Το Κίεβο δεν συμφωνεί με καμία πρόταση να παγώσουν οι σημερινές γραμμές των μετώπων και διακηρύσσει αντεπίθεση

181Η ΜΕΡΑ – ΜΙΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Έξι μήνες πολεμικών εχθροπραξιών συμπληρώνονται σήμερα, με την Ουκρανία να έχει χάσει το 22% των εδαφών της από τις ρωσικές δυνάμεις, που ελέγχουν τα νοτιοανατολικά και το μεγαλύτερο μέρος της νότιας παράκτιας ζώνης στην Μαύρη Θάλασσα. Η σύγκρουση Δύσης – Ρωσίας καλά κρατεί, σε βάρος λαών και κοινωνιών. Ο πόλεμος δι’ αντιπροσώπων και η ευρύτερη αντιπαράθεση των καπιταλιστικών πόλων ισχύος συνεχίζεται, σε γκρίζο ουκρανικό φόντο, με τις επιπτώσεις τους έντονες παγκοσμίως. Οι Βρυξέλες ανησυχούν για την ενότητα των Ευρωπαίων, μπροστά στο φάσμα των επιπτώσεων από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ενώ η Τουρκία κατηγορεί ΝΑΤΟϊκές χώρες ότι θέλουν τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. Η αυριανή μέρα, μισό χρόνο ακριβώς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, συμπίπτει με την εθνική γιορτή της Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και διατυπώνονται φόβοι για έντονα ρωσικά χτυπήματα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα λάβει μια ισχυρή απάντηση αν ρωσικές δυνάμεις εξαπολύσουν επιθέσεις αύριο Τετάρτη 24/8 που είναι η ουκρανική εθνική γιορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, αλλά συμπληρώνεται και μισός χρόνος πολέμου στη χώρα. «Αν μας χτυπήσουν, θα λάβουν απάντηση, μια ισχυρή απάντηση», είπε ο Ζελένσκι. «Θέλω να πω πως κάθε μέρα αυτή η απάντηση θα μεγαλώνει, θα γίνεται πιο ισχυρή». Παραδέχθηκε δε ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται με αντίστοιχες ξένων χωρών.

Κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο Κίεβο με τη λήξη της Πλατφόρμας της Κριμαίας, όπου συμμετείχαν μέσω βιντεοσύνδεσης οι περισσότερες εκ των δεκάδων χωρών και οργανώσεων, είπε επίσης ότι: Η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει με καμία πρόταση να παγώσουν οι σημερινές γραμμές του μετώπου προκειμένου να «ηρεμήσει» η Μόσχα.  Προέτρεψε δε τον κόσμο να μην δείξει κόπωση από τον πόλεμο, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελούσε μεγάλη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο. Ο ίδιος είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα ανακαταλάβει την προσαρτηθείσα από την Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας με κάθε μέσο που θεωρεί σωστό.

Ενώ ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι: το χειρότερο σενάριο του πολέμου έχει ήδη συμβεί και τώρα η Ουκρναία κινείται στην επόμενη φάση του πολέμου με την εξαπόλυση αντεπίθεσης σε νέες κατευθύνσεις. Αλλά επισήμανε κιόλας ότι το σύνδρομο της κούρασης της διεθνούς κοινότητας μπορεί να είναι η κύρια απειλή για την Ουκρανία τους επόμενους μήνες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας για αυξημένες ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία και προέτρεψε τους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. «Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πληροφορίες ότι η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειες για να εξαπολύσει πλήγματα εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό στην Ουάσιγκτον ότι αναμένεται η εξαγγελία νέα στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως και το Βερολίνο γνωστοποιούσε ότι σκοπεύει να παραδώσει στο Κίεβο νέα όπλα αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά από… το 2023.

Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλες δεν κρύβουν τα προβλήματα ενότητας των 27 έναντι της ουκρανικής κρίσης και της στάσης προς την Ρωσία, με δεδομένη πλέον την κατάσταση οι Ευρωπαίοι να έχουν υποστεί τα περισσότερα από τις κυρώσεις στην Μόσχα, με τις τιμές των αγαθών να εκτοξεύονται… όπως βλέπει η Μόσχα τα κέρδη της από τις ενεργειακές εξαγωγές.

Ο ίδιος ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτική και άμυνας Ζοζέπ Μπορέλ εκφράζει αυτές τις ανησυχίες σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, διαπιστώνοντας την “απροθυμία” των Ευρωπαίων να υποστούν τις συνέπειες του πολέμου. “Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση κρατών που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην Ρωσία”. “Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εξωτερική τους πολιτική. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα συμφέροντά μας να φτάσουν σε ένα κοινό σημείο. Αναζητούμε πάντα τον συμβιβασμό. Στους Είκοσι Επτά με τον κανόνα της ομοφωνίας, αυτό είναι μερικές φορές αδύνατο”.

Κανένα ίχνος αλλαγής πολιτικής δεν διαφαίνεται από τον Μπορέλ ο οποίος λέει ότι: “Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει αδιάλλακτος. Πρέπει να συνεχίσουμε τις πιέσεις μέσω των κυρώσεων και να ανασυγκροτήσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από έξι μήνες, η ΕΕ χορήγησε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την παροχή όπλων και εξοπλισμού στο  Κίεβο.

Αντίθετα, επικριτικές φωνές ακούγονται από την Τουρκία, η οποία διαδραματίζει τον δικό της μεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική κρίση έχοντας καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε σε συνέντευξή του στο Haber Global TV channel ότι: Υπάρχουν χώρες στη Δύση που θέλουν ο πόλεμος να συνεχιστεί, μεταξύ των οποίων και ΝΑΤΟϊκές. Και δεν εννοώ μόνο τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ

Μοιραστείτε το άρθρο