Το Κίεβο διατάσσει εκκένωση του Ντονέτσκ και ζητάει 100 ακόμη πυραυλικά συστήματα HIMARS από τους Αμερικανούς

157 ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι μάχες στο βόρειο Ντονέτσκ συνεχίζονται και αναμένεται ένταση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων για τον πλήρη έλεγχό του, κάτι που κάνει τις αρχές στο Κίεβο να ζητάνε την εγκατάλειψή των υπό στόχευση περιοχών. Το Κίεβο αντέδρασε έντονα σε αναφορά της ρωσικής πρεσβείας στην Βρετανία που ζητούσε να κρεμάσουν τους εθνικιστές του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ. Οι Ουκρανοί ζητάνε από τους Αμερικανούς άλλα 100 πυραυλικά συστήματα HIMARS.

Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή Ντονέτσκ που δεν ελέγχεται από τους Ρώσους και αποτελεί πεδίο σκληρών μαχών. Σε ομιλία του ο Ζελένσκι είπε ότι πρέπει να φύγουν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). “Έχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση για την υποχρεωτική εκκένωση της περιφέρειας του Ντονέτσκ”. “Παρακαλώ απομακρυνθείτε”. “Σε αυτό το στάδιο του πολέμου, ο τρόμος είναι το κύριο όπλο της Ρωσίας”.

Ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν πολλές τοποθεσίες στη νότια και ανατολική Ουκρανία σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο στο Μικολάιφ και καταστρέφοντας ένα σχολείο στο Χάρκοβο με τρείς πυραύλους S-300, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Στην περιοχή του Ντονέσκ, ένας σταθμός των λεωφορείων και κοντινά κτίρια υπέστησαν ζημιές από πλήγματα στο Σλοβιάσνκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη. Στο Σιβέρσκ, ένα κέντρο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών υπέστη ζημιές χωρίς να προκληθούν θύματα. Οι βομβαρδισμοί έπληξαν επίσης τις τοποθεσίες Νικόπολ και Τσερβονογκριγκόριβκα στην περιοχή Ντνίπρο χωρίς να προκληθούν θύματα, σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση της ουκρανικής προεδρίας.

Στο πλαίσιο της διακηρυγμένης από τους Ουκρανούς αντεπίθεσης στην περιοχή Χερσώνα, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ρωσικές δυνάμεις από την αρχή του πολέμου, «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν στοχευμένα πλήγματα σε αποθήκες και θέσεις ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στην Τσορνομπαϊβκα, Νόβα Χάκβοβα, Μπριλίβκα καθώς και γύρω από τον Μπερισλάβ και τον Κάχοβκα», επισημαίνεται από την ουκρανική προεδρία.

Το Κίεβο κατήγγειλε τις αναφορές Ρώσων και μάλιστα διπλωματών να επιφέρουν έναν «εξευτελιστικό θάνατο» σε μαχητές του ουκρανικού εθνικιστικού- νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ… κρεμώντας τους, την επομένη του βομβαρδισμού ενός κέντρου κράτησης με αιχμαλώτους πολέμου που σκότωσε περισσότερους από 50.  «Δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Ρώσων διπλωματών που ζητούν την εκτέλεση ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου και ρωσικών στρατευμάτων που το κάνουν στην Ολένιβκα. Είναι όλοι συνένοχοι σε αυτά τα εγκλήματα πολέμου και πρέπει να τεθούν υπόλογοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανία.

Δηλώσεις που προκλήθηκαν από ένα tweet το βράδυ της Παρασκευής στα αγγλικά από τη ρωσική πρεσβεία στην Βρετανία, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «παραβίαση των κανόνων του Twitter για συμπεριφορά μίσους», αλλά παραμένει διαθέσιμο ως «ενδιαφέρον για το κοινό». Αυτό έγραφε: «Οι μαχητές του Αζόφ αξίζουν να εκτελεστούν, αλλά όχι με εκτελεστικό απόσπασμα, με απαγχονισμό. Δεν είναι πραγματικοί στρατιώτες. Τους αξίζει ένας εξευτελιστικός θάνατος». Η Ουκρανία και η Ρωσία κατηγόρησαν αλλήλους για το πλήγμα στην Ολένιβκα.

Οι Ουκρανοί θεωρούν ότι τα αμερικανικά κινητά πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων HIMARS επέτρεψαν στις δυνάμεις τους να ξεκινήσουν την αντεπίθεση στην Χερσώνα. Τώρα ζητούν από τις ΗΠΑ τουλάχιστον άλλα 100 για αντιστρέψουν τις ρωσικές επιτυχίες στο Ντονμπάς. Τα HIMARS έχουν αξιοσημείωτη ακρίβεια κρούσης και είχαν αναπτυχθεί από τους Αμερικανούς στη διάρκεια της κατοχής στο Ιράκ, ως αναγκαιότητα για πλήγματα ακριβείας μέσα σε αστικό περιβάλλον, όπως τότε στη μάχη της Φαλούτζα.

Στον ενεργειακό πόλεμο, σειρά της Λετονίας να δεί ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom να αναστείλει από σήμερα Σάββατο την παροχή φυσικού αερίου, αναφέροντας παραβίαση των όρων αγοράς του.

Μοιραστείτε το άρθρο