Αμερικανική «απόβαση» με ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη και στόχευση την Ρωσία

126Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τέσσερεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά κράτη συστρατεύονται υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ στην αιχμή του ΝΑΤΟϊκού δόρατος έναντι της Ρωσίας, παραπέμποντας στις μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ  στην Μαδρίτη σηματοδοτεί την υλοποίηση ενός νέου στρατιωτικού δόγματος, με το οποίο η Ρωσία ανακηρύσσεται «βασική απειλή» για το ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, ευρισκόμενος στην Ευρώπη αφενός για τη σύνοδο της G7 τις προηγούμενες μέρες και για τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο από χθες έως αύριο) διακήρυξε την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων με αφορμή την ουκρανική εμπόλεμη κατάσταση και αιτία την αντιμετώπιση της Ρωσίας, η οποία με την εισβολή της πριν τέσσερεις μήνες έδωσε το σχετικό έναυσμα. «Αυτή τη στιγμή ο Πούτιν κατέστρεψε την ειρήνη στην Ευρώπη… Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι ανεβάζουν ταχύτητα, αποδεικνύοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι πιο απαραίτητο από ποτέ και πιο σημαντικό από ποτέ», είπε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Ο Μπάιντεν είπε ότι η σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη «γράφει ιστορία» και ότι οι πρόσθετες αναπτύξεις των ΗΠΑ «στέλνουν ένα αλάνθαστο μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και ενωμένο».

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ: θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο αρχηγείο για το 5ο Σώμα Στρατού των ΗΠΑ στην Πολωνία, θα στείλουν 5.000 επιπλέον στρατεύματα στη Ρουμανία, θα στείλουν δύο μοίρες μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα στείλουν εξοπλισμό αεράμυνας στην Ιταλία και τη Γερμανία, θα στείλουν δύο επιπλέον αντιτορπιλικά του ναυτικού στην Ισπανία ανεβάζοντάς τα σε 6, θα ενισχύσουν τις εναλλασσόμενες αναπτύξεις στη Βαλτική. «Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη θέση των δυνάμεών μας στην Ευρώπη και θα ανταποκριθούν στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας», «για να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους». «Σε μια στιγμή που Πούτιν έχει γκρεμίσει την ειρήνη στην Ευρώπη. . . οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συσπειρώνονται, αποδεικνύοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο απαραίτητο τώρα από ποτέ», είπε.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ κοινοποιούσε την ΝΑΤΟϊκή στρατηγική λέγοντας ότι: «Θα δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλειά μας». Τόνισε μάλιστα ότι η συνάντηση στη Μαδρίτη είναι «ιστορική και μεταμορφωτική» για τη συμμαχία, ενώ από τα ζητήματα στην ατζέντα του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Κίνα λέγοντας: «Η Κίνα δεν είναι αντίπαλος. Αλλά φυσικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες για την ασφάλειά μας όταν βλέπουμε την Κίνα να επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε νέες σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή πυρηνικά όπλα και επίσης να προσπαθεί να ελέγξει κρίσιμες υποδομές, για παράδειγμα το 5G». Ο ίδιος είπε ότι ο ΝΑΤΟ θα κινηθεί γρήγορα για να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας όσο το δυνατόν συντομότερα, αφού οι ηγεσίες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατέληξαν χθες σε συμφωνία και επομένως ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία μπλόκαρε έως τώρα η Άγκυρα.

«Δεν θα νικήσεις», είπε για τον ρώσο πρόεδρο ο οικοδεσπότης της ΝΑΤΟϊκής συνόδου πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία θα ανακηρυχθεί «βασική απειλή» για το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού δόγματος, από στρατηγικός «εταίρος» που ήταν προηγουμένως. Ενώ ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας για όσο χρειαστεί. «Το μήνυμα είναι: Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε –και να το κάνουμε εντατικά– για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί».

Η χθεσινή πρώτη μέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ σηματοδοτήθηκε από την άρση των ενστάσεων της Τουρκία για την ένταξη στη συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Μετά από εβδομάδες έντασης οι ηγεσίες της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατέληξαν σε συμφωνία, υπογράφοντας μνημόνιο στο πλαίσιο του οποίου οι τρείς χώρες δεσμεύονται να υποστηρίζουν η μία την άλλη απέναντι σε απειλές. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν εξασφάλισε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν και ανάγκασε Ελσίνκι και Στοκχόλμη να δράσουν αναφορικά σχετικά με το κουρδικό στοιχείο. Επίσης, πέτυχε «όχι μόνο την άρση του εμπάργκο όπλων των Σουηδών [κατά της Τουρκίας], αλλά οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύονται να φέρουν την Τουρκία σε κοινές πρωτοβουλίες ασφάλειας της ΕΕ». Ενώ εξόφθαλμη είναι η σύνδεση της άρσης του τουρκικού βέτο με την ανακοίνωση για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να αναληφθεί δράση εναντίον της Ρωσίας από τα υπόλοιπα 14 μέλη του οργάνου. Η Ρωσία δεν πρέπει να επιτραπεί να παραμένει στο ΣΑ του ΟΗΕ όσο συνεχίζει την «τρομοκρατία» εναντίον των ουκρανών αμάχων, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω βιντεοσύνδεσης στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Υποστήριξε πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να θεσπίσει την έννοια του κράτους τρομοκράτη ώστε η Ρωσία να χαρακτηριστεί τέτοιο. Ακόμη απαίτησε «να ιδρυθεί δικαστήριο για να ερευνήσει όλα όσα έκαναν τα ρωσικά στρατεύματα εναντίον των Ουκρανών».

Μοιραστείτε το άρθρο