«Δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί»

125Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ηγέτες της G7 θα συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και αυτή θα αποφασίσει για την μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση. Το ΝΑΤΟ θέλει να αυξήσει τον αριθμό της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (ΝATO Response Force, NRF) από 40.000 σε 300.000 στρατιώτες στο ανατολικοευρωπαϊκό μέτωπο προς την Ρωσία. Πλήθος αντιδράσεων για τον βομβαρδισμό του κτιρίου ενός εμπορικού κέντρου στο Κρεμεντσούκ. Η Μόσχα απελαύνει οκτώ έλληνες διπλωμάτες για τις εχθρικές ενέργειες των ελληνικών αρχών έναντι της Ρωσίας.

Οι ηγέτες της G7, αφού καταδίκασαν ως έγκλημα πολέμου τον βομβαρδισμό του κτιρίου του εμπορικού κέντρου στο Κρεμεντσούκ από την Ρωσία και τις τρομερές ευθύνες της για την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, διακήρυξαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Αυτό διατυπώνεται και στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των 7 πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών, επισημαίνοντας επίσης ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία. Η οποία πρέπει να αποφασίσει για την μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση, ελεύθερη από εξωτερική πίεση ή επιρροή. Δηλώνουν την ετοιμότητα για επίτευξη διευθετήσεων με ενδιαφερόμενες χώρες και την Ουκρανία για μια βιώσιμη δέσμευση ασφάλειας.

Ως προς τις δύο προτάσεις των αμερικανανοβρετανών για επιβολή πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου ρωσικού πετρελαίου, καθώς και για διακοπή στην εισαγωγή χρυσού από την Ρωσία, εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους Ευρωπαίους έως και διαφωνίες, ακόμη και από τους επικεφαλής της ΕΕ. ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Ιαπωνία, επιδίωξαν τα πιο σκληρά μέτρα. Πάντως, οι «7» φαίνεται ότι ακολουθούν την αμερικανική ρητορική σύγκρουσης με την Ρωσία, κάνοντας τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να πεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις προ του πολέμου σχέσεις με την Ρωσία. Τελικά οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να μελετήσουν την επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και αερίου. Όπως αναφέρεται: «Θα εξετάσουμε μία σειρά προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής για πιθανή απαγόρευση όλων των υπηρεσιών, που επιτρέπουν τη μεταφορά του ρωσικού αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών παγκοσμίως, αν η τιμή στην οποία αγοράζεται δεν είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί με τους διεθνείς εταίρους ή χαμηλότερη».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, βοήθεια για την ανοικοδόμηση και εγγυήσεις ασφαλείας, απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεση, στους ηγέτες της συνόδου κορυφής της G7. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Ζελένσκι είπε επίσης στους ηγέτες της G7 ότι δεν έχει έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και πως η Ουκρανία πρέπει πρώτα να εδραιώσει τις θέσεις της. «Θα διαπραγματευθεί όταν θα είναι σε θέση να το κάνει, δηλαδή όταν θα βρίσκεται σε θέση ισχύος», είπε σύμφωνα με το Ελιζέ.

Από κοντά και το ΝΑΤΟ, του οποίου η σύνοδος κορυφής αρχίζει σήμερα στην Μαδρίτη. Όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θέλει να αυξήσει τον αριθμό της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (ΝATO Response Force, NRF) από 40.000 σε περισσότερους από 300.000 στρατιώτες, αναφερόμενος στη «μεγαλύτερη αναδιάταξη της συλλογικής μας άμυνας και αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο». Τα υπάρχοντα στρατεύματα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ πρόκειται τώρα να αντικατασταθούν από επιχειρησιακές δυνάμεις στις χώρες μέλη και θα ακολουθηθεί ένα νέο μοντέλο στρατιωτικής ανάπτυξης, με το οποίο δυνάμεις συγκεκριμένων κρατών θα συνδράμουν ορισμένες χώρες σε περίπτωση επίθεσης.

Οι ΗΠΑ προχωρούν στην στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, κοινοποιώντας την πρόθεσή τους να της χορηγήσουν ένα προχωρημένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος «μέσου και μεγάλου βεληνεκούς», όπως το σύστημα NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System). Οι Αμερικανοί έχουν τροποποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες τις παραδόσεις εξοπλισμού στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη μια σύγκρουση η οποία επικεντρώνεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας το πυροβολικό παίζει κύριοπ ρόλο. Έτσι, η Ουάσινγκτον άρχισε να παραδίδει στους Ουκρανούς συστήματα μετακινούμενων εκτοξευτών ρουκετών Himars (High Mobility Artillery Rocket System), με βεληνεκές 80 χιλιόμετρα.

Μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Ουκρανίας για ιατρικό εξοπλισμό, προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικό εξοπλισμό για κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές (ΧΒΡΠ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποίησε τα νέα της αποθέματα έκτακτης ανάγκης rescEU. Η βοήθεια αυτή, συνολικής οικονομικής αξίας 11,3 εκατ. ευρώ, θα χορηγηθεί στην Ουκρανία από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, που φιλοξενούνται στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, την Γερμανία, την Δανία και την Ελλάδα.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χθες το κτίριο ενός εμπορικού κέντρου στην πόλη Κρεμεντσούκ της κεντρικής Ουκρανίας. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν. “Το σημερινό ρωσικό πλήγμα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Κρεμεντσούκ είναι μια από τις πιο αναίσχυντες τρομοκρατικές ενέργειες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Μια ήσυχη πόλη, ένα συνηθισμένο εμπορικό κέντρο, μέσα στο οποίο υπήρχαν γυναίκες, παιδιά, απλοί άνθρωποι”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram. Ο Ζελένσκι δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει το εμπορικό κέντρο να φλέγεται, και από εκεί να βγαίνει καπνός και να σχηματίζει πυκνά σύννεφα, με πυροσβέστες και διασώστες να επιχειρούν στο σημείο. Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, το εμπορικό κέντρο χτυπήθηκε από αντιπλοϊκούς πυραύλους Kh-22 που εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22 από τη ρωσική περιοχή Κουρσκ. Την ίδια ώρα, οι περιφερειακές αρχές κάλεσαν τους αμάχους να εγκαταλείψουν επειγόντως την ανατολική ουκρανική πόλη Λισιτσάνσκ, η οποία δέχεται επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις επικεντρώμενες εκεί μετά τον έλεγχο του Σεβεροντένσκ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απελαύνει οκτώ έλληνες διπλωμάτες. «Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η πρέσβειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Αικατερίνη Νασίκα, στην οποία διατυπώθηκε έντονη διαμαρτυρία για την συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου, αλλά και του χαρακτηρισμού ομάδας ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως personae non gratae», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Όπως γνωστοποίησε, δόθηκε ειδοποίηση στην ελληνίδα πρέσβειρα η για την ανακήρυξη οκτώ Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων στη Ρωσία ως personae non gratae, και συνεπώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία μέσα σε οκτώ μέρες. «Πρόκειται για τις άμεσες συνέπειες των εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Την πλήρη ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η Αθήνα. Επισημαίνεται επίσης ότι αν συνεχιστεί η αντιρωσική πολιτική, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μοιραστείτε το άρθρο