Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο αντιπολεμικό κάμπινγκ του Rproject

Οι εκδηλώσεις στο κάμπινγκ του Rproject που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στον Μαρμαρά Χαλκιδικής, συνεχίστηκαν με το θέμα: Εκατό χρόνια από την μικρασιατική  εκστρατεία, από την μεγάλη ιδέα στην καταστροφή.

Στο ερώτημα γιατί πήγαμε σε αυτόν τον πόλεμο η απάντηση του μαρξισμού είναι ότι  η επέμβαση στην Μ. Ασία  είναι ιμπεριαλιστική και έχει να κάνει με τις συμφωνίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ελληνικός στρατός πήγε να εκτελέσει τις εντολές των μεγάλων δυνάμεων, με το ψεύτικο αφήγημα της απελευθέρωσης ελληνορθόδοξων  πληθυσμών.

Η Ελλάδα σαν εγγυητής του νόμου και της τάξης είχε τη διάθεση να προσαρτήσει ένα κομμάτι της παραπαίουσας οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δημιούργησε κύματα προσφύγων  από την ανταλλαγή πληθυσμών με βάση κυρίως το θρήσκευμα και αυτή ήταν η πρώτη ανταλλαγή πληθυσμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το τίμημα της “Μεγάλης ιδέας” ήταν η καταστροφή ολοκλήρου του ελληνικού στοιχείου που υποτίθεται ότι ήθελαν να απελευθερώσουν.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην Μικρασιατική εκστρατεία αναπτύχθηκε η κατάσταση που επικρατούσε στο δημόσιο διάλογο με δύο κεντρικά θέματα: 1. γιατί πήγαμε στην εκστρατεία και 2. γιατί χάσαμε. Αναπτύχθηκε ένα  θεωρητικό δίπολο που έλεγε για την πρώτη περίπτωση ότι πήγαμε για να εφαρμόσουμε την συνθήκη των Σεβρών με αντάλλαγμα την Σμύρνη και το δεύτερο ότι χάσαμε επειδή οι Έλληνες ήταν διασπασμένοι και ο κόσμος δεν ήθελε τον πόλεμο.

Από  το 1921-22-23 γεννιούνται στην κοινωνία όλες αυτές οι τάσεις που θα αναπτυχθούν σαν σοσιαλισμός και εθνικισμός και είναι αποτέλεσμα  της ματαίωσης με αποτέλεσμα νέους διεκδικητικούς αγώνες. Ένα μεγάλο ζήτημα αυτού του πολέμου ήταν οι ανάπηροι και οι τραυματίες που κατέφθαναν από το μέτωπο.

Το αντιπολεμικό κίνημα που είχε αναπτυχθεί στα χαρακώματα μεταφέρθηκε στα μετόπισθεν  μέσα από δυο κύριες ομάδες φαντάρων: τους παλαιούς πολεμιστές και την Ένωση αναπήρων. Για τη αριστερά το συμπέρασμα  συμπίπτει με αυτούς που έχουν  το δίκιο  με το μέρος τους  και η μέθοδος είναι η ταξική πάλη  και η αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς.

Ομιλητές: Π. Λίλλης και Κ. Παλουκης

Σχετική βιβλιογραφία:

“Έλληνες στρατιώτες και μικρασιατική εκστρατεία* – πτυχές μιας οδυνηρής εμπειρίας.  Συλλογικό  έργο  βιβλιοπωλείο της Εστίας.

“Πόλεμος κατά του πολέμου . Εκδόσεις διεθνή ς  βιβλιοθήκη.

“1922 ιμπεριαλιστική εκστρατεία και μικρασιατική καταστροφή”. Εκδόσεις σύγχρονη εποχή

Μπροσούρα: “Μικρασιατική εκστρατεία. Από  την μεγάλη ιδέα στην καταστροφή”. Εκδόσεις  red marks

Σήμερα πραγματοποιείται η εκδήλωση με θέμα: Η πολυπολιτισμική ιστορία της Θεσσαλονίκης και ενός πολυεθνικού προλεταριάτου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ενώ αύριο Δευτέρα οι συμμετέχοντες στο κάμπινγκ μεταβαίνουν στις Σκουριές και τη συζήτηση με την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας.

Μ.Α.Μ.

Μοιραστείτε το άρθρο