάρκεια στην απεργία των εργαζόμενων.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και περαιτέρω συζήτηση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (Β. Γλ.)




Εκδήλωση – συζήτηση για την απεργία των εργατών στην ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, Τετάρτη 7/9 στο Στέκι του ΝΑΡ

Μοιραστείτε το άρθρο