Μετακυλίουν στις κοινωνίες το κόστος του πολέμου, της σύγκρουσης, του ανταγωνισμού και των πολτικών τους

139Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εκπρόσωποι των επιχειρηματιών σε Γαλλία και Ιταλία βγήκαν ανοιχτά ζήτησαν τη λήψη «αντιλαϊκών μέτρων», δηλαδή να πληρώσουν οι πολίτες τις αυξήσεις στις τιμές για την ενέργεια και… το κόστος των ταξικών πολιτικών τους με τον ανταγωνισμό στον διεθνή καταμερισμό εξουσίας. Την ίδια ώρα η Μόσχα επεξεργάζεται νέα σχέδια αντιμετώπισης των δυτικών κυρώσεων. Αμφότερα τα μπλοκ, Δύσης και Ρωσίας, εκπονούν σχέδια συνέχισης της σύγκρουσης. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που ελέγχουν την Χερσώνα στα νότια.

Οι Ευρωπαίοι τρέχουν και δεν προλαβαίνουν στην πιθανή προοπτική διακοπής εξ ολοκλήρου της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, είτε με απόφαση της Μόσχας είτε των ίδιων των ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΕ. Δείχνουν, αφενός να βλέπουν μία μακροχρόνια σύγκρουση με συνέχιση της πολιτικής εναντίον της Μόσχας και υποστήριξής τους στο Κίεβο, στο σκληρό αμερικανοβρεταινικό άρμα. Αφετέρου δε, να μετακυλήσουν στην κοινωνία και τους λαούς το κόστος των επιλογών των κυβερνώντων, που έχει φέρει πλέον την κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο στα πρόθυρα ενεργειακής φτώχειας. Μία ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση της κοινωνίας με τις ακραίες ταξικές πολιτικές των κυβερνώντων, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών των καπιταλιστικών πόλων ισχύος στον πλανήτη, παρασύροντας στον όλεθρο τον πλανήτη ολόκληρο.

Η μία χώρα μετά την άλλη βλέπει να μειώνονται αν όχι να διακόπτονται οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου, είτε γιατί δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, είτε γιατί έτσι αποφάσισαν οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της μείωσης της εξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές, είτε με απόφαση των ίδιων των ρωσικών αρχών επικαλούμενες διάφορα προσχήματα ή όχι. Οι Γερμανοί είναι οι πρώτοι που άρχισαν να μιλάνε για περικοπές και δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας, εκπονώντας σχέδια από τώρα μεσοκαλόκαιρα, προφανώς διαβλέποντας αυτά που έρχονται. Έτσι, τα διάφορα προπαγανδιστικά κέντρα στην Ευρώπη σπεύδουν να προετοιμάσουν τον κόσμο για τον χειμώνα που έρχεται και μάλιστα για το κόστος που πρέπει να επωμισθεί.

Βγήκαν εκπρόσωποι των επιχειρηματιών σε Γαλλία και Ιταλία και ζήτησαν τη λήψη «αντιλαϊκών μέτρων» εν όψει της «πλήρους περικοπής» του ρωσικού φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος του Medef Geoffroy Roux de Bézieux και ο ομόλογός του της Confindustria Carlo Bonomi προέτρεψαν τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να «ανακοινώσουν αντιδημοφιλή μέτρα» για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για μια «πλήρη περικοπή» του ρωσικού φυσικού αερίου. «Είναι προφανές ότι δεν θα έχουμε άλλο ρωσικό αέριο μέχρι το τέλος του έτους, είτε από επιλογή μας είτε από επιλογή των Ρώσων», είπε ο πρώτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι στο πλαίσιο του 4ου Γαλλ0- Ιταλικού Οικονομικού Φόρουμ, υποστηρίζοντας ότι «οι καταναλωτές θα πρέπει να επωμισθούν την αύξηση στις τιμές της ενέργειας».

Στην άλλη πλευρά και η Μόσχα επεξεργάζεται νέα σχέδια αντιμετώπισης των δυτικών κυρώσεων, κάτι που θα σημάνει την επέκταση του ενεργειακού πολέμου. Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης της εταιρείας Gazprom να επεκταθεί η πρακτική της πώλησης σε ρούβλια, πέραν του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών και του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τον Μάρτιο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα υποχρεούνται στο εξής να πληρώνουν για το φυσικό αέριο που αγοράζουν από τη χώρα του σε ρούβλια. Έτσι, κάποιοι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Γκάζπρομ στην Ευρώπη είδαν την παροχή να κόβεται όταν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν –κάτι όμως που έκαναν άλλες.

Αμφότερα τα μπλοκ, Δύσης και Ρωσίας, εκπονούν σχέδια συνέχισης της σύγκρουσης. Από τη μια οι Δυτικοί καθημερινά ανακοινώνουν αποστολές οπλικών συστημάτων και από την άλλη η ρωσική πλευρά ετοιμάζεται για συνέχιση της δυτικής επιθετικότητας. Από τη μία η Ουάσιγκτον: «Ο βασικός στόχος της στρατηγικής μας είναι να δώσουμε στους Ουκρανούς θέση ισχύος στο πεδίο της μάχης ώστε να βρίσκονται σε θέση ισχύος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έρθει η ώρα της διπλωματίας», είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέϊκ Σάλιβαν, διαγράφοντας την αμερικανική τακτική αυτό το διάστημα έναντι της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωναν νέα βοήθεια στην Ουκρανία 1,7 δισ. δολαρίων και η ΕΕ 1 δισ. ευρώ.

