Η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργήθηκε… Ζήτω η ρήτρα!

Κάπως έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστεύει ότι θα δουλεύει επ’ άπειρον τον ελληνικό λαό. Η “κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής” που επαγγέλθηκε δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ενσωμάτωσή της στα τιμολόγια του ρεύματος. Έτσι με την “κατάργηση της ρήτρας” όλες οι εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ ανακοίνωσαν τον τριπλασιασμό των  τιμολογίων τους από τον Αύγουστο με τις τιμές να ξεπερνάνε το 0,5 ευρώ / kwh!

Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά επιδότηση της άθλιας κερδοσκοπίας της ενεργειακής μαφίας των Λάτσηδων, Βαρδινογιάννηδων, Μυτιληναίων και της ιδιωτικής πλέον ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις για το μέλλον διαγράφονται ακόμα πιο δυσοίωνες. Στην χτεσινή σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ υιοθετήθηκε η γερμανική πρόταση για “εθελοντική μείωση” της κατανάλωσης σε φυσικό αέριο κατά 15% με παράλληλη αύξηση των αποθεμάτων ώστε να εξασφαλισθεί (πάντα “εθελοντικά”) η επάρκεια της Γερμανίας σε φυσικό αέριο τον χειμώνα. Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση αυτή θε εκτινάξει ακόμα περισσότερο τις τιμές του φυσικού αερίου, οδηγώντας σε φριχτές καταστάσεις ενεργειακής έλλειψης (και όχι μόνο φτώχιας) τους λαούς της Ευρώπης προκειμένου να συνεχιστεί χωρίς σταματημό τόσο η τρομακτική κερδοφορία των μονοπωλίων της ενέργειας όσο και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποφασίζουν την αύξηση των αποθεμάτων στο φυσικό αέριο αλλά αρνούνται το πλαφόν στην τιμή του, αποφασίζουν την επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα -γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την κλιματική κρίση, αλλά αρνούνται να καταργήσουν το χρηματιστήριο ρύπων φορτώνοντας την τιμή, επιμένουν να κρατάνε “δεμένη” την τιμή του ρεύματος με το πανάκριβο φυσικό αέριο ενισχύοντας τους καπιταλιστικούς  ομίλους της ενέργειας, διατηρούν άθικτο το άθλιο σύστημα της χρηματιστηριακής διαμόρφωσης της τιμής του ρεύματος.

Αυτή την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ με μικρές παραλλαγές ακολουθούν ευλαβικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΙΝΑΛ, όπως και η ακροδεξιά «Ελληνική Λύση».

Για να έχουμε φτηνό ρεύμα χωρίς να καταστρέφεται ο πλανήτης απαιτούνται μια σειρά μέτρων που πρέπει να παρθούν εδώ και τώρα, που έπρεπε να παρθούν χτες:

1) κατάργηση κάθε φορολογικής  επιβάρυνσης στα καύσιμα και την ενέργεια (κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης)

2) κατάργηση εδώ και τώρα του χρηματιστηρίου ενέργειας και ρύπων. Κατάργηση όλου του συστήματος “μοντέλο-στόχος”, απειθαρχία στις επιλογές της ΕΕ, στο πλαίσιο της πορείας ρήξης-αποδέσμευσης από αυτή.

3) Άμεση εθνικοποίηση της ΔΕΗ και όλων των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό  έλεγχο. Ένας αποκλειστικά δημόσιος φορέας παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, εμπορίας ενέργειας.

4) μείωση της εξάρτησης απ΄ το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας από δημόσιο φορέα με σεβασμό στο περιβάλλον.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Μοιραστείτε το άρθρο