Η εκδικητική απόλυση του γιατρού Νικόλα Σκούφογλου από τον Ευαγγελισμό θα ανακληθεί, ανακοινώσεις στήριξης του απολυμένου ορθοπεδικού

Καταγγέλλουμε την απόλυση του ορθοπεδικού Νικόλα Σκούφογλου από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού. Ο συνάδελφος είναι ο μοναδικός ιατρός σε παράταση ειδικότητας στον οποίο ο Διοικητής του νοσοκομείου αρνήθηκε την ανανέωση της σύμβασης.

Πρόκειται για εξόφθαλμη περίπτωση διάκρισης στον χώρο εργασίας και εκδικητικής απόλυσης από μέρους της διοίκησης. Σε μια περίοδο κατά την οποία δίνονται κίνητρα σε ιατρούς που υπηρετούν σε παράταση ειδικότητας να παραμείνουν στις θέσεις τους, ο Διοικητής του Ευαγγελισμού εκδικείται τον συνάδελφο για τις κινητοποιήσεις της περασμένης χρονιάς, ενάντια στην περικοπή μισθού του ίδιου και δεύτερου συναδέλφου για λόγους που περιλάμβαναν τις κατηγορίες περί «απρεπούς και επιθετικής συμπεριφοράς» και «απείθειας» προς τον τότε Αναπληρωτή Διοικητή. Η «απείθεια» και η «απρεπής συμπεριφορά» συνίσταντο στο ότι οι δύο γιατροί επεσήμαναν την αυταρχική συμπεριφορά του Αναπληρωτή Διοικητή και τις ελλείψεις του νοσοκομείου κατά την περίοδο της πανδημίας.

Το μήνυμα είναι σαφές. Όποιος έχει αντίθετη άποψη από αυτήν της διοίκησης στον Ευαγγελισμό κινδυνεύει με ποινή, μέχρι και απόλυση. Ο Διοικητής του Ευαγγελισμού, κομματικό στέλεχος και με επαγγελματική ιδιότητα άσχετη με τον χώρο της Υγείας, θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να κρίνει ποιος ιατρός χωράει και ποιος όχι, ακόμα και παραβιάζοντας κατάφωρα τη γνώμη των επιστημονικά υπεύθυνων ιατρών (ο Συντονιστής Διευθυντής του Ορθοπεδικού Τμήματος και ο Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα ενέκριναν την παράταση του συναδέλφου).

Στεκόμαστε απερίφραστα ενάντια στις απολύσεις ιατρών από το ήδη χειμαζόμενο δημόσιο σύστημα υγείας. Δε θα ανεχτούμε την ποινικοποίηση της άποψης και την κατάχρηση εξουσίας από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Η επίθεση στο Νικόλα Σκούφογλου είναι επίθεση σε όλο το υγειονομικό κίνημα!

Η απόλυση του συναδέλφου Νικόλα Σκούφογλου δεν θα περάσει.

ΟΕΝΓΕ


Η εκδικητική απόλυση του γιατρού Νικόλα Σκούφογλου από τον Ευαγγελισμό δεν θα περάσει!

Στο πλευρό των υγειονομικών που απεργούν στις 22 Ιούνη.

Η άρνηση ανανέωσης της σύμβασης του ορθοπεδικού γιατρού, συνδικαλιστή και μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νικόλα Σκούφογλου, που υπηρετεί σε παράταση ειδικότητας, χωρίς καν κάποια τυπική δικαιολογία, από τον διοικητή του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» είναι μία ακόμα συνδικαλιστική δίωξη στο χώρο της Δημόσιας Υγείας από, τους διορισμένους από την κυβέρνηση της ΝΔ, διοικητές των νοσοκομείων. Πρόκειται για τη μοναδική σύμβαση που δεν ανανεώθηκε.

Η απόλυση του Σκούφογλου είναι συνέχεια των διώξεων του περσινού Μάρτη, όταν, με παραπομπή του τότε Αναπληρωτή Διοικητή (τοποθετημένου από τον ΣΥΡΙΖΑ) Βαμβουρέλλη και υπογραφή του τότε και νυν Διοικητή (τοποθετημένου από τη ΝΔ) Γρηγορόπουλου, επιβλήθηκαν πρόστιμα στον Νικόλα Σκούφογλου και σε άλλον έναν ειδικευόμενο γιατρό γιατί αντέδρασαν στην αυταρχική συμπεριφορά του Αναπληρωτή Διοικητή και επεσήμαναν τις δραματικές ελλείψεις του νοσοκομείου σε μια εποχή έξαρσης της επιδημίας. Οι συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις για τη στήριξη των δύο γιατρών και οι πολιτικές διαστάσεις που πήρε το θέμα προκάλεσαν την εκδικητική απόλυσή του.

Στο πλαίσιο ενός συστήματος υγείας εντελώς υποστελεχωμένου, υποχρηματοδοτούμενου και τραγικά ανεπαρκούς να εμποδίσει τις καθημερινές εκατόμβες των νεκρών της πανδημίας, το να γίνονται απολύσεις υγειονομικών που δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν σε αδιανόητες συνθήκες είναι πρόκληση. Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να απασχολεί τη διοίκηση του Ευαγγελισμού, γιατί προτεραιότητά της είναι να εξαλείψει τον συνδικαλισμό, την πολιτική δράση και τις φωνές των εργαζομένων.