Από την άλλη η Μόσχα: Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε πως συζήτησε χθες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με “σχέδια” επίθεσης κατά της Ρωσίας τα οποία ετοιμάζουν οι Δυτικοί εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία. “Εδώ και λίγο καιρό, και συζητήσαμε γι΄ αυτά λεπτομερώς χθες με τον ρώσο πρόεδρο, έχουν εγκαθιδρυθεί στρατηγικά σχέδια επίθεσης κατά της Ρωσίας”, δήλωσε, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, ο Λουκασένκο ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν. Αυτά τα “σχέδια” προβλέπουν επιθέσεις “περνώντας μέσα από την Ουκρανία και από τη Λευκορωσία”. “Η Ιστορία επαναλαμβάνεται“, επισήμανε παραπέμποντας στις εισβολές του Ναπολέοντα Α’ και της ναζιστικής Γερμανίας στη Ρωσία. Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει έναν “υβριδικό πόλεμο” και οι ενέργειες των Δυτικών “φέρνουν τον κόσμο κοντά στην άβυσσο ενός μεγάλου πολέμου που δεν μπορεί να έχει νικητή”, είπε επίσης ο Λουκασένκο.

Στην ίδια ρητορική, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για “υβριδική αντιπαράθεση” με τη Ρωσία, “η οποία πλησιάζει επικίνδυνα σε μια ανοικτή στρατιωτική αντιπαράθεση με τη χώρα μας”. Αυτό θα σήμαινε “μια ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις. Προφανώς, μια τέτοια σύγκρουση θα περιελάμβανε έναν κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης”, πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση κατηγορώντας την υποστήριξη της Ιαπωνίας στους δυτικούς συμμάχους της απέναντι στη Ρωσία.

Την ίδια ώρα η Μόσχα βλέπει εκνευρισμό στην Βαρσοβία με τις αποκαλύψεις για βλέψεις της Πολωνίας στην δυτική Ουκρανία. Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού Σεργκέϊ Ναρύσκιν. «Έχει ενοχληθεί η πολωνική ηγεσία από την αποκάλυψη των προθέσεών της για διαμελισμό της Ουκρανίας και όταν έρθει η ώρα των διπλωματικών διευθετήσεων θα πρέπει να αναγνωριστεί η επέκταση στην Πολωνίας».

Στα πεδία των συγκρούσεων… Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών δυνάμεων που ελέγχουν την νότια περιφέρεια της Χερσώνα. Η λεγόμενη νότια διοίκηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι επλήγη αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Νόβα Καχόβκα. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, τουλάχιστον ένα πυροβόλο και πυρομαχικά καταστράφηκαν, ενώ οι ρώσοι έχασαν περίπου πενήντα στρατιώτες. Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις στην περιφέρεια έκαναν λόγο για επτά άμαχους νεκρούς και περίπου εξήντα τραυματίες στην πόλη.

Σύμφωνα με την Εκατερίνα Γκουμπάροβα εκ των ρωσικών αρχών στη Χερσώνα, στην επίθεση στη Νόβα Καχόβκα χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον ένα από τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS που παρέλαβαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρόσφατα από τις ΗΠΑ. «Είναι σαφές πως επρόκειτο για εσκεμμένη, βίαιη, κυνική, με πυραύλους υψηλής ακρίβειας» παρότι «δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι εδώ. Επλήγησαν αποθήκες, καταστήματα, φαρμακείο, πρατήρια καυσίμων, ακόμα και μια εκκλησία». Σην Γοασίβ Γιάρ της επαρχίας του Ντονέτσκ, σε 43 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από το συγκρότημα διαμερισμάτων που επλήγη το σαββατοκύριακο από ρωσικές ρουκέτες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Περισσότεροι από 5.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία από τότε που εισέβαλαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέροντας ότι ο πραγματικός αριθμός θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι πολλοί Ουκρανοί θέλουν να γίνουν ρώσοι πολίτες, μία ημέρα αφού η Μόσχα εξέδωσε διάταγμα που απλοποιεί τους κανόνες για τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων σε ουκρανούς πολίτες. Κινήσεις που δείχνουν την ρωσική πολιτική μόνιμης ενσωμάτωσης των νότιων ουκρανικών περιοχών που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Παράλληλα… Η αυτονομιστική περιοχή του Ντονέτσκ εγκαινίασε πρεσβεία στη Μόσχα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο, όπου οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα. Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Νατάλια Νικανόροβα: «Δεν βιαζόμαστε να ενσωματωθεί η περιοχή στην Ρωσία. Ο αρχικός στόχος είναι να απελευθερώσουμε τη Δημοκρατία». «Στη συνέχεια θα γίνει δημοψήφισμα, εν ευθέτω χρόνω, και θα δούμε ποια είναι η βούληση του λαού».

Μοιραστείτε το άρθρο