Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ευρώπη για προώθηση… ενός μακροχρόνιου πολέμου

123Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος καταφθάνει στην ευρωπαϊκή ήπειρο για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ με στόχο… την ενότητα του ευρωατλαντικού άξονα απέναντι στην Ρωσία. Αμερικανοί και Βρετανοί ξεκάθαρα λένε στο Κίεβο να συνεχίσει για… να νικήσει. Ενώ οι Ευρωπαίοι έντρομοι βλέπουν το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας. Από την άλλη, οι Ρώσοι ελέγχουν από χθες το Σεβεροντονέτσκ και πλέον σχεδόν όλη την περιοχή του Λουγκάνσκ. Η Μόσχα αναφέρει ότι ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε όλες τις αιτήσεις για βίζα ρώσων πολιτών!

Σε ένα από τα άρθρα τoυς (αν και κατακλύζονται από την μεγάλη αναταραχή που έχει προκαλέσει στην αμερικανική κοινωνία η μεγάλη οπισθοδρόμηση με την απαγόρευση των αμβλώσεων) οι New York Times αναφέρουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος έρχεται στην Ευρώπη για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Γερμανία, ενώ μεσοβδόμαδα μεταβαίνει στην Ισπανία για να πάρει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα που επικαλείται αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάϊντεν, ο στόχος του είναι να σφυρηλατηθεί η ευρωατλαντική ενότητα. Όπως γράφει συγκεκριμένα: «Ο νέος στόχος του προέδρου των ΗΠΑ είναι να ετοιμάσει τους συμμάχους για μία μακροχρόνια σύγκρουση στην Ουκρανία. Τον Μάρτιο, αυτό που κυριαρχούσε ήταν η νίκη. Τώρα, η διατήρηση της ενότητας ενάντια στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται δυσκολότερη».

Προάγγελός του ο πρωθυπουργός του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον ο οποίος από τη σύνοδο κορυφής της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στην Ρουάντα ζητούσε… «να μην πιεστεί το Κίεβο να συμφωνήσει σε ειρήνη που θα περιλαμβάνει παραχώρηση εδαφών» και αντίθετα «να ενισχυθεί στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά για να μπορέσει να νικήσει και θα νικήσει».

Η ίδια εφημερίδα γράφει επίσης ότι: κομάντος συμμαχικών κρατών συνδράμουν τους Ουκρανούς. Επικαλούμενη επίσημες πηγές μεταδίδει ότι: ειδικές επιχειρησιακές δυνάμεις διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην οργάνωση και μεταφορά όπλων στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι: η CIA διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην παροχή κρίσιμων πληροφοριών στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα στο πεδίο των συγκρούσεων, οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν μία ακόμη επιτυχία με τον έλεγχο της πόλης Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία και μαζί πλέον τον έλεγχο σχεδόν όλης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ (μένει η δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ). Τώρα πλέον μένει μια περιοχή δυτικά του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτσκ προς τον άξονα Σλοβιάνσκ – Κραματόρσκ, που είναι το κέντρο των ουκρανικών δυνάμεων για τις επιχειρήσεις στα νοτιονατολικά. Με τον έλεγχο και αυτής της περιοχής, οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν πετύχει τον κύριο στο τους τον έλεγχο όλης της νοτιοανατολικής περιφέρειας του Ντονμπάς, σχηματίζοντας πλέον μία ενιαία χερσαία ζώνη από τα ρωσικά σύνορα έως την Κριμαία.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κοβασένκο είπε ότι: «Ως αποτέλεσμα επιτυχημένων επιθετικών επιχειρήσεων, μονάδες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, με την υποστήριξη των ρωσικών στρατευμάτων… απελευθέρωσαν πλήρως τις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Μπορίβσκε». Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωνε ότι… η Ουκρανία θα ανακτήσει όλες τις πόλεις που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το βράδυ, ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του επλήγη κατά τις τελευταίες 24 ώρες από 45 ρωσικούς πυραύλους και ρουκέτες, κάνοντας λόγο για κυνική απόπειρα της Μόσχας να κάμψει το ηθικό του ουκρανικού λαού.

Επίσης, επιθέσεις με πυραύλους σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας εξαπέλυσε η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίεβο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επιθέσεις καταγράφηκαν στις περιοχές Χμελνίτσκι, Λβιβ, Μικολάιφ, Ζιτομίρ και Τσερνίχιβ, και την περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία θα προμηθεύσει την Λευκορωσία με πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση, ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος τον λευκορώσο ομόλογό του και εκ των βασικών υποστηρικτών του Αλεξάντρ Λουκασένκο, παρέχοντάς του επίσης βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών του αεροσκαφών ώστε να αποκτήσουν ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων. «Τους επόμενους μήνες, θα μεταφέρουμε στην Λευκορωσία τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander-M, που έχουν την δυνατότητα χρήσης βαλλιστικών πυραύλων ή πυραύλων Cruise, στις συμβατικές και τις πυρηνικές τους εκδοχές», δήλωσε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον Λουκασένκο που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

Τέλος, η Ένωση των Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας ανέφερε ότι από χθες η Ελλάδα ανέστειλε όλες τις αιτήσεις για βίζα στους ρώσους πολίτες για απεριόριστη περίοδο. Όπως αναφέρει ο ουκρανικός ιστότοπος Kyivindependent, αυτή η απόφαση έρχεται μετά από εκείνη που ανέστειλε τη χορήγηση των λεγόμενων επενδυτικών αδειών παραμονής στην Ελλάδα. Δηλαδή… τέλεια ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με τους σκληρότερους αντιρώσους στο δυτικό μπλοκ και καθ’ υπόδειξη των Αμερικανών που, ανέξοδα γι αυτούς, σύρουν τη χώρα στα πολεμικά τους σχέδια. Μια απάντηση της κοινωνίας είναι (και) το σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη –εφαλτήριο των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων προς το βορρά- ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, όπου θα εκπονηθούν τα νέα σχέδια των ευρωατλαντικών.

Μοιραστείτε το άρθρο