Οι Ρώσοι παγιώνουν τον έλεγχο στα νοτιοανατολικά και οι ΝΑΤΟϊκοί ετοιμάζονται για μακροχρόνια μάχη

116Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται για τη σύνοδο κορυφής που θα εξαγγείλει την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, προς την οποία οι Δυτικοί υπόσχονται νέα εξελιγμένα όπλα ώστε να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτές όμως καθημερινά προωθούνται προς έλεγχο όλης της περιφέρειας του Ντονμπάς και διακηρύττουν ότι η Ουκρανία με τα προηγούμενα σύνορά της… δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά. Η Μόσχα σχεδιάζει την παγίωση των ελεγχόμενων ουκρανικών περιοχών – την Ομόσπονδη Νότια Περιφέρεια και την προσάρτησή τους στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Με τις μάχες στα νοτιοανατολικά να μαίνονται, τις ρωσικές δυνάμεις να ολοκληρώνουν τον έλεγχο όλης της χερσαίας ζώνης από το Ντονμπάς έως την Χερσώνα, τις ουκρανικές να χάνουν συνεχώς εδάφη, χωρίς οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που δεν υφίστανται, αλλά ούτε και κάποια διπλωματική εξέλιξη, η Μόσχα δεν βλέπει τίποτα άλλο παρά παγίωση των ελεγχόμενων από αυτήν ουκρανικών περιοχών και μελλοντική προσάρτησή τους στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι δεν είναι δυνατή πλέον μια Ουκρανία στα προηγούμενα σύνορά της. «Η Ουκρανία που ξέραμε, με τα σύνορα που είχε, δεν υφίσταται πλέον και δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά. Αυτό είναι εμφανές», είπε η ρωσίδα διπλωμάτης σε συνέντευξή της στο Sky News – Arabia.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πασέτσνικ είπε ότι η χώρα του μπορεί να διεξάγει δημοψήφισμα για προσχώρηση στην Ρωσία. Ενώ ο επικεφαλής της άλλης περιοχής του Ντονμπάς, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πούσιλιν είπε ότι το ζήτημα της ένταξης στην Ρωσία θα αποτελέσει το υπ’ αριθμόν ένα θέμα μόλις η Δημοκρατία μας αποκαταστήσει τα συνταγματικά της σύνορα.

Επιπλέον, αξιωματούχοι της πολιτικο-στρατιωτικής διοίκησης στην περιοχή της Χερσώνα, η οποία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τα μέσα Μαρτίου, έχουν επανειλημμένα πεί ότι η περιοχή τους αναζητά την ένταξη στην Ρωσία. Όπως και αξιωματούχος της επίσης υπό ρωσικό έλεγχο της Ζαπορίζια (εκτός της πόλης) που είπε ότι η περιοχή αυτή ελπίζει να ενταχθεί στην Ρωσία και να αποτελέσει μέρος της Ομόσπονδης Νότιας Περιφέρειας.

Αξιοσημείωτη ήταν και η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε ο ρώσος πρόεδρος για να βασίσει το δικαίωμα της Ρωσίας στην αναγνώριση των Δημοκρατιών του Ντονμπάς υπό την Χάρτα του ΟΗΕ και σύμφωνα με το προηγούμενο του Κοσόβου. Όπως είπε στην Αγία Πετρούπολη: «Όταν το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, το Διεθνές Δικαστήριο πιεζόμενο από τις δυτικές χώρες, αποφάνθηκε ότι υπό την Χάρτα του ΟΗΕ όταν μία χώρα ανακηρύξει ανεξαρτησία, τότε δεν απαιτείται να ζητήσει την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι Δημοκρατίες του Ντονμπάς δεν χρειάζεται να ρωτήσουν το Κίεβο για έγκριση. Τα μέλλον της περιοχής εξαρτάται αποκλειστικά από τους κατοίκους της και θα σεβαστούμες κάθε επιλογής τους».

Τις προθέσεις των σκληρών του ευρωατλαντικού άξονα δείχνουν καθημερινά δηλώσεις και ανακοινώσεις τους για βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να νικήσει, όπως χθες με τη νέα αποστολή πυραυλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ. Αλλά και τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπορίς Τζόνσον ο οποίος γυρνώντας για δεύτερη φορά από το Κίεβο είπε ότι: Είναι σημαντικό η Βρετανία να συνεχίσει να δείχνει την υποστήριξή της στη Ουκρανία για μακρά διάρκεια και παρά την… κούραση του ουκρανικού. «Οι Ρώσοι προωθούνται ίντσα με ίντσα και είναι ζωτικό για εμάς να δείξουμε ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει και θα νικήσει»… «κι αυτό την ώρα της «κούρασης του ουκρανικού», είπε ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προχώρησε περισσότερο, λίγες μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα αποφασίσει την περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Όπως είπε: «Πρέπει να ετοιμαστούμε για το γεγονός ότι μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Κι εμείς δεν πρέπει να αφήσουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ακόμη κι αν το κόστος είναι υψηλό, όχι μόνο για τη στρατιωτική υποστήριξη, αλλά εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων», είπε, ενώ σε άλλο σημείο ότι: Η προμήθεια εξελιγμένων όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις θα δώσει ώθηση στη δυνατότητα για την απελευθέρωση του Ντονμπάς.

Ενώ και ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επισκεπτόμενος (άγνωστο πότε) τη νότια γραμμή του μετώπου στην περιοχή του Μικολάγεφ, διακήρυξε… «Αναμφίβολα θα νικήσουμε!». Το Μικολάγεφ αριθμούσε περίπου 500.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο και παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, όμως βρίσκεται πολύ κοντά στη Χερσώνα την οποία έχουν καταλάβει σχεδόν πλήρως οι Ρώσοι. Θεωρείται επίσης στόχος των ρωσικών δυνάμεων, ευρισκόμενο πάνω στον δρόμο για την Οδησσό, το μεγαλύτερο ουκρανικό λιμάνι, που απέχει 130 χιλιόμετρα από εκεί.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε χθες βράδυ περιοχή κοντά στην πολιορκημένη πόλη Σεβεροντονέτσκ και ένα μεγάλο πορτοκαλί νέφος υψώθηκε στον αέρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της φιλορωσικής διοίκησης του Λουγκάνσκ. Επίσης, τρεις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια αποθήκη καυσίμων στην πόλη Νοβομοσκόφσκ της Ουκρανίας (βορειοανατολικά της πόλης Ντνίπρο). Επιπλέον, πολλοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα εργοστάσιο παραγωγής αερίου στην περιφέρεια Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Χαρκόβου. Ενώ ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην Οδησσό Μαξίμ Μαρτσένκο ανέφερε ότι ρωσικό μεταγωγικό πλοίο, το οποίο μετέφερε όπλα στο στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι (κοντά στις ακτές της νότιας Ουκρανίας) βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε από πυραύλους δυτικής κατασκευής.

Μοιραστείτε το άρθρο