Το Κίεβο απειλεί την Μόσχα ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες αν προχωρήσει σε δημοψηφίσματα στις περιοχές που ελέγχει

165Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Αλληλοκατηγορίες Ουκρανών και Ρώσων για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια οικονομική κατάπτωση εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, λέει ο πρόεδρος της Φινλανδίας. Άλλα τέσσερα φορτηγά πλοία με ουκρανικά αγροτικά προϊόντα απέπλευσαν σήμερα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απειλεί ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με την Ρωσία αν αυτή προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφισμάτων στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχει με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της (για την ανεξαρτητοποίηση ή προσχώρησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία). «Αν οι κατακτητές προχωρήσουν στον δρόμο των ψευδοδημοψηφισμάτων, θα αποκλείσουν γι΄ αυτούς οποιαδήποτε δυνατότητα συνομιλιών με την Ουκρανία και τον ελεύθερο κόσμο, που η ρωσική πλευρά σαφώς θα έχει ανάγκη κάποια στιγμή», είπε κατά το βραδινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε ότι ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ξανά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια… που ελέγχουν αυτές, με τον ουκρανό πρόεδρο να ζητάει σκληρότερη διεθνή απάντηση. Από την άλλη, οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αυτές που βομβάρδισαν χώρους του πυρηνικού εργοστασίου, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου στης στρατιωτικο-πολιτικής διοίκησης του Ενεργοντάρ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Ουκρανικές ένοπλες μονάδες προέβησαν στο χτύπημα με ρουκέτα 220 χιλιοστών από Uragan MLRS, η οποία προσεγγίζοντας τις εγκαταστάσεις διέσπειραν άλλα υποπυρομαχικά». «Στις καταστροφές περιλαμβάνεται περιοχή αποθήκευσης χρησιμοποιημένου πυρηνικού καύσιμου, ένας ηλεκτρονικός σταθμός μετάδοσης της ακτινοβολίας και ένα διοικητικό κτίριο».

Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια οικονομική κατάπτωση εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νιίνίστο σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Maaseudun Tulevaisuus.

Άλλα τέσσερα φορτηγά πλοία με ουκρανικά αγροτικά προϊόντα απέπλευσαν σήμερα από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Το Κίεβο ερευνά 26.000 υποθέσεις υπόπτων εγκλημάτων πολέμου, που διεπράχθησαν στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διαρκούν πεντέμισι μήνες.

Μοιραστείτε το άρθρο