Η επιστροφή του δημάρχου Μπακογιάννη και το αφήγημά του για το Λόφο Στρέφη

Στα νέα της χθεσινής ημέρας: Επέστρεψε από τις διακοπές του ο δήμαρχος του 20%, στον φιλόξενο Σκάι φυσικά, αφού όλον τον Αύγουστο κρυβόταν πίσω από τις ασπίδες των ΜΑΤ.
Και τι μας είπε για τον Λόφο Στρέφη;
– Ότι ο Λόφος είναι εγκαταλειμμένος και παρατημένος εδώ και χρόνια.
Ευχαριστούμε, το ξέρουμε. Τα τελευταία τρία χρόνια μάλιστα η εγκατάλειψη είναι ευθύνη του Μπακογιάννη, τα δε προηγούμενα, δημάρχων κυρίως του κόμματός του, μεταξύ των οποίων και της μαμάς του. Αυτοκριτική δεν ακούσαμε όμως.
– Ότι ο Λόφος έχει αποκοπεί από τη γειτονιά.
Εδώ καγχάζουμε, όταν ζούμε κάθε μέρα εκεί, περπατάμε, διασκεδάζουμε, οργανώνουμε τις γιορτές μας εδώ και χρόνια.
– Ότι οι κάτοικοι που ζουν γύρω από τον Λόφο δεν πατάνε εκεί.
Εδώ κάπου έχει δίκιο ο δήμαρχος. Αν μιλάει για τους κατοίκους με τα πολυτελή ρετιρέ – μεζονέτες. Αυτοί όμως ΠΟΤΕ δεν πάταγαν στον Λόφο, τον αντιμετώπιζαν πάντα ως ντεκόρ του σαλονιού τους και ως εργαλείο αύξησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους (θέα σε πάρκο κλπ). Γι’ αυτό και όταν μιλούν μαζί του στα αθηναϊκά σαλόνια, ζητούν πχ να μπει ηχομονωτικό πλέξιγκλας γύρω από το γήπεδο μπάσκετ (επειδή δεν τολμούν να του πουν να πνίξει τα πιτσιρίκια). Διαστροφή;
– Ότι ο Λόφος Στρέφη έχει παραδοθεί στην παραβατικότητα, την εγκληματικότητα, την ηχορύπανση και την οχλοβοή.
Ας μας παραθέσει επίσημα στοιχεία λοιπόν. Και συγκριτικά με άλλες περιοχές της Αθήνας. Να μας μιλήσει για τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου» και τις περιοχές που αυτά ευδοκιμούν, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με όχημα τις golden visas και τις επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία ή για την παραβατικότητα των εργοδοτών (κλεμμένα δώρα, ένσημα, απλήρωτες υπερωρίες) μέσα κι έξω από τα Εξάρχεια. Δεν θα το κάνει φυσικά. Όσο για την ηχορύπανση και την οχλοβοή, από πού παράγονται αυτά αφού ο Λόφος είναι δήθεν έρημος; Μήπως μπέρδεψε τον Λόφο με την οχλοβοή των μαγαζιών, στα οποία δίνει άδειες ασύστολα να κλέβουν πεζόδρομους και πεζοδρόμια με τα τραπεζοκαθίσματα;
– Ότι είπαν ως Δήμος να κάνουν μια ανάπλαση του Λόφου, ένα έργο υποδομών, γιατί ο Λόφος έχει χωματουργικά ζητήματα, χρειάζεται φύτευση, πυρασφάλεια, φως.
Μάλιστα. Η στήριξη των πρανών στον Λόφο είχε μπει στο περσινό πρόγραμμα του Δήμου και ως δια μαγείας εξαφανίστηκε (τα μαγικά της Prodea). Τα δέντρα και οι θάμνοι ξεραίνονται γιατί ο Δήμος δεν συντήρησε ποτέ το αρδευτικό δίκτυο. Σύμφωνα με τα σχέδια της Prodea πολλά δέντρα από τα υγιή θα κοπούν για την επέκταση της παιδικής χαράς και την τοποθέτηση γεωπλεγμάτων. Πυροσβεστικοί κρουνοί υπάρχουν, σε αχρηστία όμως και με κομμένο το νερό από τον Δήμο. Και φώτα υπάρχουν, που τα κράταγαν σβηστά για χρόνια και μόλις πέρσι τα άναψαν, χωρίς να αλλάξουν τις καμένες λάμπες ή να κάνουν κάποιες μικροεπισκευές σε κολώνες φωτισμού.
