Ακατανόητες οι ενέργειες των Ευρωπαίων που… πλήττουν τους ίδιους, λέει η Μόσχα

*Στη διάρκεια της νύχτας έγινε γνωστός ο θάνατος του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, της περεστρόϊκα και της γκλάσνοστ αλλά και της πτώσης του κομμουνιστικού καθεστώτος, ξυπνώντας μνήμες για ό,τι συνέβη πριν 31 χρόνια με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας με τον πόλεμο δύο εκ των Δημοκρατιών της, της Ρωσίας και της Ουκρανίας…


188Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τα προβλήματα στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη οφείλονται αποκλειστικά στις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λένε οι Ρώσοι. Δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του γερμανικού λαού τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου. Οι Ρώσοι χαρακτηρίζουν αποτυχημένη την ουκρανική αντεπίθεση στο νότο και μιλάνε για βαριές απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων.

Καθημερινές είναι πλέον οι φωνές στην Γερμανία για μία άλλη προσέγγιση του ουκρανικού και συνομιλίες με την Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά από ανάλογες τοποθετήσεις γερμανών πολιτικών, όπως και σχολίων στον γερμανικό Τύπο, σήμερα ήρθε στη δημοσιότητα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του RTL που δείχνει ότι αυτή τη θέση εκφράζουν τα τρία-τέταρτα των Γερμανών. Συγκεκριμένα, το 77%  των Γερμανών ζητάει από τη Δύση να επιδιώξει ενεργά την έναρξη  διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Το 87% θεωρεί σωστό οι δυτικοί ηγέτες να συνομιλούν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Μάλιστα, το 62% των Γερμανών τάσσονται κατά της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία  και μόλις το 32% το αντίθετο.

Τα ρωσικά μέσα εκτιμούν ότι ήδη διαφαίνεται ρήγμα στην πολιτική του Βερολίνου έναντι του ουκρανικού. Η εφημερίδα Ιζβέστια σημειώνει ότι η αποστολή οπλικών συστημάτων στο Κίεβο βαίνει ολοένα και μειούμενη, αν και παραμένει η δημόσια επίσημη ρητορική για συνέχιση στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Επικαλείται δε τον αναλυτή Άρτεμ Σοκόλφ του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών ο οποίος αναφέρει ότι ο ρυθμός στην αποστολή βαρέων όπλων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βαίνει μειούμενος και θα γίνει περισσότερο συμβολικός στο μέλλον. Ενώ σημειώνει ότι έχει πληγεί η τάση για υποστήριξη της Ουκρανίας με κάθε κόστος.

Όλα αυτά φυσικά στο γκρίζο φόντο του ενεργειακού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις κυρώσεις των Δυτικών κατά της Ρωσίας και των αντιμέτρων που αυτή έλαβε να έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Αυτοί βλέπουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να εκτινάσσονται και τον επερχόμενο χειμώνα να παγώνουν – βιώνοντας έναν άλλο πόλεμο κατά των κοινωνιών μέσα στην Ευρώπη.

Η Μόσχα σπεύδει να διαμηνύσει ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 οφείλονται αποκλειστικά στις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι: Τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις Κυρώσεις. Όπως τόνισε: Ευρωπαϊκές χώρες, το ΗΒ, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν κανονικές εργασίες συντήρησης και επισκευής, και δεν επιτρέπουν επίσης νόμιμη καταχώρηση τς επιστροφής εξαρτημάτων και μηχανημάτων στους χώρους λειτουργίας τους Δεν υπάρχουν άλλα εμπόδια για τη Ρωσία ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Συμπλήρωσε δε ότι: Προβληματίζουν οι παράλογες ενέργειες των Ευρωπαίων, οι οποίες είναι δύσκολο να κατανοηθούν και δύσκολο να εξηγηθούν, για τις οποίες όμως οι απλοί Ευρωπαίοι πρέπει να πληρώσουν πολλά.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον αγωγό για τρεις ημέρες από αύριο Τετάρτη προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης σε ένα και μόνο συγκρότημα αντλίας στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια. Παράλληλα, η Gazprom ενημέρωσε την γαλλική εταιρεία Engie για μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από σήμερα λόγω διαφωνιών σχετικά με ορισμένα συμβόλαια, όπως γνωστοποίησε η δεύτερη, σηματοδοτώντας περαιτέρω μείωση των ενεργειακών προμηθειών της Ευρώπης.

