Να γίνει πράξη το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το Κρυονέρι

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, είχαμε μια θετική εξέλιξη στον αγώνα να μη χτιστεί πολυώροφη οικοδομή στο χείλος του δάσους και του ρέματος Κρυονερίου. Το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε ομόφωνα υποστηρικτικό στα αιτήματα των κατοίκων ψήφισμα, το οποίο κατέθεσε η δημοτική μας παράταξη και εμπλουτίστηκε από την Πρωτοβουλία Κατοίκων και αρκετές ακόμα παρατάξεις και συμβούλους. Οι 1000 υπογραφές, οι βδομαδιάτικες κινητοποιήσεις, η συγκέντρωση στο Δημαρχείο και η μαζική, συλλογική, ενωτική δράση στην γειτονιά αποδεικνύεται ότι φέρνουν αποτελέσματα.

Έκτοτε όμως η δημοτική αρχή έχει μείνει άπραγη ως προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του περιεχομένου του ψηφίσματος. Αφήνει τους κατοίκους εκτεθειμένους και φυσικά δίνει χρόνο στον εργολάβο να προχωρήσει ακάθεκτος τα σχέδια του. 

Έστω και τώρα καλούμε τον Δήμαρχο κ. Ζέρβα και τον Αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Κυριζίδη:

  • Να επισκεφτούν άμεσα την περιοχή για να δουν ιδίοις όμμασι όσα περιγράφουμε.
  • Να δώσουν εντολή για αναστολή της οικοδομικής άδειας στο οικοδομικό τετράγωνο Γ696.
  • Να ξεκαθαρίσουν με την Περιφέρεια ποιος είναι υπεύθυνος για την οριοθέτηση του ρέματος και να σταματήσουν να κάνουν τους κατοίκους μπαλάκι μεταξύ τους.
  • Να δρομολογηθεί άμεσα η οριοθέτηση, προστασία και ανάδειξη του ρέματος Κρυονερίου (ή Πολυγνώτου).
  •  Να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου εάν μπορεί να εφαρμοστεί το ρυμοτομικό σχέδιο σύμφωνα με το ΠΔ (ΦΕΚ 382/1984) και να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία τροποποίησής του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη σημερινή εικόνα της περιοχής προκειμένου να προστατευθεί  το δάσος και το ρέμα.

Σε μια πόλη ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους πρασίνου, με μπαζωμένα ρέματα και κυριαρχία του τσιμέντου είναι επείγουσα η ανάγκη να πάμε ανάποδα. Η προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων οφείλει να είναι προτεραιότητα για την δημοτική αρχή. Η κλιματική κρίση, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τους πνευμονες πρασίνου και απειλούν ανθρώπινες ζωές, επιβάλλουν ριζική ανατροπή της ως τώρα κυρίαρχης πολιτικής.

Η νέα τραγωδία στην Πεντέλη και η παλαιότερη τραγωδία στην Μάνδρα επιβάλλουν εδώ και τώρα να μην επιβαρυνθούν τα περιαστικά δάση με νέο τσιμέντο και να μην μπαζωθεί κανένα ρέμα!

Απαιτούμε άμεσες ενέργειες από τη διοίκηση Ζέρβα. Έχει ευθύνη να προστατεύσει το περιβάλλον και την ζωή των κατοίκων. 

Να σταματήσει ο εμπαιγμός των κατοίκων του Κρυονερίου.

Εμείς θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγωνα στο πλευρό των κατοίκων.

Η Πόλη Ανάποδα – Αριστερό Ριζοσπαστικό Σχήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Μοιραστείτε το άρθρο