Κινηματικό Μπλοκ στο 10o Thessaloniki Pride, Σάββατο 25/6 στις 18:30 στο Λευκό Πύργο

Από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία
Αντίσταση & Αλληλεγγύη

– για ισότητα σε γάμο και γονεϊκότητα
– ενάντια σε θεραπείες μεταστροφής, διχόνοια, φτώχεια και καταστολή

10 χρόνια Thessaloniki Pride! Μπορεί να έχουμε ακόμα πολύ μακρύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι την ουσιαστική απελευθέρωση των λοατκια+ στην πόλη μας, όμως τα Pride στη Θεσσαλονίκη πέτυχαν από την πρώτη στιγμή να βγάλουν τη λοατκια+ κοινότητα από την αφάνεια και το περιθώριο και έδωσαν στα λοατκια+ άτομα πολύ περισσότερο χώρο έκφρασης. Το 2012 έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία της Θεσσαλονίκης ως το έτος κατά το οποίο, έστω αυτή τη μία μέρα της πορείας, χιλιάδες λοατκια+ άτομα βγήκαν με τα πρόσωπά τους στους δρόμους και διεκδίκησαν το αυτονόητο δικαίωμα να είναι ο εαυτός τους! Χρειαζόμαστε τα Pride όσο τίποτε για όλους τους λόγους του κόσμου.

Τι Pride χρειαζόμαστε όμως; Για όλους/ες/α εμάς που τα τελευταία χρόνια πορευόμαστε με χωριστό Κινηματικό Μπλοκ στα Thessaloniki Pride, είναι ξεκάθαρο πως τα Pride πρέπει να προετοιμάζονται μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις, δημόσια ανακοινωμένες και με αυτοοργάνωση, όπως διοργανώθηκαν τα δύο πρώτα Pride στην πόλη. Οι αποφάσεις να παίρνονται δημοκρατικά και όχι πίσω από κλειστές πόρτες και ο στόχος να είναι να προβάλλουν και να διεκδικούν τις δικές μας ανάγκες, να στηρίζονται στις δικές μας δυνάμεις και όχι σε εταιρείες-χορηγούς και σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, προξενεία κρατών κοκ που ξεπλένουν τις αντεργατικές πολιτικές τους κουνώντας μία rainbow σημαία.

Ο φετινός τίτλος του Pride είναι «Μάθημα Αποδοχής». Εμείς δίπλα σε αυτόν, βάζουμε και το «Μάθημα Συνδιοργάνωσης» που θεωρούμε απαραίτητο ώστε να εκφράζεται ολόκληρη η ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα της Θεσσαλονίκης μέσω των Pride. Την ίδια ώρα, για εμάς είναι σημαντικό να συζητήσουμε τι «μαθήματα αποδοχής» ζητάμε, σε ποια παιδεία και με ποιους όρους. Σήμερα, η παιδεία χτυπιέται σε όλες τις βαθμίδες και τους τομείς, από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα πανεπιστήμια και από τους/ις/α μαθητές/τριες/α μέχρι τους εκπαιδευτικούς. Οι δικές μας διεκδικήσεις δεν μπορούν παρά να συνδέονται με τις διεκδικήσεις των υπόλοιπων κινημάτων. Δεν μπορούμε να ζητάμε «μαθήματα αποδοχής» σε κενό αέρος, αλλά σε σχολεία πραγματικά δημόσια και δωρεάν, με επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό και την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Παράλληλα σήμερα βρισκόμαστε μ’ ένα πόλεμο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, τις κυβερνήσεις να στερούν πόρους από το κράτος πρόνοιας και να εξοπλίζονται σαν αστακοί. Σε τέτοιες περιόδους ο μιλιταρισμός επιβάλλει το πρότυπο του σκληρού σις στρέιτ άνδρα που θα πολεμήσει. Τα δικαιώματα της ΛΟΑΚΙΑ+ κοινότητας, των γυναικών και των ευάλωτων μειονοτήτων περιορίζονται. Από τη Ρωσία με την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, το Ουκρανικό κράτος που απαγορεύει στις τρανς γυναίκες την έξοδο από τη χώρα ως προσφύγισσες πολέμου, κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωση και πολιτείες των ΗΠΑ που επιτίθενται στο δικαίωμα στην άμβλωση και στα δικαιώματα των τρανς, μέχρι τη διπλανή Τουρκία που επιβάλλει δραστικούς περιορισμούς στις πορείες υπερηφάνειας βλέπουμε παντού όλα όσα έχουμε κερδίσει να μπαίνουν στο στόχαστρο. Με την όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας οι πιθανότητες θερμού επεισοδίου αυξάνονται και η ρητορική μίσους απέναντι στον τουρκικό λαό βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των ΜΜΕ και της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενες, τα άνεργα και οι αυτοαπασχολούμενοι λοατκια+ των δύο χωρών δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε. Και οι δύο λοατκια+ κοινότητες καταπιεζόμαστε από τις κυβερνήσεις που προωθούν την ομοφοβία και τρανσφοβία. Στεκόμαστε δίπλα στα αδέρφια μας στην Τουρκία και φωνάζουμε και εμείς ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ για να κερδίσει ο αγώνας τους για ελευθερία διεξαγωγής των Pride στις πόλεις τους σε όποια πλατεία ή δρόμο θελήσουν να τα διοργανώσουν.

