Οι 27 της ΕΕ αποφάσισαν να διακόψουν τις διευκολύνσεις στις θεωρήσεις εισόδου σε ρώσους πολίτες

 189Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Θα αντιδράσουμε στη νέα ρωσοφοβική εκστρατεία, διαμηνύει η Μόσχα. Ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτιμάει ότι κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι θα επιλέξουν τον ρεαλισμό και θα μας απευθυνθούν. Νέα στρατιωτική βοήθεια στέλνουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο για να νικήσουν οι Ουκρανοί.

Με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gasprom να καταγράφει καθαρά κέρδη 35.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, παρά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Δυτικοί στην Ρωσία, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Συνεχίζουν τις κυρώσεις, αν και ευδιάκριτες είναι πλέον στην Ευρώπη οι φωνές περί του αντιθέτου και αλλαγή της στάσης στο ουκρανικό και έναντι της Ρωσίας. Όπως επισήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ: «Νηφάλιες φωνές μπορούν να ακουστούν… Σύμφωνα με τις πηγές μας, έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται για κάποια βήματα του ενός προς τον άλλον… Σε κάποιο στάδιο οι ευρωπαίοι εταίροι θα επιλέξουν ουσιαστικά τον ρεαλισμό… και τότε θα δούμε τι έχουν να μας προσφέρουν».

Πάντως, οι 27 της ΕΕ από σήμερα πρόσθεσαν νέες κυρώσεις, με την διακοπή του καθεστώτος διευκολύνσεων χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους ρώσους πολίτες, καθιστώντας τες πλέον πολύ δύσκολες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να αναστείλουν πλήρως την  συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία, καθιστώντας πιο δύσκολη και πιο ακριβή την είσοδο ρώσων πολιτών στην ΕΕ, όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. “Θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο, θα παίρνει περισσότερο χρόνο”. Για να καμφθούν κάποιες ανατολικοευρωπαϊκές ώρες μέλη της ΕΕ που είχαν ζητήσει πιο αυστηρά μέτρα (πλήρη απαγόρευση εισόδου των Ρώσων), ο Μπορέλ είπε πως οι γειτονικές προς τη Ρωσία χώρες “μπορούν να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να περιορίσουν την είσοδο στην ΕΕ”. Η Μόσχα αντέδρασε αμέσως με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι: Θα υπάρξει ένα νέο σπιράλ κραυγαλέας ρωσοφοβικής εκστρατείας» και «αυτό μας αναγκάζει να αντιδράσουμε».

Στο άλλος σκέλος των δυτικών αντιδράσεων στη ρωσική εισβολή, την αποστολή οπλικών συστημάτων στο Κίεβο, στο οποίο πρωτοστατούν ΗΠΑ και ΗΒ, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι «εντός των επόμενων ημερών» οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε ότι (οι Ουκρανοί) θα έχουν τα μέσα για να κερδίσουν τη μάχη επί του πεδίου και για αυτό έχουμε ήδη υποσχεθεί περισσότερα από 13 δις. δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια για τις ουκρανικές δυνάμεις», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.

Την ίδια ώρα, η Σουηδία παρέδωσε στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας, στο οποίο περιλαμβάνονται και βλήματα πυροβολικού, ανέφερε ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ. «Θαυμάσια νέα από τη Σουηδία: το 7ο στρατιωτικό πακέτο βοήθειας, με πυρομαχικά για το πυροβολικό, θα ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό», έγραψε στο Twitter.

Ως προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και την αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ, αυτή έφθασε στην πόλη τις απογευματινές ώρες. Στη συνέχεια αναμένεται να κατευθυνθεί προς το πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Ενεργοντάρ που βρίσκεται 120 χλμ από την πόλη της Ζαπορίζια. Όπως είπε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι, θα αναζητήσουν την εγκατάσταση μόνιμης παρουσίας επιθεωρητών στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβάρδισε την πόλη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός. «Ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει την Ενεργοντάρ», δήλωσε στο Telegram o Γεφγκέν Γεφτουτσένκο, επικεφαλής της διοίκησης της Νικόπολης, που βρίσκεται απέναντι από την Ενεργοντάρ, στην άλλη πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις γνωστοποιούν ότι σημείωσαν επιτυχίες σε τρεις περιοχές (Χερσώνα, Μπερισλάβ και Νόβα Καχόφκα) της ελεγχόμενης από τους Ρώσους περιφέρειας της Χερσώνας, όπως σήμερα ουκρανός περιφερειακός αξιωματούχος, τρείς μέρες αφότου οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν την έναρξη μιας αντεπίθεσης στο νότιο μέτωπο.

Μοιραστείτε το άρθρο