Ευρωπαϊκές φωνές για αποφυγή της κλιμάκωσης και αναγκαιότητα διαλόγου με την Ρωσία

144Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι Βρυξέλες μπορεί να υπερθεματίζουν για σκληρότερη στάση έναντι της Μόσχας και να επιδιώκουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά οι επιπτώσεις που υφίστανται οι ίδιοι οδηγούν κάποιους εκ των Ευρωπαίων σε προβληματισμούς, ανησυχίες και άλλες σκέψεις. «Η Δύση πρέπει να ασχοληθεί με την αποφυγή μιας κλιμάκωσης και να έρθει σε διάλογο με την Ρωσία». «Το τέλος της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου».

Έτσι, η τουρμπίνα που είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή και μπλοκαρίστηκε λόγω των κυρώσεων, τελικά θα επιστραφεί στην Γερμανία και τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 –ένα ζήτημα που οι Ρώσοι επικαλέστηκαν για την πιθανή διακοπή της λειτουργίας του. Παράλληλα, η ΕΕ έκανε πίσω στον αποκλεισμό του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, προς τον οποίο η Λιθουανία διέκοψε τη μεταφορά αγαθών επικαλούμενη τις κυρώσεις. Έτσι, η Κομισιόν διευκρίνιζε ότι επιτρέπεται η διακίνηση προϊόντων πολιτικής χρήσης σιδηροδρομικώς. Δύο ενέργειες που προκάλεσαν τις αντιδράσεις των Ουκρανών που λένε ότι τώρα ο Πούτιν θα θεωρήσει ότι περνάει ο εκβιασμός του.

Αύριο Δευτέρα αναμένεται οι υπουργοί Εξωτερικών να συζητήσουν προτάσεις για ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.  Θα εξετάσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση των αγορών χρυσού από τη Ρωσία, για να ευθυγραμμιστούν οι κυρώσεις της ΕΕ με εκείνες των εταίρων της G7. Μια άλλη πρόταση στοχεύει να βάλει νέες προσωπικότητες της Ρωσίας στη μαύρη λίστα της ΕΕ. «Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για την επιθετικότητά της», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν.

Πάντως, προβληματισμοί και ανησυχίες διατυπώνονται πλέον από ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες και κρατικά στελέχη. Όπως ο γερμανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, απόστρατος συνταγματάρχης στέλεχος στο ινστιτούτο Wissenschaft und Politik Βόλφγκανγκ Ρίχτερ, ο οποίος τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ρωσία, εκφράζοντας φόβους ότι οι επόμενοι μήνες του πολέμου στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε ακόμη περισσότερα θύματα και δεν θα φέρουν αποφασιστικά πλεονεκτήματα σε καμία πλευρά. «Πάνω από όλα, η Δύση πρέπει να ασχοληθεί με την αποφυγή μιας κλιμάκωσης», τόνισε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ntv. Ο Ρίχτερ εξηγεί ότι: «Είναι πολύ πιθανό να επέλθει  κάποια στιγμή ένα σημείο εξάντλησης, μάλλον πρώτα για τα ουκρανικά στρατεύματα, αλλά αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμη με βεβαιότητα. Αλλά αυτό το σημείο θα επέλθει χωρίς να έχει αλλάξει σημαντικά η μεγάλη επιχειρησιακή εικόνα, συνεπώς θα πρέπει να σκεφτούμε τον απαραίτητο διάλογο που προηγείται της κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά, οι απώλειες θα αυξηθούν παρά πολύ, χωρίς να αλλάξει σημαντικά η κατάσταση».

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε ομιλία του σε φόρουμ στο Ντίτσλεϊ Παρκ, δυτικά του Λονδίνου με τίτλο: «Μετά την Ουκρανία – Ποια είναι τα μαθήματα τώρα για την ηγεσία της Δύσης;», ανέφερε ότι: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει ότι η κυριαρχία της Δύσης φθάνει στο τέλος της, ενώ η Κίνα αποκτά καθεστώς υπερδύναμης σε σύμπραξη με τη Ρωσία σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία καμπής εδώ και αιώνες. Ο Μπλερ ήταν από τους πρωτοστάτες των βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Εμφανίστηκε μετά από πολύ καιρό, μετά τα πορίσματα κόλαφος γι αυτόν αναφορικά με την ανυπαρξία στοιχείων που είχε τότε επικαλεστεί ακολουθώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για να δικαιολογήσει την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και το μετέπειτα χάος που προκάλεσε.

Όπως είπε: Ο κόσμος βρέθηκε σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία που μπορεί να συγκριθεί με το τέλος του Β’ΠΠ ή την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά αυτή τη φορά η Δύση προφανώς δεν βρίσκεται σε άνοδο. «Φθάνουμε στο τέλος της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης». «Η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή αυτού του αιώνα θα προέλθει από την Κίνα, όχι τη Ρωσία», είπε καταλήγοντας ότι: «Ο κόσμος πρόκειται να έχει τουλάχιστον δύο πόλους και πιθανώς πολλούς πόλους».

Μοιραστείτε το άρθρο