«Οι Αμερικανοί απαγορεύουν στους τοποτηρητές τους στο Κίεβο να καθίσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες»

148Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ΗΠΑ εμφανώς πιέζουν να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, λέει η Μόσχα και η Ουάσιγκτον απαντάει ότι οποιαδήποτε προσάρτηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Η πρόταση των Βρυξελών για περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15% βρίσκει την αντίθεση τουλάχιστον 12 χωρών. Ενώ οι Ρώσοι λένε ότι οι δυτικοί περιορισμοί είναι αυτοί που προκαλούν όλα τα τεχνικά προβλήματα στην παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Γι αυτό… οι Ευρωπαίοι θα κρυώσουν αυτόν τον χειμώνα, πληρώνοντας τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων και η Ουκρανία μπορεί να εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ ότι πλέον διευρύνονται γεωγραφικά οι στόχοι των ρωσικών δυνάμεων εξαιτίας της αποστολής δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προέβη σε νέα τοποθέτηση λέγοντας πως «η Ρωσία απορρίπτει την ιδέα για επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές», κατηγορώντας το Κίεβο ότι κάτι τέτοιο απαιτεί «σοβαρή προσοχή από σοβαρούς ανθρώπους». «Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι οι Ουκρανοί δεν είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν τα κερδισμένα. Δεν έχει νόημα πλέον στην τρέχουσα κατάσταση».

Ακολούθησε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επισημαίνοντας ότι «η Ουκρανία δεν κάθεται να συζητήσει γιατί βρίσκεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ. «Η αμερικανική κυβέρνηση απαγορεύσει τους τοποτηρητές τους στο Κίεβο ακόμη και να σκεφθούν για συνομιλίες και εμφανώς τους πιέζουν να πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Οι Αμερικανοί έσπευσαν να το επιβεβαιώσουν, με τον εκπρόσωπο του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράϊς να σπεύσει να πεί ότι «είμαστε ξεκάθαροι ότι οποιαδήποτε προσάρτηση με τη βία θα αποτελέσει παραβίαση των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ και δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο. Δεν θα το αφήσουμε ατιμώρητο».

Πριν καλά-καλά γνωστοποιηθούν οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία και η πρόταση των Βρυξελών για περιορισμό της κατανάλωσης κατά 15%, εμφανίζονται τουλάχιστον τα 12 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να διαφωνούν. Όπως Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, που αντιτίθενται και καθιστούν αβέβαιη την έγκριση της πρότασης.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ξεκίνησε εκ νέου τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με την επανεκκίνηση σήμερα του αγωγού Nord Stream 1. Η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι είναι “ολοένα και περισσότερο παράγοντας αβεβαιότητας” στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, μετά την επανεκκίνηση του αγωγού Nord Stream 1 σε ένα “ανεπαρκές” και “μη αξιόπιστο” επίπεδο παραδόσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε η γερμανική εταιρία διαχείρισης δικτύου Gascade, δείχνουν πως η παραγωγή είναι όση και εκείνη πριν από τις εργασίες συντήρησης, δηλαδή γύρω στο 40% της δυνατότητάς του. Ο αγωγός δεν λειτουργεί πλέον σε πλήρες καθεστώς από τα μέσα Ιουνίου, μια απόφαση της ρωσικής Gazprom, που επικαλείται την έλλειψη μιας τουρμπίνας που στάλθηκε για συντήρηση στον Καναδά. Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια “πολιτική” απόφαση και ένα “πρόσχημα” για να επηρεάσει τους Δυτικούς στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Κατά το Κρεμλίνο, τα προβλήματα παράδοσης φυσικού αερίου σχετίζονται με περιορισμούς. Οι δυτικοί περιορισμοί είναι αυτοί που προκαλούν όλα τα τεχνικά προβλήματα στην παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Αυτοί οι περιορισμοί είναι που εμποδίζουν τις επισκευές σε εξοπλισμό, ιδιαίτερα σε τουρμπίνες σε σταθμούς συμπίεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια της καθημερινής του συνέντευξης Τύπου. Επιπλέον, έκρινε «εντελώς ψευδείς» τις κατηγορίες κατά της Μόσχας για « εκβιασμό » προς τους Ευρωπαίους.

Πάντως, ο αναπληρωτής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιεί την Ευρώπη για «κρύο χειμώνα». Σε ανάρτηση στο Telegram με τίτλο «Οι αμαρτίες τους», γράφει ότι: «οι Ευρωπαίοι θα κρυώσουν πολύ στο σπίτι τους αυτόν τον χειμώνα». Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, οι Ευρωπαίοι «έχουν χάσει εντελώς την επαφή με την πραγματικότητα και αναγκάζουν τους άτυχους Ουκρανούς να θυσιάσουν τη ζωή τους για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης η Ουκρανία μπορεί να εξαφανιστεί από τον χάρτη, ενώ οι Ευρωπαίοι θα παγώσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλές εταιρείες θα χάσουν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της απόφασής τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και ο ΗΠΑ με την ΕΕ αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό σε πάνω από μια δεκαετία. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι «οι ΗΠΑ έπαιξαν με την ΕΕ, αναγκάζοντας τους απλούς Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν τις πιο οδυνηρές συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας».

Μοιραστείτε το άρθρο