Η Ρωσία επικαλείται «έκτακτες περιστάσεις» και ανακοινώνει αδυναμία στην παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

145Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μπροστά σε κατάσταση ενεργειακής έκτακτης ανάγκης η Ευρώπη. Μια πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ στην ΕΕ έως και 1,5%. Το Κίεβο καλεί τους Δυτικούς να μην ενδώσουν στις πιέσεις του Κρεμλίνου και ζητάει από την ΕΕ: όπλα στην Ουκρανία, κυρώσεις στην Ρωσία. Οι ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν νέα χρηματοδότηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 500 εκατ. Ευρώ. “Ας αλλάξουμε πρώτα την κατάσταση στο μέτωπο και μετά να συνομιλήσουμε. Η Ρωσία θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν ηττηθεί στο πεδίο των μαχών», λένε οι Ουκρανοί.

ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ο οποίος προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη ανακοίνωσε ότι εξαιτίας «έκτακτων περιστάσεων» κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv. Ενώ το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οιγερμανικές Uniper και η RWE, είναι από τους μεγάλους πελάτες που έλαβαν επιστολή από την Gazprom, με την οποία η ρωσική εταιρεία επικαλείται ανεπάρκεια στις παραδόσεις φυσικού αερίου. Η Gazprom έχει ζητήσει από την Siemens να της επιστρέψει την τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά για να διασφαλίσει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1. Και όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη πηγές, η τουρμπίνα είναι καθ’ οδόν προς τη Ρωσία, γρηγορότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Η διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έως και 1,5% αν ο επόμενος χειμώνας είναι βαρύς και δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα εκτιμήσεις στις Βρυξέλες. Η Κομισόν προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ενός μέσου χειμώνα, η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου θα μειώσει το ΑΕΠ 0,6%-1%, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ σύμφωνα με το Bloomberg. Οι περικοπές στις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αγγίξει 12 κράτη μέλη, με την Γερμανία να σημάνει ενεργειακό συναγερμό της. Να σημειωθεί ότι ή οι συνολικές ροές από τη Ρωσία τον Ιούνιο ήταν λιγότερο από το 30% του μέσου όρου από το 2016 έως το 2021. Για «έναν μακρύ, σκληρό χειμώνα» στην Ευρώπη, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ συζητούν σήμερα το 7ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με επίμαχο σημείο την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού από την Ρωσία. Μέχρι στιγμής κατάφεραν να συμφωνήσουν στη χρηματοδότηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει μέχρι τώρα στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το Κίεβο καλεί τους Δυτικούς να μην ενδώσουν στις πιέσεις του Κρεμλίνου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τους ομολόγους του στην ΕΕ να μην υποχωρήσουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, γιατί «η υποχώρηση και η συμμόρφωση με τα αιτήματά του δεν θα λειτουργήσει, είναι παγίδα». «Ο πραγματικός στόχος του Πούτιν είναι η φτωχοποίηση της Ευρώπης. Θέλει να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στις υφιστάμενες κυβερνήσεις, με την ελπίδα να τις αντικαταστήσει με ριζοσπαστικές δυνάμεις που θα ήταν πιο ευνοϊκές για τη Ρωσία», προειδοποίησε σε ομιλία του στους υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, συνόψισε τα όσα είπε σε ένα tweet: «Όπλα στην Ουκρανία και κυρώσεις στην Ρωσία, για αποκατάσταση της ειρήνης, ενίσχυση της ασφάλειας και προστασία της σταθερότητας στην Ευρώπη». Ενώ σε συνέντευξή του στο Forbes Ukraine τόνισε πως είπε στους ευρωπαίους ομολόγους του ότι: «Ας αλλάξουμε πρώτα την κατάσταση στο μέτωπο και μετά να συνομιλήσουμε… Η Ρωσία θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν ηττηθεί στο πεδίο των μαχών».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε χθες ότι η Ρωσία υφίσταται «σχεδόν ολοκληρωτικό» μπλοκάρισμα της πρόσβασης στις δυτικές τεχνολογίες. «Σήμερα δεν είναι μόνο περιορισμοί, αλλά σχεδόν ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα κατά της χώρας μας όσον αφορά την πρόσβαση σε ξένα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας». Επισήμανε όμως ότι: «Έχοντας επίγνωση των κολοσσιαίων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, θα αναζητήσουμε εντατικά και έξυπνα νέες λύσεις». Ο ίδιος τόνισε ότι: Η Ρωσία δεν πρόκειται να δεί να αναστρέφονται δεκαετίες προόδου. Ο ρώσος πρόεδρος πρόκειται να μεταβεί αύριο στην Τεχεράνη, όπου θα συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραΐσι. Η ενέργεια, τα όπλα, η Συρία, οι συμμαχίες, αλλά και μια νέα συσπείρωση στην περιοχή κόντρα στις αμερικανικές επιδιώξεις.

Στα πεδία των μαχών… Προτεραιότητα των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι η καταστροφή των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και η ακύρωση της ικανότητας πυροβολικού του Κιέβου. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία και συγκεκριμένα με την ομάδα Βοστόκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, το οποίο υπογραμμίζει την προτεραιότητα για το Ντονμπάς. Πάντως, ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε την Ουκρανία ότι θα αντιμετωπίσει μια απάντηση ισάξια της «Δευτέρας Παρουσίας»αν εξαπολύσει επίθεση κατά της Κριμαίας.

Στο Τορέτσκ του Ντονμπάς, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό, ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική υπηρεσία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Kyiv Independent, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών στη Νόβα Καχόκβα στην περιοχή της Χερσώνα, που αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία έγινε γνωστή για τη διαμαρτυρία της  σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση κατά της εισβολής στην Ουκρναία, προσήχθη σε αστυνομικό τμήμα της Μόσχας. Ύστερα από τρεις ώρες, η ίδια γνωστοποίησε πως αφέθηκε ελεύθερη.

Μοιραστείτε το άρθρο