Η απόλυση του Νικόλα Σκούφογλου δεν αφορά μόνο τον ίδιο. Αφορά κάθε εργαζόμενο στα νοσοκομεία. Όπως και στη περίπτωση του Κώστα Καταραχιά, έτσι και τώρα, το εργατικό κίνημα μπορεί να ακυρώσει την απόλυση του Σκούφογλου. Τα σωματεία, και πρώτο το σωματείο του Ευαγγελισμού, χρειάζεται να κινητοποιηθούν μαζικά και δυναμικά.

Μπορούμε να ακυρώσουμε την απόλυση του Σκούφογλου και να απαιτήσουμε όχι μόνο να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός αλλά αντίθετα να γίνουν μαζικές προσλήψεις στο ΕΣΥ και να σταματήσουμε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ξέρει ότι η οργή βράζει και στον χώρο των υγειονομικών, αλλά και σε όλη την κοινωνία, που βλέπει το δημόσιο σύστημα υγείας να διαλύεται σε ένα χαοτικό πέλαγος ιδιωτικών πρωτοβουλιών με αντικειμενικό σκοπό όχι την υγεία, αλλά το κέρδος των επενδυτών. Αυτή η οργή γίνεται αγώνας. Την Τετάρτη 22 Ιούνη, οι υγειονομικοί ξανακατεβαίνουν σε απεργία για να κρατήσουν ζωντανό το ΕΣΥ από τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Είμαστε στο πλευρό τους!

Άμεση ανάκληση της απόλυσης και ανανέωση της σύμβασης του Νικόλα Σκούφογλου!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» αρνήθηκε την ανανέωση της σύμβασης του ορθοπεδικού και συνδικαλιστή Νικόλα Σκούφογλου, που υπηρετεί σε παράταση ειδικότητας, χωρίς καν κάποια τυπική δικαιολογία. Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για τη μοναδική σύμβαση που δεν ανανεώθηκε. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο σύντροφός μας Νικόλας Σκούφογλου απολύθηκε εκδικητικά, όπως καμία αμφιβολία δεν έχει και το προσωπικό του Ευαγγελισμού.

Η απόλυση είναι συνέχεια των διώξεων του περσινού Μάρτη, όταν, με παραπομπή του τότε Αναπληρωτή Διοικητή (τοποθετημένου από τον ΣΥΡΙΖΑ) Βαμβουρέλλη και υπογραφή του τότε και νυν Διοικητή (τοποθετημένου από τη ΝΔ) Γρηγορόπουλου, επιβλήθηκαν πρόστιμα στον Νικόλα Σκούφογλου και άλλον έναν ειδικευόμενο γιατρό για «απρεπή και επιθετική συμπεριφορά προς το πρόσωπο του Αναπληρωτή Διοικητή», «απείθεια» και «μη σωστή χρήση μάσκας». Στην πραγματικότητα, αιτία των διώξεων ήταν ότι οι γιατροί αντέδρασαν στην αυταρχική συμπεριφορά του Αναπληρωτή Διοικητή και επεσήμαναν τις δραματικές ελλείψεις του νοσοκομείου σε μια εποχή έξαρσης της επιδημίας. Οι συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις για τη στήριξη των δύο γιατρών και οι πολιτικές διαστάσεις που πήρε το θέμα προφανώς προκάλεσαν τη θλιβερή μικροπρεπή εκδικητικότητα του Διοικητή. 

Στο πλαίσιο ενός συστήματος υγείας εντελώς υποστελεχωμένου, υποχρηματοδοτούμενου και τραγικά ανεπαρκούς να εμποδίσει τις καθημερινές εκατόμβες των νεκρών της πανδημίας, το να γίνονται απολύσεις υγειονομικών που δούλεψαν σε αδιανόητες συνθήκες είναι πρόκληση. Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να απασχολεί τη διοίκηση του Ευαγγελισμού, γιατί προτεραιότητά της είναι να εξαλείψει τις φωνές που αμφισβητούν και διεκδικούν ο,τιδήποτε για λογαριασμό των εργαζομένων. Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι κυβερνήσεις, ξέρουν ότι η οργή βράζει και στον χώρο των υγειονομικών, αλλά και σε όλη την κοινωνία, που βλέπει το δημόσιο σύστημα υγείας να διαλύεται σε ένα χαοτικό πέλαγος ιδιωτικών πρωτοβουλιών με αντικειμενικό σκοπό όχι την υγεία, αλλά το κέρδος των επενδυτών. Γιατί ας μη γελιέται κανείς: οι διοικήσεις των νοσοκομείων, ιδίως του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, είναι κυβερνητικές θέσεις.

Η απόλυση του Νικόλα Σκούφογλου δεν αφορά μόνο τον ίδιο. Είναι ένα αρνητικό προηγούμενο για κάθε εργαζόμενο στα νοσοκομεία. Με τον ίδιο τρόπο, η ακύρωσή της θα είναι μια νίκη για κάθε εργαζόμενο. Η νίκη αυτή δεν θα έρθει με τυπικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και υποτονικά διαβήματα. Τα σωματεία, και πρώτο το σωματείο του Ευαγγελισμού, χρειάζεται να καταλάβουν το μέγεθος της πρόκλησης και να κινητοποιηθούν μαζικά και δυναμικά. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο συνδικαλιστικό, είναι και κατ’ εξοχήν πολιτικό. Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη του Νικόλα Σκούφογλου θα γίνει υπόθεση του κινήματος, τμήμα της συνολικής αντεπίθεσης των εργαζομένων.

– Άμεση ανάκληση της απόλυσης και ανανέωση της σύμβασης του Νικόλα Σκούφογλου

– Καμία απόλυση στο δημόσιο

– Απαγόρευση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα

– Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα υγείας

ΟΚΔΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Μοιραστείτε το άρθρο