«Παιχνίδια ισχύος» με όχημα το φυσικό αέριο βλέπουν οι Γερμανοί, υπαίτιες για τις ελλείψεις οι ευρωπαϊκές κυρώσεις λένε οι Ρώσοι

154Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μετά την Γερμανία σειρά και η Ιταλία να δεί μείωση της παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία. Η Μόσχα αποδίδει τις μειώσεις στα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, που καθιστούν δύσκολη της συντήρηση των εξαρτημάτων. Πάντως η τουρμπίνα (από τον Καναδά στην Γερμανία και από εκεί στην Ρωσία) δεν έχει φθάσει ακόμη. Οι ουκρανικές δυνάμεις κοινοποιούν αντεπίθεσή τους στο νότο.

«Παιχνίδια ισχύος» βλέπουν οι Γερμανοί να παίζουν οι Ρώσοι με τις ενεργειακές εξαγωγές της προς την Ευρώπη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης. Όπως ανακοινώθηκε πριν δύο μέρες, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom μείωσε ακόμη περισσότερο τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream στο 20%. Αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον σταθμό μεταφοράς στο Λιούμπμιν.

Μετά τις γερμανικές εταιρείες παροχής φυσικού αερίου στην Γερμανία, ήρθε και η σειρά της ιταλικής Eni να ενημερωθεί από την Gazprom ότι μειώνει τη ροή φυσικού αερίου κατά 20% σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Η αιτιολογία του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα είναι  ότι μία από τις δύο εν λειτουργία τουρμπίνες πρέπει να σταματήσει εξαιτίας «τεχνικών παραγόντων της τουρμπίνας».

Από τη ρωσική πλευρά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέδωσε τις ελλείψεις στις ενεργειακές προμήθειες στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, καθ’ ότι η διαδικασία συντήρησης των τεχνικών εξαρτημάτων γίνεται πολύ δύσκολα. Η Gazprom πως μπορεί να εγγυηθεί τη ροή φυσικού αερίου όταν τα εισαγόμενα εξαρτήματα δεν μπορούν να συντηρηθούν εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρώπη.

Αυτόν τον χάρτη μιάς διαμελισμένης Ουκρανίας μελλοντικά,  ανάμεσα σε Ρωσία, Πολωνία, Ρουμανία, αφήνοντας μόνο την περιοχή του Κιέβου ως… Ουκρανία,  κοινοποίησε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ επακλούμενους δυτικούς αναλυτές.

Ως προς την περιβόητη τουρμπίνα που είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση και η Οττάβα αποφάσισε να δεχθεί τις γερμανικές αιτιάσεις για επιστροφή της, φαίνεται πως δεν έχει φθάσει ακόμη. Διευθυντικό στέλεχος της Gazprom δήλωσε πως η εταιρία εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens Energy για τον αγωγό αερίου Nord Stream 1, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στη γερμανική εταιρία. Αντίθετα, οι γερμανικές αρχές κατηγορούν την Μόσχα για τελωνειακή κωλυσιεργία. Η τουρμπίνα προορίζεται για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του Nord Stream 1, που διοχετεύει αέριο στην Γερμανία μέσω του μήκους 1.200 χιλιομέτρων αγωγού στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας.

Σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία υπό τη μεσολάβηση της Τουρκίας και την αιγίδα του ΟΗΕ, εγκαινιάσθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο που θα επιβλέπει τη μεταφορά των σιτηρών μέσω θαλάσσιων διαδρόμων.

«Τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσορνομόρσκ και του Πιβντενί ξεκίνησαν εκ νέου τις εργασίες τους, για τις εξαγωγές σιτηρών», ανέφερε το Ουκρανικό Ναυτικό. «Η έξοδος και η είσοδος των πλοίων στα θαλάσσια λιμάνια θα γίνει με τη συγκρότηση νηοπομπής που θα συνοδεύει το επικεφαλής πλοίο. Αλλά θα προηγηθεί η σκληρή δουλειά των υδρογράφων» για τον καθορισμό ασφαλών διαδρομών».

«Μερικές φορές, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της αντιρωσικής υστερίας, συναντάμε ακόμη σπόρους κοινής λογικής. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχετικά με την εξομάλυνση στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, όπου έφθασε το πρώτο τρένο με προϊόντα μέσω της Λιθουανίας, η οποία είχε απαγορεύσει τη διέλευση. Τελικά με το πράσινο φως των Βρυξελών επαναλήφθηκαν οι σιδηροδρομικές μεταφορές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις κοινοποιούν ότι προχωρούν σε αντεπίθεση στην περιοχή του νότου ανάμεσα σε Χερσώνα και Μικολάϊβ. Μάλιστα έχουν στοχεύσει αρκετές φορές σε ρωσικές θέσεις, ενώ πριν δύο μέρες χτύπησαν τη γέφυρα Αντονίβσκι. Παράλληλα, στην ανατολική Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταγράφουν εδαφικά κέρδη.

Μοιραστείτε το άρθρο