Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται και προχωρούν στις επιχειρήσεις στο Ντονέτσκ

132Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μετά τη νίκη τους στο Λουγκάνσκ, οι Ρώσοι αναδιατάσσονται και προχωρούν στους άλλους στρατιωτικούς στόχους τους, τον έλεγχο του Ντονέτσκ και μαζί όλης της νοτιοανατολικής περιφέρειας του Ντονμπάς. Ενώ ήδη βομβαρδίζεται ο άξονας Σλοβιάνσκ – Κραματόσρσκ. Ο Μεντβέντεφ λέει ότι το πετρέλαιο μπορεί να φθάσει τα 30ο-400 δολάρια το βαρέλι και ο Ζελένσκι καταγγέλλει ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες για μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

Η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που τέθηκαν από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέϊ Σοϊγκού. Επισήμανε δε πως πρώτη προτεραιότητα είναι οι ζωές και η υγεία του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού, όπως και η ασφάλεια των πολιτών. Μια δήλωση, που σε συνδυασμό με την προχθεσινή του Πούτιν -αμέσως μετά την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της περιφέρειας του Λουγκάνσκ- ότι: τα στρατεύματα που συμμετείχαν στην επιχείρηση πρέπει να ξεκουραστούν, αλλά άλλες στρατιωτικές μονάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να πολεμούν, προδιαγράφει την τακτική των ρωσικών δυνάμεων από δω και στο εξής. Δηλαδή ότι οι δυνάμεις που επιχειρούσαν θα αναπληρωθούν, ενώ άλλες θα συνεχίσουν με στόχο την απόκτηση του ελέγχου και της υπόλοιπης περιφέρειας του Ντονέτσκ, έτσι ώστε να ελεγχθεί όλη η νοτιοανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι: με την ελπίδα να παρατείνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Δύση συνεχίζει την μεγάλης κλίμακας αποστολή όπλων στο καθεστώς του Κιέβου. Περισσότεροι από 28.000 τόνοι στρατιωτικού υλικού έχει ήδη παραδοθεί. Ενώ κάποια από αυτά τα όπλα είναι ήδη στη Μέση Ανατολή και τη μαύρη αγορά. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι οι νάρκες στα νερά του λιμανιού της Μαριούπολης έχουν πλήρως μεταφερθεί και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καθορισει δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τα εμπορικά πλοία.

Μετά τον γρήγορο έλεγχο της πόλης Λισιτσάνσκ και τον έλεγχο πλέον όλης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν τον έλεγχο και του υπολοίπου της περιφέρειας Ντονέτσκ. Έτσι, όπως δείχνουν οι κινήσεις τους, προωθούνται δυτικότερα προς τον άξονα των σημαντικών πόλεων Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις για να μην εγκλωβιστούν φαίνεται πως μελετούν τη συγκρότηση μιάς περισσότερης υπερασπίσιμης αμυντικής γραμμής, όπως… συστήνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι διοικητικές αρχές των Ουκρανών στην περιοχή συστήνουν την εκκένωση από τους αμάχους. Όπως είπε ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ από το στρατιωτικό κέντρο της περιοχής στο Κραματόρσκ: οι 350.000 άμαχοι που παραμένουν στο Ντονέτσκ πρέπει οπωσδήποτε να σωθούν και να αφήσουν τον ουκρανικό στρατό να αμυνθεί καλύτερα. Ενώ ο δήμαρχος του Σλοβιάσνκ το οποίο βομβαρδίζεται συνεχώς, ζήτησε από τους κατοίκους να προστατευθούν πηγαίνοντας στα καταφύγια

Στον ενεργειακό πόλεμο… Ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η πρόταση της Ιαπωνίας για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου περίπου στο μισό του σημερινού επιπέδου της, θα οδηγούσε σε σημαντικά λιγότερο πετρέλαιο στη διεθνή αγορά και θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση των τιμών πάνω από τα 300 ως 400 δολάρια το βαρέλι. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρότασης, είπε ότι: η Ιαπωνία «δεν θα έχει ούτε πετρέλαιο ούτε αέριο από τη Ρωσία, ενώ δεν θα συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα LNG Σαχαλίνη-2». Ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα διάταγμα με το οποίο αναλαμβάνεται ο πλήρης έλεγχος του προγράμματος αερίου και πετρελαίου Σαχαλίνη-2 στη ρωσική Άπω Ανατολή, μια κίνηση που θα μπορούσε να εξαναγκάσει τη Shell και τις ιαπωνικές εταιρείες Mitsui & Co και Mitsubishi Corp να αποχωρήσουν.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης στο συνέδριο του Economist, ανέφερε ότι: «Όλες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να υιοθετηθούν 100%, χωρίς εξαιρέσεις, και να συνεχιστούν, γιατί αν δεν τη σταματήσουμε εδώ, η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία και θα συνεχίσει με αυτήν την πολιτική της». «Ναι, θα είναι σκληρό για όλον τον κόσμο, αλλά θα είναι πιο σκληρό για τη Ρωσία που θα αναγκαστεί να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», είπε. Ενώ αναφέρθηκε και σε ένα σύστημα εγγυήσεων της ασφάλειας της Ουκρανίας… μέχρι να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος κατήγγειλε και τον ρόλο των ελληνικών εταιρειών στην εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας. «Βλέπουμε πώς οι ελληνικές εταιρείες παρέχουν σχεδόν τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου».

Ο περιορισμός δικαιωμάτων και ελευθεριών συνεχίζεται στους εμπόλεμους και δικαστήριο στο Λβίβ της δυτικής Ουκρανίας απαγόρευσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και ένα άλλο μικρότερο φιλορωσικό. Μια απαγόρευση που έρχεται μετά την αντίστοιχη κατά άλλων 11 κομμάτων που είχε αποφασίσει κυβέρνηση και κοινοβούλιο στο Κίεβο.

Η διαφθορά καλά κρατεί στην Ουκρναία και η Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς (NAPC) εντόπισαν δημόσιους αξιωματούχους να έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια και προχωρούν στη διερεύνηση του παράνομου πλουτισμού τους και του ξεπλύματος χρήματος.

Μοιραστείτε το άρθρο