H «σχεδία» της δεξιοτεχνίας και της αλληλεγγύης στα «ξένα», στο τεύχος #102 που θα κυκλοφορεί από Τετάρτη 29/6

Ενώ ταξιδεύουμε σε μια σύναξη πρωτοπόρων καλλιτεχνών στις καταλανικές ακτές, αναδεικνύουμε τη σημασία των ονείρων στη ζωή μας, μαθαίνουμε να συνδυάζουμε την αλληλεγγύη με την περιπλάνηση, αλλά και να διαχωρίζουμε τον καλλιτέχνη από το έργο του.
Αυτά και άλλα πολλά στη διπλή καλοκαιρινή «σχεδία» Ιουλίου -Αυγούστου (τεύχος #102), που θα βρίσκεται από την Τετάρτη 29 Ιουνίου στους δρόμους της πόλης. Την ίδια μέρα, η φετινή αγγλική «σχεδία» (#2) σαλπάρει για καλοκαιρινά ταξίδια με οδηγούς υπεύθυνου τουρισμού και ηθικής μόδας.
Στα όνειρά μας όχι μόνο διατηρούμε τη συνείδησή μας, αλλά ακονίζουμε τις δεξιότητές μας, μας αποκαλύπτεται τι πραγματικά μας απασχολεί, ενώ ωθούμαστε και σε μια νέα πορεία ζωής. «Οι διεργασίες που συμβαίνουν στον ύπνο έχουν επίδραση στις πράξεις μας. Μεταβάλλουν τις αναμνήσεις, ακόμα και το χαρακτήρα μας», σημειώνει ο αναλυτικός φιλόσοφος Στέφαν Κλάιν. Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Μαργαριτάρι στο μαξιλάρι», αναδεικνύουμε τη σημασία των ονείρων.
Ο υπεύθυνος τουρισμός δεν καθιστά τη φτώχεια έκθεμα. Απεναντίας, ενδυναμώνει ουσιαστικά τις τοπικές κοινότητες, καταδεικνύοντας πώς η αλληλεγγύη συνυπάρχει με την περιπλάνηση. Αυτό καταδεικνύουμε στο ρεπορτάζ μας με τίτλο «Οι ξενώνες της δικαιοσύνης».
«Τα βράχια της φαντασίας». Ο συγγραφέας Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος μας ταξιδεύει σε μια σύναξη πρωτοπόρων καλλιτεχνών στις καταλανικές ακτές, μας εξηγεί πώς αυτή η παρέα καθόρισε την τέχνη του 20ου αιώνα, με ποιον τρόπο ο έρωτας συνυφαίνεται με το όνειρο, αλλά και γιατί η σκοτεινιά παίζει ένα ρόλο δημιουργικής μέθης.
Στον «Άρτο της δημιουργίας», ο Χριστόφορος Κάσδαγλης μας μεταφέρει, πενήντα χρόνια μετά, σε μια καλλιτεχνική μυσταγωγία εν μέσω δικτατορίας, εξηγεί γιατί τότε ο Διονύσης Σαββόπουλος μάς έκανε να δούμε με άλλα μάτια τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, αλλά και γιατί θα πρέπει να διαχωρίζουμε τον καλλιτέχνη από το έργο του.
Aκόμη, ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», περιγράφει την παρασκευή ενός παγωτού με μελιτζάνες. Η Πόπη Χατζηδημητρίου και ο Γιώργος Ψάλτης μας αφηγούνται μια κοινή διαδρομή γεμάτη ραδιοκύματα. Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Βασίλη Μαρινάκη καταγράφουν στιγμιότυπα της πόλης, την ίδια στιγμή που μία αυτοδίδακτη ζωγράφος μάς ταξιδεύει στη Λακωνία των προσφύγων από την Κρήτη, των συκιών και των υπαίθριων κινηματογράφων. Παράλληλα, επισκεπτόμαστε ένα αγαπημένο στέκι στο οποίο δηλώνει πίστη και αφοσίωση μια ολόκληρη γειτονιά του Χολαργού. Κάνουμε νέες εγγραφές στο Ημερολόγιο της «σχεδίας» και, μέσα από μια μικρή αγγελία, μυούμαστε στο παίξιμο της λύρας. Επιπλέον, πιστοί στη βιβλιοφιλική μας παράδοση, σας καλούμε και τούτο το θέρος σε ένα ταξίδι στα πελάγη της γνώσης.
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Ιουλίου-Αυγούστου (τεύχος #102).
Η φετινή αγγλική «σχεδία», που θα βρίσκεται και εκείνη στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 29 Ιουνίου, σαλπάρει για καλοκαιρινά ταξίδια με οδηγούς υπεύθυνου τουρισμού και ηθικής μόδας. Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες της, μαθαίνουμε πώς να βλέπουμε μέσα από το φακό της ιστορίας, να απολαμβάνουμε τη λιακάδα στο βλέμμα μας, να καταρρίπτουμε το ιδεολόγημα της παντοδυναμίας των γονιδίων, να μετατρέπουμε τον πολιτισμό σε εργαλείο ανάσχεσης του υπερτουρισμού, αλλά και να εισερχόμαστε στο ασανσέρ της αρχαιότητας.
Τούτα είναι μερικά μόνο από όσα θα διαβάσετε στη φετινή αγγλική «σχεδία» (#2).
Μοιραστείτε το άρθρο