ΟΙ Ρώσοι μιλάνε για νίκη στο Λουγκάνσκ και οι Ουκρανοί για σχέδιο ανοικοδόμησης 750 δισ. δολαρίων

131Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ρώσος πρόεδρος συγχαίρει και απονέμει μετάλλια στους στρατιωτικούς διοικητές που ήταν υπεύθυνοι των επιχειρήσεων που πέτυχαν τον έλεγχο του Λουγκάνσκ. Την ίδια ώρα, η ουκρανική ηγεσία παρουσίαζε σχέδιο ανοικοδόμησης της χώρας σε διεθνή διάσκεψη στο Λουγκάνο, παρουσία στελεχών κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.  

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι παρουσίασε για πρώτη φορά έναν αναλυτικό οδικό χάρτη για το μέλλον της μεταπολεμικής Ουκρανίας, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη διεθνή διάσκεψη στο Λουγκάνο της Ελβετίας για την ανοικοδόμηση της χώρας του. «Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι το κοινό καθήκον ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου» και «η πιο σημαντική συμβολή στην ειρήνη στον κόσμο», δήλωσε ενώπιον των ηγετών των συμμαχικών χωρών του Κιέβου, πολλών διεθνών οργανισμών και επιχειρήσεων – οι οποίες φυσικά θα αναλάβουν το έργο, με το αζημίωτο και χρήματα των φορολογούμενων πολιτών των χωρών που έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ γνωστοποίησε ότι η χώρα του χρειάζεται 750 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα σχέδιο ανάκαμψης, επισημαίνοντας πως έχουν σημειωθεί άμεσες ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές από τη ρωσική εισβολή. Ο ίδιος μάλιστα είπε και ότι: «Πιστεύουμε ότι η βασική πηγή ανάκαμψης θα πρέπει να είναι τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και των Ρώσων ολιγαρχών», αναφέροντας τις εκτιμήσεις ότι τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε 300-500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση μιας καλύτερης Ουκρανίας από αυτή που υπήρχε πριν από τον πόλεμο. «Η Ουκρανία μπορεί να αναδυθεί από όλα αυτά στην πορεία προς μια ισχυρότερη, πιο σύγχρονη χώρα, με ισχυρότερο δικαστικό σύστημα και θεσμούς, με επιτυχίες στον αγώνα κατά της διαφθοράς, αλλά και μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή οικονομία και πιο ανθεκτική», είπε. «Από την αρχή του πολέμου, η ΕΕ έχει κινήσει περίπου 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική στήριξη»,… «και θα έρθουν περισσότερα. Θα εμπλακούμε ουσιαστικά στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση». Η ίδια αναφέρθηκε και στο ρόλο που θα διαδραματίσουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πάντως, ακόμη και από αξιωματούχους των ευρωπαϊκών κέντρων εγείρονται ανησυχίες για την διαφθορά στην Ουκρανία και παραπέμπουν στην αναγκαιότητα εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων, που λένε ότι θα αποτελέσουν προϋπόθεση για οποιοδήποτε σχέδιο ανάκαμψης. Πολύ περισσότερο που είναι πιθανές μεγάλες ροές χρημάτων από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ε, η διαχείριση αυτών των χρημάτων δεν μπορεί να αφεθεί στους μηχανισμούς του καθεστώτος του Κιέβου.

Το κόστος του πολέμου υπολογίζεται σε 1 τρισεκατομμύριο ​​δολάρια αν διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους. Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου (KSE) υπολόγισε τη ζημιά που έχει προκληθεί μέχρι στιγμής σε κτίρια και υποδομές σε σχεδόν 104 δισ. δολάρια. Υπολογίστηκε επίσης ότι τουλάχιστον 45 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών, 256 επιχειρήσεις, 656 ιατρικά ιδρύματα και 1.177 εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν υποστεί ζημιές, καταστραφεί ή κατασχεθεί, ενώ η οικονομία της Ουκρανίας είχε ήδη υποστεί ζημίες 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα, οι Ρώσοι πανηγυρίζουν και η ρωσική ηγεσία αναφέρεται σε νίκη για τον έλεγχο όλης της επαρχίας του Λουγκάνσκ –τη σημαντικότερη επιτυχία μετά τον έλεγχο της Μαριούπολης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τα ρωσικά στρατεύματα για την «απελευθέρωση» του Λουγκάνσκ της περιφέρειας Ντονμπάς στην ανατολική ουκρανική επικράτεια. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα μαζί με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο Πούτιν ανέφερε ότι τα στρατεύματα που συμμετείχαν στην επιχείρηση πρέπει να ξεκουραστούν, αλλά άλλες στρατιωτικές μονάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να πολεμούν.

Όπως έγινε γνωστό, οι στρατιωτικοί, που διακρίθηκαν κατά την «απελευθέρωση» της περιοχής, θα τιμηθούν με μετάλλια. «Με βάση τις καθημερινές αναφορές, γνωρίζω ότι στον ρωσικό στρατό υπάρχουν πολλοί τόσο γενναίοι και επαγγελματίες στρατιώτες, αρκετά τολμηροί πολεμιστές. Και θα πρέπει όλοι να τιμηθούν με τα κατάλληλα κρατικά βραβεία», είπε ο Πούτιν, ο οποίος θα απονείμει μετάλλια τιμής σε ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές των ρωσικών δυνάμεων που ήταν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων στην περιοχή.

Από την άλλη, η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στο Φιδονήσι νοτίως της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων την περασμένη εβδομάδα. Σε μια «χειρονομία καλής θέλησης», όπως είχαν πεί για να δείξουν ότι δεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ να ανοίξει ένας θαλάσσιος διάδρομος που θα επιτρέψει τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία.

«Οι κάτοικοι της κατεχόμενης Μαριούπολης πεθαίνουν από την έλλειψη φαρμάκων. Στην πόλη υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων για καρκινοπαθείς, διαβητικούς, πάσχοντες από φυματίωση και παθήσεις του παγκρέατος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου και του δημάρχου της πόλης. Στην Μαριούπολη υπάρχουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και την παροχή φυσικού αερίου. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν σκοτωθεί περίπου 22.000 κάτοικοι. Ενώ αυτή τη στιγμή στην πόλη ζουν περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι, σε συνθήκες οικολογικής καταστροφής ενώ η ζωή τους απειλείται από την έξαρση μολυσματικών ασθενειών.

Μοιραστείτε το άρθρο