Η Μόσχα δεν βλέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας

166Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, η Ρωσία δέχεται διεθνείς παρατηρητές, ενώ η Ουκρανία ζητάει να κηρυχθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ενώ έφθασαν τα πρώτα γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα Gepard. Η Ρωσία αναστέλλει τις αμερικανικές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις πυρηνικών στο πλαίσιο της START, όπως οι κυρώσεις απέτρεψαν τη μετάβαση ρώσων στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτό εκπέμπει η Μόσχα και όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ: «Μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, είναι πιθανή μόνο αφού θα έχει γίνει όλη η προετοιμασία από τις αποστολές τους. Αυτό λείπει, άρα δεν υπάρχουν ακόμα οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνάντηση».

Για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα πυρά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό, η μεν Ρωσία δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί διεθνείς παρατηρητές στο πυρηνικό εργοστάσιο, η δε Ουκρανία με την Energoatom να κηρυχθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο αποκλείει το ενδεχόμενο λειτουργίας του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι αποστολές νέων όπλων από τους Δυτικούς προς το Κίεβο συνεχίζονται. Ένα ακόμη πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Ενώ το μεσοπρόθεσμο σχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον 3,5 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας το ύψος στα 4,5 και συνολικά από την αρχή του πολέμου 8,5 δισ. δολάρια.  Την ίδια ώρα η Ουκρανία παρέλαβε τα τρία πρώτα γερμανικά αυτοπροωθούμενα αντιαεροπορικά συστήματα πυροβολικού Gepard.

Πολλές είναι οι παράπλευρες απώλειες του πολέμου στην Ουκρανία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την αναστολή των προγραμματισμένων αμερικανικών επιθεωρήσεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της, στο πλαίσιο της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα START του 2010, η οποία προβλέπει τακτικές επιθεωρήσεις στην κάθε πλευρά στη βάση της αμοιβαιότητας. Τώρα η Μόσχα επικαλείται ότι οι κυρώσεις εμπόδισαν τη ρωσική πλευρά να μεταβεί στις ΗΠΑ για τον ίδιο λόγο.

Η ρωσική στρατιωτικο-πολιτική διοίκηση στην Ζαπορίζια ανακοίνωσε ότι προχωράει σε δημοψήφισμα για την προσχώρηση της περιοχής στην Ρωσία.

Μοιραστείτε το άρθρο