Ως προς τα συμβαίνοντα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, η αποστολή επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ έφθασε στο Κίεβο και μέχρι τέλος της βδομάδας αναμένεται να φθάσει στο Ενεργοντάρ (νότια στην περιοχή της Ζαπορίζια) όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη με έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η ουκρανική προεδρία μετέδωσε βίντεο από τη συνάντηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον τελευταίο: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιτύχει από τη Ρωσία «άμεση αποστρατιωτικοποίηση» του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια. Αυτό συνεπάγεται «την αποχώρηση όλων των ρώσων στρατιωτών με όλα τα εκρηκτικά τους, όλα τα όπλα τους από αυτές τις εγκαταστάσεις».

Η ανησυχία μεγαλώνει για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς όπως δείχνουν οι νέες δορυφορικές εικόνες  της αμερικανικής εταιρείας Maxar Technologies  υπάρχουν και τρύπες στην οροφή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, πέραν από τις φωτιές που φαίνεται πως έχουν ξεσπάσει περιμετρικά. Ο ρώσος αξιωματούχος της διοίκησης που έχουν εγκαταστήσει στις ελεγχόμενες από αυτούς περιοχές, Βλαντίμιρ Ρογκόφ, δήλωσεν πως ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα άνοιξε μια τρύπα στη στέγη μιας αποθήκης καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό και ανήρτησε σχετική φωτογραφία στο Telegram.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σήμερα στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που είχαν στόχο το κέντρο του Χαρκόβου στα ανατολικά, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσαν ο δήμαρχος και ο περιφερειακός κυβερνήτης. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με σχεδόν 1,4 εκατ. κατοίκους πριν από τον πόλεμο, δεν ‘έχει σταματήσει να βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις στη διάρκεια αυτών των έξι μηνών πολεμικών συγκρούσεων.

Ως προς την αντεπίθεση που αναγγέλθηκε από τη νότια στρατιωτική διοίκηση των ουκρανικών δυνάμεων, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ολεκσίι Αρέστοβιτς είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πορθμεία στην περιοχή της Χερσώνας που η Μόσχα χρησιμοποιεί για εφοδιασμό των κατεχόμενων εδαφών από τους Ρώσους στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Ο ίδιος όμως, τάχθηκε κατά των όποιων προσδοκιών για μία γρήγορη νίκη, περιγράφοντας την επίθεση ως «μία αργή επιχείρηση για να πλήξει τον εχθρό… Αλλά τα μέσα είναι περιορισμένα». Αυτό μεταδίδουν και δυτικά μέσα, με δηλώσεις στρατιωτών, μη κατονομαζόμενων, που περιγράφουν την όλη ουκρανική επιχείρηση όχι ως αντεπίθεση, αφού κάτι τέτοιο σημαίνει μια ευρείας κλίμακας κινητοποίηση που απαιτεί πολλά περισσότερα μέσα και οι Ουκρανοί δεν τα διαθέτουν.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία στο Κίεβο δεν έχει αναφερθεί σε αντεπίθεση και ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαίλο Ποντόλιακ προειδοποίησε πολιτικούς, ειδικούς και διαμορφωτές της κοινής γνώμης να μην εικάζουν σχετικά με την πρόοδο της στρατιωτικής επιχείρησης πριν αποφανθεί το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και ανακοινώσει ο στρατός επίσημα.

Το Κρεμλίνο κοινοποιεί ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως ονομάζει την ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια, βαίνει βάσει σχεδίου παρά τα περί ουκρανικής αντεπίθεσης στο νότο με επικέντρωση την περιοχή της Χερσώνας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας: Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται, μεθοδικά και σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια. Όλοι οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Κατά τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ: Στην αποτυχημένη επίθεση, ο εχθρός υπέστη βαριές απώλειες τις τελευταίες 24 ώρες, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν εξοντώσει 1.200 στρατιώτες και καταστρέψει 48 τανκς, 46 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 27 άλλα στρατιωτικά οχήματα κ.α..

Μοιραστείτε το άρθρο