Επισιτιστική κρίση και η απάντηση της κοινωνίας – Συζήτηση στο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν προκάλεσε τη διεθνή επισιτιστική κρίση αλλά την επέτεινε, καθώς αυτή έχει τα βαθύτερα αίτιά της στις πολιτικές και τις επιχειρηματικές πρακτικές για την παραγωγή και διανομή τροφής καθώς και στην κλιματική αλλαγή. Αυτό επισήμανε ο Γιώργος Κολέμπας, μαθηματικός – συγγραφέας, μιλώντας σε εκδήλωση στο δάσος των Σκουριών, στο πλαίσιο του 9ου Δεκαήμερου Αγώνα και Ελευθερίας, στο οποίο καλεί η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας ενάντια στις εξορύξεις.

Όπως σημείωσε, η κοινωνία χάνει όλο και περισσότερο την πρόσβαση σε καλή, προσιτή οικονομικά τροφή και αυτό πλήττει περισσότερο τους φτωχούς. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή περιορίζεται καθώς η γόνιμη γη εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της υπαίθρου, εκεί που φύτρωνε η τροφή, τώρα φυτρώνουν φωτοβολταϊκά, ενώ η εγκατάλειψη ορεινών περιοχών αφήνει ελεύθερο το έδαφος για τις ανεμογεννήτριες. Όπως ανέφερε, οι τιμές των ζωοτροφών εκτινάσσονται, η αυτοβουλία των αγροτών περιορίζεται από τις τράπεζες που είτε τους ελέγχουν μέσω των δανείων είτε τους προπαγανδίζουν ότι πρέπει να είναι επιχειρηματίες και συνεχώς να αγοράζουν ακριβούς εξοπλισμούς που εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της βιομηχανικής γεωργίας. Το εξωφρενικό παγκόσμιο κερδοσκοπικό σύστημα παραγωγής και διάθεσης της τροφής, περιέγραψε ο Γιώργος Κολέμπας, καταγγέλλοντας ότι στέλνει το 30% της παραγόμενης τροφής στα σκουπίδια.

Στο ερώτημα τι κάνουμε εμείς, ο Γιώργος Κολέμπας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μικρών αγροτικών μονάδων, που θα είναι διασυνδεδεμένες στις δικές μας από τα κάτω, αγροτοκοινότητες. Τόνισε επίσης, την ανάγκη για ένα νέο σύγχρονο ρεύμα ενασχόλησης με την παραγωγή τροφής.

 

 

Στην παρέμβασή του, ο Κώστας Κουτής από τον Αιγίλοπα, Δίκτυο για τη βιοποικιλότητα και την οικολογική γεωργία στην Ελλάδα, τόνισε ότι πρέπει να εστιάσουμε στο αγροδιατροφικό και στην παραγωγή με έμφαση στους σπόρους, στο θέμα της αυτάρκειας και στην ανάγκη δικών μας απαντήσεων, μέσα από αγροδιατροφικά δίκτυα.

Με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, άρχισε στο δάσος των Σκουριών, στο πλαίσιο του Δεκαήμερου Αγώνα και Ελευθερίας, το ανοιχτό θεματικό διήμερο με θέμα: Χαρτογραφία της λεηλασίας και της αντίστασης –  Κοινωνίες και κινήματα σε μια εποχή κρατικο-εταιρικού παροξυσμού – Εξορυκτισμός – Πόλεμος στους πρόσφυγες και τους μετανάστες – Διατροφικό ζήτημα, – Υφαρπαγή του νερού και προσπάθειες αντίστασης.

Θα ακολουθήσει ανάρτηση των τοποθετήσεων και των άλλων ομιλητών

 

Μοιραστείτε το άρθρο