Οι Ουκρανοί ετοιμάζουν ένα εκατ. στρατιώτες εξοπλισμένους με δυτικά όπλα για να αντεπιτεθούν στους Ρώσους

137Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε εντολή του προέδρου Ζελένσκι στον στρατό της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τις κατεχόμενες παράκτιες περιοχές που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. Πάντως αυτές τις ώρες, όλη η γραμμή του μετώπου βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τις ρωσικές δυνάμεις, λένε οι Ουκρανοί. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη προετοιμάζεται για την πλήρη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου και βρίσκεται μπροστά στο φάσμα ενεργειακής φτώχειας.

Η Ουκρανία προετοιμάζει μαχητική δύναμη ενός εκατομμυρίου στρατιωτών εξοπλισμένων με δυτικά όπλα για να ανακτήσει τη νότια επικράτειά της από τη Ρωσία. Αυτό είπε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Times. Όπως είπε: ο πρόεδρος Ζελένσκι έδωσε εντολή στον στρατό της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τις κατεχόμενες παράκτιες περιοχές που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. «Κατανοούμε ότι, πολιτικά, είναι εντελώς απαραίτητο για τη χώρα μας. Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή να καταρτίσει σχέδια», είπε ο  Ρέζνικοφ.

Μιλώντας για τους Ρώσους ο 36χρονος υπουργός και πρώην δικηγόρος είπε: «Ζουν σε έναν κόσμο διαφορετικών αξιών, πιστεύουν στο δικαίωμα της βίας, όποιος έχει περισσότερη δύναμη έχει δίκιο. Θέλουν να ξαναχτίσουν το τείχος του Βερολίνου. Υπερασπιζόμαστε το ανατολικό τείχος του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των δημοκρατικών αξιών», είπε για τους Ρώσους ο ουκρανός υπουργός, ο οποίος χρησιμοποίησε τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ προς τους Αμερικανούς πριν μπούν στον Β’ΠΠ: «Δώστε μας τα εργαλεία, θα τελειώσουμε τη δουλειά».

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας, ήταν το κλειδί για την αλλαγή από τον υπάρχοντα σοβιετικό εξοπλισμό τριακονταετίας που διέθετε η χώρα, στο πρότυπο πυροβολικού 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ, πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής τεχνολογίας, είπε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. Το βρετανικό ακροατήριο είναι το πλέον φιλικό προς το Κίεβο, με την πολιτικοστρατιωτική ηγεσία να πρωτοστατεί στην Ευρώπη προς ενίσχυση κάθε είδους των Ουκρανών.

Βρετανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν ήδη δύο τάγματα ουκρανών στρατιωτών στην Αγγλία ως μέρος της δέσμευσης του (απερχόμενου) πρωθυπουργού και εκ των πλέον ένθερμων φίλων του Κιέβου, Μπόρις Τζόνσον, να εκπαιδεύει 10.000 στρατιώτες κάθε 120 ημέρες. Η πρώτη ομάδα των ουκρανών στρατιωτών έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανοικοδομήσει τις δυνάμεις της και να εντείνει την αντίστασή της για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της χώρας της και το δικαίωμά της να επιλέγει το μέλλον της», είπε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας σε δήλωσή του. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του ΗΒ, 1.050 Βρετανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε αυτή τη φάση, που λαμβάνει χώρα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στα βορειοδυτικά, νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Βρετανίας.

Το Κίεβο δεν δηλώνει ανησυχία με την επικείμενη αποχώρηση Τζόνσον από την πρωθυπουργία. Άλλωστε όλοι οι πιθανοί διάδοχοί του ήταν μέλη του ίδιου υπουργικού συμβουλίου και δηλωμένοι υποστηρικτές της σκληρής αντιρωσικής γραμμής και ενίσχυσης των Ουκρανών να συνεχίσουν τον πόλεμο για… να κερδίσουν.

Στον πόλεμο επί του πεδίου… Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ κάλεσε τους αμάχους στην ελεγχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις νότια περιοχή της Χερσώνα να απομακρυνθούν επειγόντως από εκεί, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζουν μια αντεπίθεση. «Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν μάχες, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί πυροβολικού… και ως εκ τούτου προτρέπουμε να απομακρυνθούν επειγόντως», είπε στην κρατική τηλεόραση. Η περιοχή Χερσώνα περιλαμβάνει την ομώνυμη πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκους, αλλά σήμερα δεν είναι γνωστό πόσοι από αυτούς παραμένουν στην περιοχή. Οι αρχές που εγκατέστησαν οι ρωσικές δυνάμεις λένε ότι θέλουν να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής στη Ρωσία, αλλά δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι το μέλλον της περιοχής πρέπει να καθοριστεί από τους κατοίκους της.

