Η Ρωσία τριπλασίασε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της, παρά τις κυρώσεις των Δυτικών

167Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εκρήξεις στην αεροπορική βάση Σάκι στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία. Οι Ουκρανοί μιλάνε για προβοκάτσια και ο Ζελένσκι για… απελευθέρωσή της. Για τα πυρά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια η Ρωσία ζήτησε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μόσχα ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι στις δυτικές χώρες θα οδηγήσουν τους πολιτικούς σε αναπροσαρμογή της στάσης τους έναντι της Ρωσίας.

Εκρήξεις και ένας νεκρός καταγράφηκαν σήμερα στην αεροπορική βάση Σάκι στην ελεγχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία (από το 2014 και το δημοψήφισμα προσάρτησης). Οι τοπικές ρωσικές αρχές αναφέρουν μερικές εκρήξεις που δόνησαν τη βάση κοντά στη Νοβοφιοντόροβκα, η οποία περιλαμβάνει στρατιωτικό αεροδρόμιο, εγκαταστάσεις υποστήριξης των αεροσκαφών ναυτικού, κέντρο εκπαίδευσης με προσομοιωτές προσγείωσης-απογείωσης αεροσκαφών (ένα από τα δύο σύγχρονα συστήματα ΝΙΤΚΑ)

Οι Ουκρανοί αναφέρονται σε πυρκαγιές που δεν γνωρίζουν πως προκλήθηκαν και μιλάνε για προβοκάτσια. Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των εκρήξεων αυτών, υποθέτοντας ότι παρτιζάνοι μπορεί να εμπλέκονται. Ενώ σε βραδινό του μήνυμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν ανέφερε στο ποιος βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις, αλλά υποσχέθηκε να απελευθερώσει την Κριμαία, λέγοντας ότι: Αυτός ο πόλεμος της Ρωσίας άρχισε στην Κριμαία και πρέπει να τελειώσει στην Κριμαία, με την απελευθέρωσή της.

Για τα πυρά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που Ουκρανοί και Ρώσοι επιρρίπτουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη, η Ρωσία ζήτησε τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ρωσική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε και την παρουσία του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ Ραδαέλ Γκρόσι.

Σχετικά με τη στάση της Γερμανίας και της Αυστρίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ είπε ότι η Μόσχα δεν παρατηρεί καμία θετική αλλαγή ακόμη, σχολιάζοντας γερμανικά μέσα που αναφέρουν ότι η κοινή γνώμη στην Γερμανία αλλάζει τη στάση της στο ουκρανικό. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι: οι ψηφοφόροι θα οδηγήσουν σε αναπροσαρμογή της στάσης έναντι της Ρωσίας και αυτούς που εκλεγούν να δράσουν με περισσότερη πολιτική σοφία.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία κάθε άλλο παρά χάνει οικονομικά από τις κυρώσεις των Δυτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας το πλεόνασμα του προϋπολογισμού έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Κι αυτό εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών σε κύριες εξαγωγές, όπως του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά παράλληλα και από την μεγάλη μείωση των εισαγωγών ένεκα των κυρώσεων.

Μοιραστείτε το άρθρο