10ΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ απέναντι στον ολοκληρωτισμό της εξουσίας και των πολυεθνικών

Άρχισε στο δάσος των Σκουριών στη Χαλκιδική, το 9ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας, στο οποίο καλεί η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 24/7.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας σε μορφή podcast. Ηχητικά καλέσματα στο 9ο Δεκαήμερο Αγώνα και Ελευθερίας στο δάσος των Σκουριών – ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM

Οι εκδηλώσεις του 9ου Δεκαήμερου Αγώνα και Ελευθερίας άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου με τη συζήτηση με θέμα: «Έλεγχος της ενημέρωσης και fake πραγματικότητα σε συνθήκες πολέμου και μέγα προγραμμάτων – Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ απέναντι στον ολοκληρωτισμό της εξουσίας και των πολυεθνικών», με τη συμμετοχή του infolibre, του alterthess και της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας.

Στο καλωσόρισμα της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας τονίστηκε η σημασία των αντιστάσεων απέναντι στα μέγα προγράμματα, όπως αυτό των μεταλλείων χρυσού-χαλκού στη ΒΑ Χαλκιδική. Και καταγγέλθηκε ότι η περιοχή μετατρέπεται σε ειδική οικονομική ζώνη, μετά τη νέα συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την Eldorado Gold.

Απόσπασμα από το καλωσόρισμα της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας

Στις τοποθετήσεις, αναδείχθηκε ότι ο πόλεμος, τα μέγα προγράμματα, ο εξορυκτισμός και η αρπακτική αναζήτηση μετάλλων από τις πολυεθνικές, οι μηχανισμοί εξουσίας πολιτικής και οικονομικής, η κατάσταση εξαίρεσης που έχει επιβληθεί με αφορμή την πανδημία, είναι κομμάτια του δυστοπικού ολοκληρωτισμού και της fake πραγματικότητας που επιβάλλεται ως κανονικότητα και θέσφατο, από τα συστημικά media.

Την ώρα που οι εξορυκτικές εταιρίες έχουν γύρω τους όλο το εταιρικό μιντιακό σύστημα, επιτίθενται σε όποιον αντιδρά, ερευνά, δίνει βήμα στην αντίθετη άποψη. Εκφοβισμοί, δολοφονίες δημοσιογράφων και ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο, εξοντωτικές δίωξεις και αγωγές με απαιτήσεις υπέρογκων ποσών με σκοπό να αποτρέψουν κάθε έρευνα και κριτική. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση της υπόθεσης αγωγής σε βάρος του alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη, από στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός.

Στη εκδήλωση σημειώθηκε ότι η συστημική μιντιακή κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία και η απόκρυψη των πραγματικών αιτιών της σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών των καπιταλιστικών πόλων ισχύος, εγκλωβίζει λαούς και κοινωνίες στα πεδία των μαχών και σε έναν νέο κύκλο κρίσης, ενεργειακής, επισιτιστικής, οικονομικής. Και αναδείχθηκε ο ρόλος των ελεύθερων μέσων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, επισημάνθηκε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι συνέχεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και της νεοφιλελεύθερης διαχείρισής της από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις πολιτικές λιτότητας, τα μνημόνια, τη διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τράπεζες που δεν είχαν αντίκρισμα σε πραγματικές αξίες, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του πληθωρισμού, που τώρα απειλεί τις κοινωνίες και τους λαούς. Και τονίστηκε ο ρόλος των ελεύθερων μέσων στην ανάδειξη των στοιχείων και των προτάσεων που θα συμβάλλουν ώστε οι κοινωνίες να αμφισβητήσουν έμπρακτα τις λύσεις από «τα πάνω» και να βρουν τις δικές τους απαντήσεις «εκτός του συστήματος».

Ακόμη, παρουσιάστηκε το ασφυκτικό πλαίσιο στην ελευθερία της ενημέρωσης που έχει επιβληθεί με αποφάσεις κρατικών και διακρατικών μηχανισμών εξουσίας και με τον έλεγχο της πληροφορίας μέσα από τα συστημικά μίντια, την απαγόρευση media, τη λογοκρισία με την αναστολή σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστική και κορυφαία περίπτωση καταστολής της ελευθερίας της ενημέρωσης, όπως αναφέρθηκε, οι στημένες διώξεις ενάντια στο δημιουργό των WikiLeaks Julian Assange.

Εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του 9ου Δεκαήμερου Αγώνα και Ελευθερίας ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ / 15-24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 (epitropiagonapanagias.blogspot.com)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ από την πρώτη ημέρα


Μοιραστείτε το άρθρο