Δεν ξεχνάμε πως και στην ίδια μας τη χώρα υπάρχει ομοφοβικός, τρανσφοβικός και αντεργατικός εχθρός! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομιμοποίησε πριν έναν μήνα τις λεγόμενες «θεραπείες μεταστροφής» από τους παπάδες σε ανήλικους (με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χρηματική συναλλαγή), αλλά και από κάθε είδους «επαγγελματίες» σε ενηλίκους, αν έχουν δώσει τη συναίνεσή τους. Η αυτοαποκαλούμενη φιλελεύθερη κυβέρνησή μας αγνοεί πως ο ίδιος ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει βασανιστήριο τις «θεραπείες μεταστροφής»; Αγνοεί πως δε νοείται συναίνεση σε βασανιστήριο; Ένας νέος κύκλος αγώνων πρέπει να ανοίξει για την καθολική απαγόρευση αυτών των υποτιθέμενων θεραπειών!

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παρέχει ισονομία με την καθιέρωση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και δε δίνει σε αυτά δικαίωμα αναγνώρισης των παιδιών τους, παρά μόνο στον γονέα που έχει βιολογική σχέση με τα παιδιά. Εκείνο όμως που δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο είναι την επιβολή της κοστοβόρας και χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας αντί μιας απλής ληξιαρχικής πράξης σε όσα τρανς άτομα θέλουν να αλλάξουν έγγραφα.

Στο κλίμα αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαία η αθώωση των αστυνομικών στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ. Ένα ολόκληρο σύστημα επιμένει στις διακρίσεις για τις καταπιεσμένες κοινωνικές ομάδες και στην καταστολή των αγώνων μας. Σε Ελλάδα και Τουρκία, το σύστημα επιβάλλει την καταπίεση και φτωχοποιεί μεγάλα τμήμα της κοινωνίας. Να μην το δεχτούμε! Να βγούμε στους δρόμους και να αντισταθούμε!

Σας καλούμε να συσπειρωθείτε στο Κινηματικό Μπλοκ και να συμμετάσχετε στις ανοιχτές διαδικασίες του!

Πορεία στις 25 Ιουνίου στις 18:30 από τον Λευκό Πύργο μαζί με τα υπόλοιπα μπλοκ του Pride

ανοιχτή συνέλευση του Κινηματικού Μπλοκ στο Thessaloniki Pride

Μοιραστείτε το άρθρο