Η Ουκρανία απαγορεύει ρωσικά βιβλία και μουσική, η Ρωσία καταφέρεται κατά των ΗΠΑ και η Βρετανία βλέπει εκστρατείες στην Ευρώπη

117Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Κίεβο προχωράει στην «απορωσοποίηση» και αποκόβει κάθε πολιτιστικό δεσμό με την Ρωσία. Ούτε ρωσική μουσική θα ακούγεται, ούτε ρώσοι συγγραφείς θα διαβάζονται στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την Ρωσία από το να μην ακολουθεί τους αμερικανικούς κανόνες. Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο νέος αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων βλέπει… στρατιωτικές εκστρατείες στην Ευρώπη. Ενώ ο γερμανός καγκελάριος παροτρύνει την Μόσχα να συμβάλει στην αποτροπή της επισιτιστικής κρίσης.

Στην προσπάθεια του Κιέβου να αποκόψει τους πολιτιστικούς δεσμούς που είχε η Ουκρανία με την Ρωσία, χθες η ουκρανική βουλή ενέκρινε δύο νόμους με τους οποίους απαγορεύει τα ρωσικά βιβλία και τη μουσική. Ο ένας νόμος απαγορεύει την έκδοση βιβλίων ρώσων συγγραφέων, εκτός και αν αυτοί πάρουν την ουκρανική υπηκοότητα. Η απαγόρευση ισχύει μόνο για εκείνους που είχαν τη ρωσική υπηκοότητα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Θα απαγορευτεί επίσης η εισαγωγή, για εμπορικούς σκοπούς, βιβλίων που έχουν εκδοθεί στην Ρωσία, την Λευκορωσία και τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Για τα ρωσικά βιβλία που εκδόθηκαν σε άλλες χώρες θα απαιτείται ειδική άδεια. Ο άλλος νόμος απαγορεύει να ακούγεται η μουσική ρώσων συνθετών (όσων είχαν την υπηκοότητα μετά το 1991) στα μέσα ενημέρωσης και στις δημόσιες μεταφορές. Ενώ αυξάνεται  το ποσοστό των έργων σε ουκρανική γλώσσα και της ουκρανικής μουσικής που θα προβάλλονται από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Το Κίεβο αποκαλεί την όλη επιχείρηση της αποτίναξης κάθε τι το ρωσικό «απορωσοποίηση», θεωρώντας την αναγκαία για να ανατραπούν οι πολιτικές που είχαν ως στόχο να συντρίψουν την ουκρανική ταυτότητα. Η Ρωσία διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι με τις προσπάθειες του Κιέβου να επιβάλει την ουκρανική γλώσσα στην καθημερινότητα των πολιτών καταπιέζονται οι ρωσόφωνοι πολίτες, τα δικαιώματα των οποίων υπερασπίζεται με την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που εξαπέλυσε στις 24/2.

Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ διεμήνυε ότι με την προμήθεια αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την Ρωσία από το δικαίωμα στη δική της φωνή στις διεθνείς υποθέσεις και να την αναγκάσουν να συμμορφωθεί με κανόνες που εφευρίσκει η Ουάσιγκτον. Σε συνέντευξή του στο Rossiya 1 TV channel και όταν ρωτήθηκε τι επιδιώκουν οι ΗΠΑ με την αποστολή επιπλέον φορτίων με όπλα στην Ουκρανία, απάντησε ότι η Ουάσιγκτον έχει διακηρύξει αυτόν το στόχο εδώ και καιρό. Καταλαβαίνουν όμως ότι δεν θα πετύχουν. Προηγουμένως ο ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ είπε ότι η παροχή στην κυβέρνηση του Κιέβου αμερικανικών όπλων στρώνει τον δρόμο για απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων πυρηνικών υπερδυνάμεων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Απτόητοι οι Δυτικοί και ιδίως Αμερικανοί και Βρετανοί, φαίνεται πως έχουν χαράξει στρατηγική διαρκούς αντιπαράθεσης με την Ρωσία και πρωτοστατούν στην αποστολή συνεχώς νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Μετά τον πρωθυπουργό που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διαρκούς ενίσχυσης της Ουκρανίας για να επικρατήσει, χθες ο νέος αρχηγός του βρετανικού στρατιωτικού γενικού επιτελείου, στρατηγός σερ Πάτρικ Σάντερς, διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό ο βρετανικός στρατός να χρειαστεί να μετάσχει ξανά σε έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον βρετανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο inews, φέρεται να λέει: «Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσουμε τον στρατό και πάλι για να πολεμήσει στην Ευρώπη. Υπάρχει τώρα επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένας στρατός ικανός να πολεμήσει δίπλα στους συμμάχους μας και να νικήσει τη Ρωσία στον πόλεμο». Στο μήνυμά του προς τα μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρει: «Είμαι ο πρώτος αρχηγός του επιτελείου από το 1941 που ανέλαβε τη διοίκηση του στρατού στη σκιά ενός χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη που εμπλέκεται  μια ηπειρωτική δύναμη». «Είμαστε η γενιά που πρέπει να προετοιμάσει τον στρατό για να πολεμήσει στην Ευρώπη για άλλη μια φορά. Υπάρχει τώρα μια επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένας στρατός  ικανός να πολεμήσει μαζί με τους συμμάχους μας και να νικήσει τη Ρωσία στη μάχη».

Την ίδια ώρα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς παρότρυνε τη Ρωσία να συμβάλει να αμβλυνθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας να γίνουν εξαγωγές σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας. «Πρέπει να ελπίζουμε, για χάρη του κόσμου ολόκληρου, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία» είπε αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες που έχουν σκοπό να δημιουργηθεί διάδρομος για την εξαγωγή των σιτηρών. «Η Ρωσία πρέπει να επιτρέψει ασφαλή διέλευση και ταυτόχρονα να δώσει επαρκείς εγγυήσεις πως δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο για την εισβολή», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο. Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει την εφοδιαστική αλυσίδα σε όπλο. Ενώ η Μόσχα αντιτείνει πως δεν απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών, αλλά αποδίδει τη διακοπή τους στις θαλάσσιες νάρκες και ζητάει να ελέγχει τα πλοία μεταφοράς των σιτηρών για το φόβο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εισαγωγή όπλων στην Ουκρανία.

Μοιραστείτε το άρθρο