Οι Ουκρανοί άρχισαν την πολυδιακηρυγμένη αντεπίθεση στο νότο, που οι Ρώσοι λένε ότι απέκρουσαν

187ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μετά από ένα καλοκαίρι διακηρύξεων και προαναγγελίας για αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων στο νότο που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, τελικά αυτή ανακοινώθηκε-εξαγγέλθηκε σήμερα. Οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι αυτή η επιχείρηση απέτυχε παταγωδώς, επιφέροντας βαριά πλήγματα στις ουκρανικές δυνάμεις. Καθ’ οδόν προς τον πυρηνικό σταθμό της Ζααπορίζια βρίσκεται αποστολή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

«Σήμερα αρχίσαμε επιθετικές ενέργειες προς πολλές κατευθύνσεις, περιλαμβανομένης της χερσονήσου της Χερσώνας», γνωστοποίησε η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης Ναταλία Χουμενιούκ. «Τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας στις νότιες γραμμές εφοδιασμού της Ρωσίας έχουν αδιαμφισβήτητα αποδυναμώσει τον εχθρό». «Τουλάχιστον δέκα ρωσικοί χώροι αποθήκευσης πυρομαχικών χτυπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Πρόσθεσε δε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στον νότο είναι «μάλλον ισχυρές» και έχουν ενισχυθεί στη διάρκεια μιας μακράς περιόδου. «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση σε πολλές ζώνες στον νότο. Ζητούμε από τους κατοίκους της Χερσώνας να τηρούν τις οδηγίες ασφαλείας: παραμείνετε κοντά σε καταφύγια και μακριά από τις θέσεις» των ρωσικών δυνάμεων, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Γιαροσλάβ Γιανούσεβιτς. «Η πρώτη φάση (τη αντεπίθεσης) είναι η δεξιά όχθη της περιοχής της Χερσώνας. Είναι ακόμη δύσκολο να μιλήσουμε για την απελευθέρωση της αριστερής όχθης», εξήγησε ο τοπικός βουλευτής και σύμβουλος του περιφερειακού κυβερνήτη Σέρχι Χλαν.

Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κοινοποιούσε ότι ο ρωσικός στρατός «απέκρουσε» την «απόπειρα επίθεσης» των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιφ, υποστηρίζοντας ότι επέφερε «βαριά πλήγματα» στους Ουκρανούς. «Αυτή η νέα απόπειρα επίθεσης του εχθρού απέτυχε παταγωδώς». «Οι μονάδες του ουκρανικού στρατού υπέστησαν βαριές απώλειες λόγω της σθεναρής άμυνας των Ρώσων στρατιωτών». Στην ανακοίνωσή του λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 26 άρματα, 32 θωρακισμένα οχήματα και δύο μαχητικά αεροσκάφη Su-25, προσθέτοντας ότι: «Ο εχθρός έχασε περισσότερους από 560 στρατιώτες».

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης σχετικά με τις επιθέσεις κατά του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια (που ελέγχεται από τους Ρώσους αλλά με ουκρανικό προσωπικό) και αλληλοκατηγορούνται οι δύο εμπόλεμες πλευρές, αξιωματούχοι της στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης που έχουν εγκαταστήσει οι Ρώσοι στις περιοχές που ελέγχουν, κοινοποιούσαν σήμερα ότι ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα άνοιξε μια τρύπα στη στέγη μιας αποθήκης καυσίμων στο πυρηνικό εργοστάσιο. Σχετική φωτογραφία ανήρτησε στο Telegram ο  Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της ρωσικής διοίκησης της Ζαπορίζια. Άλλοι ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι “εξαπολύει πυρά συνεχώς” στην περιοχή του σταθμού. Η Ουκρανία χρησιμοποίησε το οβιδοβόλο Howitzer M777 αμερικανικής κατασκευής για να εκτοξεύσει την οβίδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο την τοπική διοίκηση.

Την ίδια ώρα και μπροστά στον κίνδυνο να πληγεί κάποιος από του αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού, που φυσικά θα προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι ξεκινάει τελικά την αποστολή της στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Ραφαέλ Γκρόσι. «Ήρθε η μέρα, η αποστολή της IAEA στη Ζαπορίζια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν. Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας και της Ευρώπης», ανέφερε στο Twitter, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της οποίας θα ηγηθεί προσωπικά θα φθάσει στο εργοστάσιο «αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Ο Γκρόσι ζητούσε εδώ και καιρό να του δοθεί η δυνατότητα να επισκεφθεί το εργοστάσιο, προειδοποιώντας πως υπάρχει «αληθινός κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής». Η IAEA διευκρίνισε ότι οι επιθεωρητές της θα εξετάσουν τις ζημιές που έχουν γίνει στον πυρηνικό σταθμό, θα εκτιμήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται το προσωπικό και θα εξετάσουν τη λειτουργικότητα των συστημάτων ασφαλείας και προστασίας.

Αρχικά, το Κίεβο εναντιωνόταν στην επίσκεψη ομάδας της IAEA, ανησυχώντας πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή της εγκατάστασης, ενώ και η Μόσχα ζητούσε αυτή η αποστολή να διέλθει μέσα από ρωσικό έδαφο. Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της ουκρανικής επαρχίας όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Γεβγένι Μπαλίτσκι δήλωσε ότι δεν αναμένει σημαντικά αποτελέσματα από την επίσκεψη, κατηγορώντας διεθνούς οργανισμούς ότι βρίσκονται «στο τσεπάκι των ΗΠΑ». Η δε Ουάσιγκτον ζητάει την αποστρατιωτικοποίησης όλης της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο των έξι αντιδραστήρων που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Τελικά η αποστολή πραγματοποιείται μέσα από την ουκρανική επικράτεια.

Μοιραστείτε το άρθρο