Διήμερο δράσεων της Αυτόνομης Μαθητικής Συλλογικότητας Gatto Nero

Με σύνθημα «ούτε με Ρωσία, ούτε με ΝΑΤΟ, αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες» η Αυτόνομη Μαθητική Συλλογικότητα Gatto Nero, πραγματοποίησε εκδήλωση για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και το προσφυγικό, στο χώρο του infolibre στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση άρχισε με προβολή της ταινίας Waltz with Bashir, στην οποία ο ισραηλινός σκηνοθέτης Άρι Φόλμαν μιλάει για τον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και τη σφαγή των Παλαιστίνιων στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα. Μέσα από αυτό το αυτοβιογραφικό φιλμ, για τη μνήμη, τον πόλεμο, την ανθρώπινη φύση, ο Φόλμαν προσπαθεί να ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, καθώς ο ίδιος συμμετείχε ως νεαρός στρατιώτης στην Κρίση του Λιβάνου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθήτριες και μαθητές λυκείου και γυμνασίου που παρακολούθησαν την ταινία, διατράνωσαν ένα μεγάλο όχι στον πόλεμο και καταδίκασαν τις «φασιστικές και ακροδεξιές», όπως τις αποκάλεσαν, νοοτροπίες που κάνουν διαχωρισμό στους πρόσφυγες, σε «πολιτισμένους Ευρωπαίους και μη», υποδεχόμενες τους πρώτους και κάνοντας pushbacks ή ορθώνοντας φράχτες απέναντι στους δεύτερους. Μάλιστα, κατήγγειλαν ότι στη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων γίνεται αναπαραγωγή της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας, όχι μόνο από συμμαθητές τους αλλά ακόμη και από εκπαιδευτικούς.  Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στους μηχανισμούς του φόβου, της προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, της πατριαρχίας, του εθνικισμού, της θρησκείας, μέσα από τους οποίους το κράτος και οι ισχυροί του πλανήτη προωθούν τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους, μένοντας οι ίδιοι αλώβητοι ενώ αυτοί που πεθαίνουν είναι οι φτωχοί, είτε στην πλευρά των ηττημένων είτε στην πλευρά των νικητών.

Για το λόγο αυτό, οι μαθήτριες και μαθητές που συμμετείχαν, σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να παρεμβαίνουν και να συζητούν αυτά τα θέματα στο σχολικό περιβάλλον και στον κοινωνικό περίγυρο και να μην σιωπούν όταν στα σχολεία αναπαράγονται στερεότυπα μισαλlοδοξίας, ξενοφοβίας, πατριαρχίας, εθνικισμού, ρατσισμού. Μάλιστα, στη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεών τους, τα μέλη της Αυτόνομης Μαθητικής Συλλογικότητας Gatto Nero, θα συζητήσουν για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση την κατάσταση στα σχολεία & τα πανεπιστήμια και την πανεπιστημιακή αστυνομία. αλλά και για τα δικά τους αιτήματα για το ποιο σχολείο και ποια παιδεία επιθυμούν. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το απόγευμα στις 18.00 ενώ θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι στο αίθριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ.

Μοιραστείτε το άρθρο