Ρωσία: «Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία»

160Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Μόσχα καταγγέλλει τους Αμερικανούς ότι παρέχουν πληροφορίες και συμβουλεύουν τους Ουκρανούς στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ενώ έσπευσε στο πλευρό του Πεκίνου που έχει εξοργιστεί με την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής βουλής στην Ταϊβάν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αποσταθεροποιούν τον κόσμο. Τρομοκρατική οργάνωση για τους Ρώσους το ναζιστικό τάγμα Αζόφ. «Κόλαση» στο Ντονμπάς, μέτωπα στην Χερσώνα.

Για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία των ΗΠΑ τις κατηγορεί η Ρωσία, με την παροχή πληροφοριών για διεξαγωγή μεγάλου βεληνεκούς πυραυλικών πληγμάτων, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ανακοίνωση που ήρθε ως απάντηση στα όσα είπε σε συνέντευξή του στην Telegraph ο υποδιοικητής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Βαντίμ Σκιμπίτσκι. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών πριν από ένα στρατιωτικό πλήγμα.

«Όλα αυτά αναμφισβήτητα αποδεικνύουν ότι η Ουάσιγκτον, αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο, εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο. «Είναι η κυβέρνηση Μπάιντεν που είναι άμεσα υπεύθυνη για όλες τις πυραυλικές επιθέσεις που ενέκρινε το Κίεβο σε περιοχές κατοικιών και πολιτικές υποδομές σε κατοικημένες περιοχές του Ντονμπάς και σε άλλες περιοχές, που είχαν αποτέλεσμα μαζικούς θανάτους αμάχων». Η προμήθεια μεγάλου βεληνεκούς οπλικών συστημάτων από δυτικές χώρες στην Ουκρανία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για το Κίεβο. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία 16 πυραυλικά συστήματα Himars.

Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν και οι δηλώσεις της; Εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία επιπλέον κατηγόρησε τις ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση του κόσμου, με την πρόκληση εντάσεων γύρω από την Ταϊβάν και με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων εξοργίζοντας το Πεκίνο. «Η Ουάσιγκτον αποσταθεροποιεί τον κόσμο. Ούτε μια σύγκρουση δεν διευθετήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά πολλές προκλήθηκαν», δήλωσε μέσω Telegram.

Το πρώτο πλοίο φορτωμένο με ουκρανικά σιτηρά έφθασε απόψε στ’ ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης στη Μαύρη θάλασσα. Το φορτηγό πλοίο Razoni με σημαία της Σιέρα Λεόνε, που αναχώρησε από την Οδησσό χθες με 26.000 τόνους καλαμποκιού και προορισμό τον Λίβανο, αναμένεται να περάσει τη νύχτα στ΄ ανοικτά των ακτών της Τουρκίας και θα επιθεωρηθεί αύριο το πρωί στην είσοδο του Βοσπόρου από αντιπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ, διευκρίνισε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τρομοκρατική οργάνωση χαρακτήρισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ, στο οποίο κυριαρχούν οι κάθε είδους ακροδεξιές, εθνικιστικές έως ναζιστικές ιδέες και έχει προβεβλημένη θέση στην ουκρανική Εθνική Φρουρά. Μάχεται κατά των ρωσικών δυνάμεων και θεωρείται υπεύθυνο για πολλές θηριωδίες κατά φιλορώσων πολιτών στο Ντονμπάς της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι, παρά τις προμήθειες πυραύλων πυροβολικού από τις ΗΠΑ, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν ακόμη να ξεπεράσουν τα ρωσικά πλεονεκτήματα σε βαριά όπλα και ανθρώπινο δυναμικό. «Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στη μάχη, κυρίως στο Ντονμπάς… Είναι απλά κόλαση εκεί. Τα λόγια δεν μπορούν να το περιγράψουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Βομβαρδισμοί καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της Χερσώνας, το Μικολάϊβ, τη Νικόπολη.

Μοιραστείτε το άρθρο