Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον όλο το Λουγκάνσκ

130Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Πανηγυρίζουν οι Ρώσοι για τον έλεγχο του Λισιτσάνσκ και πλέον πλήρως του Λουγκάνσκ, στοχεύοντας τώρα το υπόλοιπο του Ντονέτσκ, ώστε να πετύχουν τον έλεγχο όλης της περιφέρειας του Ντονμπάς που ήταν και ο πρωταρχικός στόχος της ρωσικής εισβολής. Ο Ζελένσκι ζητάει διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση. Ενώ το Κρεμλίνο λέει ότι η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συνέχιση του πολέμου, μη επιτρέποντας στο Κίεβο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία ειρήνης.

Τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο Λισιτσάνσκ, το τελευταίο οχυρό των Ουκρανών στην επαρχία του Λουγκάνσκ, το οποίο πλέον ελέγχουν πλήρως. Υποδοχή απελευθερωτών επιφύλαξαν οι ρωσόφωνοι κάτοικοι και είδαμε στους δρόμους της πόλης να πανηγυρίζουν με ρωσικές σημαίες αλλά και αυτές της Σοβιετικής Ένωσης με το σφυροδρέπανο –σύμβολο του λεγόμενου μεγάλου πατριωτικού πολέμου κατά του ναζισμού στον Β’ΠΠ. Τώρα η λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανοίγει το δρόμο για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής, αν όχι της προσχώρησής της στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Μετά τον έλεγχο της πόλης του Σεβεροντέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μαζί με των αποσχιστών στην Ανατολική Ουκρανία διέσχισαν τον ποταμό Σιβέρσκι-ντόνετς και αφού περικύκλωσαν την δίδυμη πόλη του Λισιτσάνσκ, έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχό της, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Από την πλευρά του το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε ότι οι δυνάμεις τους αποσύρθηκαν από την τελευταία μεγάλη πόλη του Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με το Tass, αμέσως ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοϊγκού ανέφερε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι: «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και η Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάσνκ ελέγχουν πλήρως το Λισιτσάνσκ και αριθμό κοινοτήτων όπως την Μπελογκόρεβκα, Νοβοντρουζέσκ, Μαλορια και Μπελάγια Γκόρα». Έτσι, «απελευθερώθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ».

Ο έλεγχος του Λισιτσάνσκ ανοίγει τον δρόμο στις ρωσικές δυνάμεις να προωθηθούν προς τον άξονα Σλοβιάνσκ – Κραματόρσκ (60 χιλιόμετρα δυτικότερα) της λεκάνης του Ντονμπάς που ανήκουν διοικητικά στην επαρχία του Ντονέτσκ. Στο Σλοβιάνσκ, που εδώ και μία εβδομάδα βομβαρδίζεται νυχθημερόν, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισχυρό πλήγμα από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από ρωσικούς πολλαπλούς εκτοξευτές, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Βορειότερα, στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας πύραυλοι έπληξαν μια συνοικία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ολέχ Σινεγκούμποφ. Ενώ ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία έπληξε στο Χάρκοβο ένα εργοστάσιο τρακτέρ όπου όμως βρίσκονταν οι στρατιώτες και ο εξοπλισμός της 10ης Ορεινής Ταξιαρχίας της Ουκρανίας. Στα νότια, ο ρωσικός στρατός έπληξε με βομβαρδισμούς 39 κέντρα διοίκησης και δύο αποθήκες όπλων κοντά στο Μικολάιφ. Κατά τον Κονασένκοφ «ο εχθρός υφίσταται βαριές απώλειες σε όλα τα μέτωπα».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του αφού τελειώσει ο πόλεμος. «Είναι απαραίτητο όχι μόνο να αποκαταστήσουμε όλα όσα κατέστρεψαν οι δυνάμεις κατοχής, αλλά επίσης να οικοδομήσουμε νέα θεμέλια για τις ζωές μας», που θα είναι «ασφαλείς, σύγχρονες, άνετες, προσιτές», ανέφερε σε ένα ακόμη διάγγελμά του. Θα απαιτηθούν «κολοσσιαίες επενδύσεις, δισεκατομμύρια, νέες τεχνολογίες, βέλτιστες πρακτικές, νέοι θεσμοί και, φυσικά, μεταρρυθμίσεις».

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο λέει ότι η Δύση υποστηρίζει τη συνέχιση του πολέμου, μη επιτρέποντας στο Κίεβο να συνομιλήσει για ειρήνη. Κατά τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ: «Οι δυτικές χώρες στοιχηματίζουν στη συνέχιση του πολέμου και υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον δεν επιτρέπουν στους Ουκρανούς να σκεφθούν ή συνομιλήσουν για ειρήνευση». Όπως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1 TV channel: « Αργά ή γρήγορα η κοινή λογική θα επικρατήσει και θα έρθει η σειρά των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι: « Οι Ουκρανοί πρέπει να καταλάβουν τους όρους της Μόσχας. Συμφωνήστε, καθίστε στο τραπέζι και απλώς μορφοποιείστε το έγγραφο, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί σε πολλές πλευρές».

Μοιραστείτε το άρθρο