Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τους άμαχους… ως προκάλυμμα θέτοντάς τους σε κίνδυνο, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

162Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ουκρανικός στρατός δημιούργησε στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και εξαπέλυσε επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές, καταγγέλλει έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, επισημαίνοντας ότι τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Το Κίεβο αντέδρασε έντονα και με οργή σε αυτές τις καταγγελίες, κατηγορώντας την ΔΑ για συμμετοχή σε «μια επιχείρηση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας»… του Κρεμλίνου.

Οι ερευνητές της ΜΚΟ αναφέρουν ότι: οι ουκρανικές δυνάμεις δημιούργησαν στρατιωτικές βάσεις σε 19 πόλεις και χωριά, όπως μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία, ενώ εξαπέλυαν επιθέσεις από κατοικημένες ζώνες. Οι περισσότερες από τις κατοικημένες ζώνες, στις οποίες είχαν εγκατασταθεί στρατιώτες, βρίσκονταν σε απόσταση χιλιομέτρων από τις γραμμές του μετώπου και ήταν δυνατές άλλες επιλογές, οι οποίες δεν έθεταν σε κίνδυνο τους αμάχους, όπως στρατιωτικές βάσεις ή δασικές ζώνες που βρίσκονταν κοντά.

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο, ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας ερεύνησαν τα ρωσικά πλήγματα στις περιφέρειες του Χαρκόβου (ανατολικά) του Ντονμπάς και του Μικολάιφ (νοτιοανατολικά), επιθεωρώντας τα σημεία που επλήγησαν και παίρνοντας συνεντεύξεις από διασωθέντες, αυτόπτες μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων.

«Τεκμηριώσαμε μια τάση των ουκρανικών δυνάμεων να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους και να παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου επιχειρώντας από κατοικημένες ζώνες». «Το γεγονός ότι βρίσκεται σε θέση άμυνας, δεν απαλλάσσει τον ουκρανικό στρατό από την υποχρέωση να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ,

Το Κίεβο αντέδρασε έντονα και με οργή στις καταγγελίες της ΔΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα, δήλωσε «εξοργισμένος» για την κατηγορία. «Τη θεωρώ άδικη», είπε και κατηγόρησε τη ΜΚΟ για “λανθασμένη ισορροπία μεταξύ του καταπιεστή και του θύματος, μεταξύ της χώρας που καταστρέφει χιλιάδες αμάχους, πόλεις, εδάφη και της χώρας που απελπισμένα αντιστέκεται”. «Σταματήστε να δημιουργείτε αυτήν την ψεύτικη πραγματικότητα, όπου όλος ο κόσμος είναι λίγο ένοχος για κάτι και αρχίστε να αναφέρετε συστηματικά την αλήθεια γι’ αυτό που η Ρωσία αντιπροσωπεύει πράγματι σήμερα».

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντολιάκ κατηγόρησε τη Διεθνή Αμνηστία ότι μετέχει σε «εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας», εξυπηρετώντας τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου. Ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι η έκθεση της ΔΑ επιχειρεί να αμνηστεύσει ένα κράτος τρομοκράτη και να μετατοπίσει την ευθύνη από τον επιτιθέμενο στο θύμα.

Από την πλευρά της Διεθνούς Αμνηστίας η γγ Ανιές Καλαμάρ απάντησε ότι: Ουκρανικά και ρωσικά σόσιαλ μίντια τρολάρουν και επιτίθενται στην Διεθνή Αμνηστία. Αυτό αποκαλείται πόλεμος της προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

Στο πεδίο των μαχών… Οι Ουκρανοί παραδέχθηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν τις τελευταίες μέρες μερική επιτυχία στο Ντονμπάς και συγκεκριμένα στην περιοχή κοντά στη σημαντική πόλη Σλοβιάνσκ. Ο ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα «κόλαση» την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του στη μάχη του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. «Η ιδέα είναι να ασκήσουν στρατιωτική πίεση σε μάς στο Χάρκοβο. το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ τις επόμενες λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Ολοκσίι Αρέστοβιτς. Ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στο νότιο μέτωπο της Χερσώνας όπου οι Ουκρανοί λένε ότι ετοιμάζουν αντεπίθεση.

Μοιραστείτε το άρθρο