Στο βορειοδυτικό καζάνι του Ντονμπάς, το βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ που στοχεύουν πλέον οι ρωσικές δυνάμεις, σιγά-σιγά τίθεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας. «Τα σφοδρά πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού δεν σταματούν ούτε για μία ημέρα», είπε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αναφέροντας τις περιοχές: Σλοβιάνσκ, Μπάχμουτ, Αβντίκα, Κραματόρσκ, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως: Μικολάϊφ, Χάρκοβο, Κρίβι Ριγκ, χωριά στην Ζαπορίζια. Ενώ ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι: «Όλη η γραμμή του μετώπου βομβαρδίζεται αδιάκοπα».

Στο Ντονέτσκ επλήγη από ρωσικές ρουκέτες η πόλη Τσάσιβ Γιάρ, όπου βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ενώ 20 βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια πολυκατοικίας. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που έφτασαν στο σημείο είδαν ότι ένα τετραώροφο κτίριο έχει καταρρεύσει εν μέρει και μέλη των σωστικών συνεργείων με μία μπουλντόζα προσπαθούν να απομακρύνουν τα ερείπια και να βρούν επιζώντες.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός γνωστοποίησε ότι επέφερε σημαντικές ζημιές στον στρατό και τον εξοπλισμό των Ουκρανών στις επαρχίας Μικολάιφ και Ντνιπροπετρόφσκ, ενώ βομβάρδισε τις επαρχίες Ντονέτσκ και Χαρκόβου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ γνωστοποίησε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν έναν εργοστάσιο κεραμικών, στο οποίο είχαν εγκατασταθεί ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας το ως βάση πυροβολικού και αποθήκευσης πυρομαχικών των αμερικανικών οβιδοβόλων Howitzers Μ777, σκοτώνοντας 100 ουκρανούς στρατιώτες και καταστρέφοντας πάνω από 700 ρουκέτες.

Την ίδια ώρα και στον ενεργειακό πόλεμο που πλήττει πρώτα και κύρια τους Ευρωπαίους, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την πλήρη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου. «Ας προετοιμαστούμε για μια πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου», είπε σε οικονομική διάσκεψη στην Αιξ-αν-Προβάνς στη νότια Γαλλίας. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε έκτακτη συνεδρίαση στις 26 Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση της αιχμής της ζήτησης για θέρμανση και ηλεκτρισμό τον χειμώνα. Μέχρι τότε θα αναμείνουν να δούν αν επαναλειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος διακόπτει τη λειτουργία του από αύριο Δευτέρα 11 Ιουλίου και έως την 21η του μήνα για εργασίες συντήρησης κλπ, με τους φόβους των Ευρωπαίων για την επαναλειτουργία του.

Πάντως, οι Γερμανοί είναι οι πλέον αδημονούντες για την τύχη της τουρμπίνας που είχε σταλεί στον Καναδά για επισκευή. Το Βερολίνο φέρεται να έχει πιέσει την Οττάβα να επιστρέψει την τουρμπίνα στην Γερμανία. Γερμανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τον Καναδά να βρει τρόπο να επιστρέψει την τουρμπίνα, φοβούμενοι ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε το ζήτημα ως δικαιολογία για να κλείσει οριστικά τον Nord Stream και να ακρωτηριάσει την ικανότητα της Γερμανίας να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου της πριν από τον χειμώνα.

Σε δήλωση που ο καναδός υπουργός Φυσικών Πόρων Τζόναθαν Γουίλκινσον είπε ότι η άδεια εξαγωγής εκδόθηκε μετά από εκτενείς συζητήσεις με τους «Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας», καθώς και με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. «Ο Καναδάς θα χορηγήσει μια χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια στη Siemens Canada για να επιτρέψει την επισκευασμένη τουρμπίνα της Nord Stream 1 στη Γερμανία». «Αν δεν υπάρχει απαραίτητος εφοδιασμός φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα υποστεί πολύ σημαντικές δυσκολίες και οι ίδιοι οι Γερμανοί θα κινδυνεύσουν να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας». Η τουρμπίνα κατασκευάστηκε στον Καναδά από τη Siemens Energy και στάλθηκε στο Μόντρεαλ για επισκευές, αλλά καθηλώθηκε λόγω κυρώσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Πάντως, μία άλλη αποκάλυψη έρχεται να ταράξει ξανά τις σχέσεις του Βερολίνου με το Κίεβο. Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομίας (αυτός που κόβει επιδόματα ανέργων αλλά κάνει χλιδάτο γάμο) Κρίστιαν Λίντενερ, ότι καθυστερεί την σχεδιαζόμενη οικονομική βοήθεια της ΕΕ ύψους 9 δισ. ευρώ, επικαλούμενος το δημοσιονομικό έλλειμμα και το κόστος των επιπτώσεων από… τα δικά τους αντίμετρα και κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μοιραστείτε το άρθρο