Ρωσικά πλήγματα σε αποθήκες αμερικανικών όπλων σε τρείς περιοχές στο νότο, όπου οι Ουκρανοί έχουν προαναγγείλλει αντεπίθεση

179Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων σε αποθήκες πυρομαχικών στην Οδησσό, την Χερσώνα, την Ζαπορίζια για τα πυραυλικά συστήματα που έδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι καλεί τους Ουκρανούς σε προσοχή και εγρήγορση ενόψει της επετείου εθνικής ανεξαρτησίας την Τετάρτη, όπου εκφράζει φόβους για ιδιαίτερα ρωσικά πλήγματα. Δολοφονία στην Μόσχα της κόρης ενός ρώσου υπερεθνικιστή.

Ρωσικοί πύραυλοι κρούζ Kalibr που εκτοξεύτηκαν από τη θάλασσα κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών με πυραύλους για τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα HIMARS και άλλα δυτικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα στην περιοχή της Οδησσού, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ανέφερε επίσης ότι κατέστρεψε δύο οβιδοβόλα M777 Howitzers σε θέσεις μάχης στην περιοχή της Χερσώνας και μια αποθήκη καυσίμων στην περιοχή της Ζαπορίζια που, όπως ανακοίνωσε, περιείχε περισσότερους από 100 τόνους καυσίμου ντίζελ. όλα τα χτυπήματα σημειώθηκαν σε περιοχές του νότου, όπου το Κίεβο έχει προαναγγέλλει αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων. Ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν χτυπηθεί στρατιωτικοί στόχοι στην Κριμαία, από όπου τροφοδοτούνται τα ρωσικά στρατεύματα στα νότια μέτωπα.

Την ίδια ώρα μαίνονταν συγκρούσεις και πυρά σε Χάρκοβο, Ντονέτσκ και Μελιτόπολη. Ενώ ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοϊγκού γνωστοποιούσε σε συνέντευξή του ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει σε αυτόν τον πόλεμο τρείς φορές τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal (Στιλέτο), όπου έδειξαν εξαιρετικά χαρακτηριστικά, πετυχαίνοντας με ακρίβεια τους στόχους τους.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε στο τελευταίο βίντεο-μήνυμά του τους Ουκρανούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες μέρες, καθ’ ότι η Ουκρανία γιορτάζει την Τετάρτη 24 Αυγούστου την Ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησία – ακριβώς με τη συμπλήρωση έξι μηνών Από την ρωσική εισβολή στη χώρα, και το Κίεβο φοβάται ιδιαίτερα ρωσικά χτυπήματα.

Όπως είπε εμφατικά: «Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να κάνει κάτι ιδιαίτερα αηδιαστικό, ιδιαίτερα σκληρό». «Βασικός στόχος του εχθρού είναι να μας ταπεινώσει», «να σπείρει απελπισία, φόβο και σύγκρουση», αλλά «πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί για να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση» και «να κάνουμε τους κατακτητές να πληρώσουν τον τρόμο τους».

Οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν την απαγόρευση όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων από τις 22 έως τις 25 Αυγούστου στην πρωτεύουσα. Ο κυβερνήτης της περιοχής του Χάρκοβο ανακοίνωσε επίσης απαγόρευση κυκλοφορίας από το βράδυ της 23ης Αυγούστου έως το πρωί της 25ης Αυγούστου. «Ας μην επιτρέψουμε καμία πρόκληση στον εχθρό. Ας είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της Ημέρας της Ανεξαρτησίας μας», υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιοχής στα ανατολικά.

Στο θρίλερ γύρω Από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, χθες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, κατά την οποία ζήτησαν την «αυτοσυγκράτηση», καθώς επίσης την «ταχεία» αποστολή στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη μιας αποστολής επιθεωρητών από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Οι τέσσερις δυτικοί ηγέτες «συμφώνησαν επίσης ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας θα διατηρηθεί».

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η δολοφονία της κόρης ενός ρώσου ιδεολόγου υπερεθνικιστή, του Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι κοντά στον Πούτιν. Η Ντάρια Ντούγκινα,  δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας, βρήκε τον θάνατο το Σάββατο βράδυ από έκρηξη μηχανισμού στο αυτοκίνητό της. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι στόχος της έκρηξης ήταν ο πατέρας της, καθώς η ίδια είχε δανειστεί το αυτοκίνητό του.

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία των ρωσόφωνων περιοχών, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ρωσικής αυτοκρατορία και σε αυτήν θα περιλαμβάνεται και η Ουκρανία. Η 30χρονη Ντούγκινα, είχε επίσης ταχθεί υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ τον Μάιο χαρακτήρισε σε συνέντευξή της τον πόλεμο «σύγκρουση πολιτισμών», δηλώνοντας περήφανη που τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της είναι στόχος κυρώσεων από τη Δύση. Οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στη Ντάρια Ντούγκινα για τη διασπορά «παραπληροφόρησης» σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ ο πατέρας της είναι στόχος αμερικανικών κυρώσεων ήδη από το 2015 για τη φερόμενη εμπλοκή του στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία. Η επιρροή του Ντούγκιν στον ρώσο πρόεδρο αποτελεί αντικείμενο εικασιών, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι μεγάλη ενώ άλλοι να τη χαρακτηρίζουν μηδαμινή.

Οι αρχές του Κιέβο αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη για την βομβιστική ενέργεια, ενώ η Μόσχα διεξάγει έρευνα. Ο δε ρώσος βουλευτής Ιλία Πονομαριέφ δήλωσε ότι γνωστοποιεί πως την ευθύνη αναλαμβάνει μια νέα οργάνωση ο Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός, ο οποίος καταφέρεται κατά του Πούτιν και του πολέμου που ξεκίνησε ανάμεσα σε σλαβικούς λαούς.

Μοιραστείτε το άρθρο