Αν έκαναν αυτά τα στοιχειώδη όμως, δεν θα χώραγε η ανάπλαση (η παραχώρηση του Λόφου στην κτηματομεσιτική Prodea δηλαδή), που μεταξύ αυτών που αποφεύγει να μας πει ο δήμαρχος, θα περιφράξει τον Λόφο, θα δημιουργήσει «ανθρωποθυρίδες» για ελεγχόμενη είσοδο, θα ξοδεύει 90.000€ το χρόνο για υπηρεσίες σεκιούριτι, θα τοποθετήσει μεταλλικά πλέγματα, γεωπλέγματα και συρματοκιβώτια με μια μελέτη είναι επιπέδου φοιτητικής εργασίας χωρίς μετρήσεις και αποδείξεις των ισχυρισμών της, θα καταστρέψει και θα διώξει τα πουλιά και τα ζώα του Λόφου, θα χτίσει νέο, πολυτελές και απρόσιτο αναψυκτήριο στη θέση του «Βυζαντινό», ισοπεδώνοντας το πλακόστρωτο μπροστά, στα πρότυπα του νέου αναψυκτηρίου στον Λυκαβηττό που έχει αποκόψει τον περίπατο σε αυτόν τον Λόφο. Για να προσελκύσει τουρίστες και για να αυξήσει την αξία της γης και της ιδιοκτησίας. Των φίλων του πάλι δηλαδή.
-«Οι ίδιοι που δεν ήθελαν τα σχολεία, που δεν ήθελαν τα 1200 παιδάκια να πάνε στα σχολεία, είναι οι ίδιοι οι οποίοι σήμερα αντιδρούν στην πλατεία Εξαρχείων και στον λόφο του Στρέφη».
Εντάξει, το ότι είναι χυδαίος ο δήμαρχος (και οι επικοινωνιολόγοι του) το ξέραμε. Καμία έκπληξη που βαφτίζει σχολεία τα κοντέινερ στα οποία στοίβαξε τα 1200 νήπια, κόβοντας τις αυλές των υφιστάμενων σχολείων και αρνούμενος να δημιουργήσει νέα νηπιαγωγεία. Δε μας είπε επίσης πόσα από αυτά τα «σχολεία» – κοντέινερ παρέμειναν κλειστά γιατί αρνήθηκαν οι γονείς να στείλουν εκεί τα παιδιά τους.
Και κυρίως, δεν μας λέει πότε θα ξεκινήσει επιτέλους η επισκευή των σχολείων στα Εξάρχεια, που πέφτουν ταβάνια στα κεφάλια των παιδιών ή των παιδικών χαρών, όταν πρόσφατα στην παιδική χαρά του Αγ. Νικόλα, πόρτα καταπλάκωσε παιδί. Πότε επιτέλους θα φτιάξει το καλλιτεχνικό σχολείο στην Πρασσά, για το οποίο δήθεν ξεσπίτωσε τους πρόσφυγες εκεί. Μα τι λέμε κι εμείς τώρα; Η φροντίδα των σχολείων και των παιδικών χαρών είναι έργο που αφορά στους κατοίκους αυτής της πόλης. Δεν προωθεί τα συμφέροντα του κτηματομεσιτικού και τουριστικού κεφαλαίου, πλασιέ των οποίων είναι απροκάλυπτα πλέον ο Μπακογιάννης.
– «Δεν είναι και πολλοί μην νομίζετε, κάποιοι δεκάδες είναι που περιφέρονται. Αρκετοί απ’ αυτούς δεν είναι καν Έλληνες».
Και χυδαίος και ρατσιστής και συνοδοιπόρος των φασιστών. Γνωστά αυτά ήδη από τον προεκλογική του εκστρατεία, όταν τον ξεναγούσε στον Άγιο Παντελεήμονα ο Γιαννάτος της γνωστής φασιστοεπιτροπής κατοίκων (και κανόνισε θεσούλα κοινοτικού συμβούλου στην 6η δημοτική κοινότητα στη σύζυγό του), όταν περιλάμβανε στα ψηφοδέλτιά του την Ινές Λυκούδη, γνωστή από την εμπλοκή της σε ρατσιστικά πογκρόμ, σε συλλόγους πολυτέκνων και πολέμιων των αμβλώσεων και τη διόριζε επικεφαλής του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Όταν ψήφιζε μαζί με τους χρυσαυγίτες το ξεπούλημα του Λόφου στην Prodea. Όταν έστειλε τους φασίστες να χτυπήσουν τον αγώνα των κατοίκων στην Ακαδημία Πλάτωνος. Όταν έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τη φεμινιστική συγκέντρωση ενάντια στους βιασμούς στα Εξάρχεια. Όταν με δική του εντολή στον υπάκουο Θεοδωρικάκο απαγορεύεται και χτυπιέται κάθε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Και κυρίως, όταν η δική του ρατσιστική πολιτική ξεριζώνει με τη βία για άλλη μια φορά τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα, για να δημιουργήσει μια ακόμα μεγαλεπήβολη ανάπλαση προς όφελος των επενδυτών.
Τα αφεντικά του Μπακογιάννη μας έχουν πετάξει το γάντι εδώ και καιρό. Θα το σηκώσουμε!
Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη 

Μοιραστείτε το άρθρο