Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε αποθήκες όπλων που έστειλαν οι Δυτικοί στην Ουκρανία

161Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Ρώσοι χτύπησαν αποθήκη με όπλα που έστειλαν οι Δυτικοί. Η τουρμπίνα για τον αγωγό Nord Stream 2 βρίσκεται ακόμη στην Γερμανία, η οποία ερίζει με την Ρωσία γιατί δεν έχει φθάσει ακόμη εκεί. Η οικονομία της Ουκρανίας είναι σε κώμα, λέει ο Ζελένσκι. Δυνατότητα επίλυσης της σύγκρουσης βλέπει ο Σρέντερ, ο οποίος καλεί σε λειτουργία του Nord Stream 2 αλλιώς η Γερμανία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν αποθήκη με όπλα που είχαν στείλει οι Δυτικοί στην Ουκρανία. «Ρωσικοί πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» κατέστρεψαν κοντά στο Ράντεχιφ, στην περιφέρεια της Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, «αποθήκη ξένων όπλων και πυρομαχικών που παραδόθηκαν στο καθεστώς του Κιέβου από την Πολωνία» αναφέρει ο ρωσικός στρατός σε ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν επίσης ότι κατέστρεψαν τέσσερις αποθήκες πολεμοφοδίων, εκ των οποίων μια στην περιοχή του Μικολάιφ στο νότο και τρεις στην περιοχή του Ντονέτσκ στα ανατολικά. Ο ρωσικός στρατός δηλώνει επίσης ότι σκότωσε περισσότερους από 50 Ουκρανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια πλήγματος που είχε στόχο την Μικολάιφκα στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η περιβόητη τουρμπίνα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 για την οποία τόσα έχουν ειπωθεί, έχει μεν δοθεί στην Γερμανία από τον Καναδά όπου ήταν για επισκευή και παρά τις κυρώσεις, αλλά αυτή δεν έχει φθάσει ακόμη στην Ρωσία. Ο γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Siemens Energy στο Μύλχαϊμ και αναφέρθηκε στο… «δράμα της τουρμπίνας». «Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να καταστήσω σαφές ότι αυτή η τουρμπίνα είναι έτοιμη για να τεθεί σε λειτουργία ανά πάσα στιγμή» και «δεν υπάρχει τίποτα που να την εμποδίζει να μεταφερθεί στη Ρωσία», έτσι «δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι» για τη μείωση των ροών του Nord Stream, συνέχισε. Πάντως, από την ρωσική πλευρά η Gazprom αρνείται να την παραλάβει επικαλούμενη ότι η Siemens έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του συμβολαίου, ενώ δεν έχει επισκευαστεί το σύνολο της τουρμπίνας παρά μόνο το 25% αυτής.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έχει δεχθεί έντονη κριτική για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, βρέθηκε στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα και είχε συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Stern είπε ότι: «Τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω των διαπραγματεύσεων». Αν και η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της είναι ένα «λάθος», ο πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είπε ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί.

Ο Σρέντερ είπε επίσης ότι: Η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, καθώς και τις φιλοδοξίες της στο ΝΑΤΟ. Η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας, αν και στη ρωσική μειονότητα εκεί θα πρέπει να δοθούν ειδικά δικαιώματα. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις, παραπέμποντας σε μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στην ενεργειακό εφοδιασμό, ο Σρέντερ είπε ότι η Γερμανία μπορεί να αποφύγει την ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα. «Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Nord Stream 2, πρέπει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά ο Σρέντερ.

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Κίεβου για τον Σρέντερ, με τον σύμβουλο του ουκρανού προέδρου, Μιχαίλο Ποντόλιακ να αναφέρεται στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας ως τη «φωνή της ρωσικής βασιλικής αυλής». Ενώ ο ίδιος ο Ζελένσκι είπε ότι: ε/ιναι αηδιαστικό πρώην ηγέτες ισχυρών κρατών να δουλεύουν με την Ρωσία.

Ομάδα επιθεωρητών από Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία και ΟΗΕ επιβιβάστηκε και επιθεώρησε το πρώτο πλοίο που αναχώρησε από την Οδησσό με ουκρανικά σιτηρά και έφθασε στην Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση τον Λίβανο. Όμως ο ουκρανός πρόεδρος  υποβάθμισε τη σημασία του πρώτου φορτίου εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας ότι μετέφερε ένα μικρό μέρος της σοδειάς που πρέπει να πουλήσει το Κίεβο ώστε να βοηθήσει να διασωθεί η διαλυμένη οικονομία του. «Ο πόλεμος … σχεδόν σκοτώνει την οικονομία. Είναι σε κώμα» και «ο αποκλεισμός των λιμανιών από τη Ρωσία είναι μεγάλη απώλεια για την οικονομία», είπε ο Ζελένσκι.

Μοιραστείτε το άρθρο