Το Κίεβο ζητάει από ΕΕ και G7 να απαγορεύσουν τα ταξίδια σε ρώσους πολίτες

168Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

«Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος υποκινητής της κρίσης στην Ουκρανία», λένε οι Κινέζοι. Ενώ οι Ρώσοι ότι το ΝΑΤΟ πολεμάει εναντίον της Ρωσίας μέχρι… τον τελευταίο Ουκρανό. Στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια έχει ανέλθει το κόστος του πολέμου από τις μέχρι τώρα καταστροφές στην Ουκρανία.

«Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος υποκινητής της κρίσης στην Ουκρανία», δήλωσε στο ρωσικό Tass ο κινέζος πρέσβης στην Μόσχα, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι βάζει την Ρωσία στη γωνία με συνεχείς επεκτάσεις της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας. Όπως τόνισε, επιβάλλουν άνευ προηγουμένου κυρώσεις στην Ρωσία, ενώ συνεχίζουν να εφοδιάζουν με όπλα και στρατιωτικό υλικό  την Ουκρανία. Ο απώτερος στόχος τους είναι να εξουθενώσουν και συντρίψουν την Ρωσία με ένα παρατεταμένο πόλεμο και βαριές κυρώσεις.

Κατά τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Κρεμλίνου Σεργκέϊ Κιριγένκο: Η ηγεσία της Ουκρανίας άφησε τη χώρα τους, την επικράτειά τους, και το χειρότερο από όλα το λαό της να χρησιμοποιηθούν… σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τη σύγκρουση της Δυτικής κοινότητας εναντίον της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ αγωνίζεται εναντίον της Ρωσίας μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό… Εμείς δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ουκρανία και τους Ουκρανούς. Όλο το μπλοκ του ΝΑΤΟ διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας..

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι: Πολλές χώρες έχουν υπερβεί τα όρια της λογικής. Είναι δυνατόν να ακυρώνεις τον Τσαϊκόφσκι; Όχι. Την Ρωσία; Όχι. Έτσι απάντησε σε ερώτηση για την απόφαση της Λιθουανίας να ακυρώσει βραβεύσεις ρώσων αθλητών από το… 2000.

Η Ουκρανία κάλεσε την ΕΕ και την G7 να σταματήσουν να χορηγούν ταξιδιωτικές θεωρήσεις στους ρώσους πολίτες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα: Οι Ρώσοι συντριπτικά υποστηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γι αυτό θα πρέπει να τους στερηθεί το δικαίωμα να διασχίζουν τα διεθνή σύνορα. Συντονισμένα προφανώς και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε ένα χρόνο ταξιδιωτική απαγόρευση και την εκδίωξη των Ρώσων που ζούν στη Δύση, έτσι ώστε να ζήσουν στη δική τους χώρα έως ότου αλλάξουν φιλοσοφία.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ουκρανίας συμφώνησαν με το αίτημά της να παγώσουν για δύο χρόνια οι πληρωμές για τα χρέη 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μη φθάσεις να πτωχεύσει επίσημα.

Ταυτόχρονα, το ινστιτούτο αναλυτικής της σχολής Οικονομικών του Κιέβου KSE υπολόγισαν ότι το μέχρι τώρα κόστος του πολέμου από καταστροφές ανέρχεται σε 110 δισ. δολάρια. Ενώ άλλοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν 180 δις. δολάρια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Πολλές εικασίες διατυπώνονται σχετικά με τους δράστες των εκρήξεων στην αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία, από το να ήταν σαμποτέρ Ουκρανοί ή… άλλοι υποστηρικτές τους. Οι Ουκρανοί επίσημα δεν διεκδικούν την ευθύνη των επιθέσεων, αλλά το γενικό στρατιωτικό επιτελείο κοινοποιούσε ότι κατέστρεψαν εννιά ρωσικά αεροσκάφη, χωρίς όμως να αναφέρει το που.

Μοιραστείτε το άρθρο