Ρωσία κατά συμμαχίας ΕΕ με ΝΑΤΟ

122Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ΕΕ απεμπολεί το στόχο ενός κοινού γεωπολιτικού χώρου από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό, λέει η Μόσχα. Ενώ το Λονδίνο ζητάει να μην ενθαρρυνθεί η Ουκρανία να δεχθεί μια ειρήνη παραχωρώντας εδάφη. Σε Σεβεροντένσκ και Λισιτσάνσκ οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν εντολή από το Κίεβο να αποσυρθούν δυτικότερα, δίνοντας πλέον τον έλεγχο όλης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ στου Ρώσους, οι οποίοι λένε ότι έχουν περικυκλώσει 2.000 μαχητές.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα μπλοκ ισχύος καλά κρατεί και καθημερινά οξύνεται με τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών των κυβερνήσεων και τις αποφάσεις διακρατικών συμμαχιών, από τη μια του ευρωατλαντικού άξονα και από την άλλη της Ρωσίας. Εφαλτήριο αποτελούν οι σύνοδοι κορυφής την τρέχουσα περίοδο, πρώτα της ΕΕ και των BRICS, σήμερα και αύριο της G7 και μέσα στη βδομάδα του ΝΑΤΟ. Οι 27 Ευρωπαίοι αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, υποσχόμενοι οικονομική βοήθεια 9 δισ. ευτρώ, ενώ οι 5 ηγέτες των αναδυόμενων οικονομιών των BRICS διακήρυξαν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν αυξημένο ρόλο στα διεθνή πράγματα και πέραν των αμερικανικών νομισματικών πολιτικών.

Σήμερα και αύριο τη σκυτάλη παίρνουν οι ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων οικονομιών της G7 οι οποίοι συναντώνται στο γερμανικό θέρετρο του Ελμάου. Ήδη οι υπουργοί Εξωτερικών τους καλούν την Ρωσία να τερματίσει τις επιθετικές ενέργειές της και να ξεμπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια για τις εξαγωγές τροφίμων. Ο οικοδεσπότης της συνόδου γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έσπευσε να μεταφέρει τον προβληματισμό για την κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως και σε πολλά επίπεδα με αφορμή το ουκρανικό. Όπως είπε: η παγκόσμια οικονομία «αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις» που «έχουν μεγάλη σχέση με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», οι οποίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω από τις συνέπειες της πανδημίας του Covid.

Ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θέλοντας να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη για άλλες προσεγγίσεις πέραν της συνέχισης του πολέμου, βγήκε και είπε ότι: το μήνυμά μου στην G7 και το ΝΑΤΟ είναι ότι τώρα δεν είναι η ώρα να ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να αποδεχθεί μία κακή ειρήνη, στην οποία θα κληθούν να παραχωρήσουν τμήματα της επικράτειάς της για μία κατάπαυση του πυρός.

Σε όλα αυτά τα τελευταία απάντησε η Μόσχα, δίνοντας το στίγμα των προσεγγίσεών της αλλά και στοχεύοντας στον… αδύναμο κρίκο –τους Ευρωπαίους οι οποίοι πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Τα κράτη της ΕΕ επιλέγουν τον αυτοεγκλωβισμό τους στον αμερικανοβρετανικό άξονα, με τη συνεχή αποστολή οπλικών συστημάτων για τη συνέχιση του πολέμου μέχρι τη νίκη της Ουκρανίας –η οποία χάνει συνεχώς τμήματα της επικράτειάς της.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, ο οποίος είπε ότι: Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ οικοδομούν μία συμμαχία εναντίον της Μόσχας. Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και σύμφωνα με το Tass ο ρώσος υπουργός είπε: Η ΕΕ κάνει ξεκάθαρο ότι δεν εφαρμόζει και δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ σχετικά με τα οικονομικά, τα ανθρωπιστικά και την εσωτερική ασφάλεια. Δεν θέλει να υλοποιήσει τους στόχους της δημιουργίας ενός κοινού χώρου από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Όλα αυτά αφέθηκαν πίσω στο παρελθόν.

Σχετικά με την απόφαση των 27 της ΕΕ να χορηγήσουν στην Ουκρανία καθεστώς προς ένταξη χώρας, ο Λαβρόφ είπε ότι: δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο από αυτό, αν και δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ θα εγκαταλείψει τις ρωσοφοβικές πολιτικές της σύντομα. Ενώ το Κρεμλίνο χαρακτήρισε ως «εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης» την απόφαση των 27 για την Ουκρανία.  «Πρόκειται για εσωτερική ευρωπαϊκή υπόθεση», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ τόνισε ότι είναι «σημαντικό» για τη Μόσχα «όλες αυτές οι διαδικασίες να μην φέρουν περισσότερα προβλήματα στη Ρωσία και στις σχέσεις με αυτές τις χώρες».

Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον προχωρήσει στις δίδυμες πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτάνσκ στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, έχοντας περικυκλωθεί. Μάλιστα, νυχτερινές πληροφορίες δυτικών μέσων και ουκρανών αξιωματούχων ανέφεραν ότι το Κίεβο έδωσε εντολή να αποσυρθούν δυτικότερα οι ουκρανικές δυνάμεις προς τον άξονα Σλοβιάνσκ-Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Λουγκάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι, τα ουκρανικά στρατεύματα που υπερασπίζονται την πόλη Σεβεροντονέτσκ «θα πρέπει να αποσυρθούν». Όπως δήλωσε μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση: «Το να παραμένω σε θέσεις κατακερματισμένες για πολλούς μήνες μόνο και μόνο για να μείνω εκεί δεν έχει νόημα». «Δυστυχώς, θα πρέπει να απομακρύνουμε τον στρατό μας από το Σεβεροντονέτσκ…».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, γνωστοποιώντας ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εγκλωβίσει 2.000 ουκρανούς στρατιώτες στον άξονα των κοινοτήτων Γκόρκογιε-Ζολότογε. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του Ιγκόρ Κονασένκο: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλήρως περικυκλωθεί και περιλαμβάνουν 1.800 στρατιώτες, 120 μαχητές του ναζιστικού Δεξιού Τομέα, 80 ξένους μισθοφόρους.

Η απώλεια των δύο πόλεων από τις ουκρανικές δυνάμεις, θα δώσει στις ρωσικές τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας Λουγκάνσκ και το μεγαλύτερο βήμα για τον πλήρη έλεγχο όλης της περιοχής του Ντονμπάς (Λουγκάνσκ και Νονέτσκ) –που αποτελεί και το κύριο στόχο της ρωσικής εισβολής.

Μοιραστείτε το άρθρο