Όχι στην τσιμεντοποίηση, ναι στην προστασία του δάσους και του ρέματος, λένε οι κάτοικοι του Κρυονερίου στην Τούμπα

Νέο επεισόδιο την Παρασκευή στον αγώνα των κατοίκων του Κρυονερίου στη Θεσσαλονίκη, να μην τσιμεντοποιηθεί κι άλλο η γειτονιά τους, που βρίσκεται στο ανάχωμα του ρέματος, το οποίο διασχίζει την Πυλαία και τη Χαριλάου.

Εκεί υπάρχει ένα κομμάτι δάσους που αγγίζει το σχέδιο πόλης, το οποίο έχει εκδοθεί από το δήμο, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εκθέσεις από την πολεοδομία και το δασαρχείο. όπως καταγγέλλει η πρωτοβουλία κατοίκων Κρυονερίου Τούμπας, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή μια έκδοση άδειας κατεδάφισης, για ανέγερση πολυκατοικιών απλά και μόνο επειδή το «σχέδιο πόλης» το επιτρέπει.

Στο συγκεκριμένο σημείο το οποίο ανήκε στην ΕΥΑΘ παγίων, χτίστηκαν σπίτια χωρίς άδεια, τη δεκαετία του 1960. Μέρος του ρέματος καθώς και το δάσος έχουν αποχαρακτηριστεί και έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου από το 1984.

Για το θέμα, η πρωτοβουλία κατοίκων έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές δράσεις και έχει ήδη συλλέξει πάνω από 800 υπογραφές τις οποίες επρόκειτο να υποβάλλει την Παρασκευή στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ώστε σε επικείμενη συνεδρίαση να υπάρξει απόφαση για την επίλυση των μαύρων τετραγώνων στο οικιστικό σταυρόλεξο της γειτονιάς και ενάντια στην τσιμεντοποιησή της.

Το πρωί της Παρασκευής ωστόσο, άκουσαν να γίνονται εργασίες κατεδάφισης ενός κτίσματος. Όπως καταγγέλλουν, ένας εκ των ιδιοκτητών μια από τις κατοικίες της δεκαετίας του ’60, διεκδίκησε το οικόπεδο το οποίο βρίσκεται εντός του ρέματος και του δάσους και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία ανέγερσης εξαώροφης οικοδομής. Έσπευσαν στο σημείο, ζήτησαν από τον εργολάβο να δουν την άδεια κατεδάφισης και κάλεσαν την αστυνομία. Μάλιστα, καταγγέλλουν και ότι στη διάρκεια των εργασιών προκλήθηκαν σοβαρές ζημίες σε μία ελιά.

Όπως σημειώνει η πρωτοβουλία κατοίκων Κρυονερίου Τούμπας, το ρέμα και το δάσος πρέπει να προστατευτεί απέναντι σε κάθε σκέψη – προσπάθεια τσιμεντοποίησης ενός από τους ελάχιστους πνεύμονες, δίπλα στον οικιστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Και εκφράζουν την ανησυχία ότι αν τσιμεντοποιηθεί κι άλλο η περιοχή, θα υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι πλημμυρικών φαινομένων για το Κρυονέρι και τις γύρω συνοικίες. Και ζητούν, το συγκεκριμένο οικόπεδο να χαρακτηριστεί δάσος, να μην επιτραπεί η οικοδόμηση του αλλά αντίθετα να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής για όλη την γειτονιά. Ο δήμος να επιστρέψει στο δασαρχείο την έκταση αυτή του δάσους που ιδιοποιήθηκε. Να επιστραφεί αυτή η περιοχή στην ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ παγίων και όχι στον δήμο όπου φαίνεται να έχει περιέλθει.

Δείτε φωτορεπορτάζ από τις εργασίας και παρακολουθείστε τι καταγγέλλει μέλος της πρωτοβουλίας κατοίκων στο infolibre.

Πρόσωπα που δήλωσαν ότι είναι ιδιοκτήτρια του ακινήτου και εργολάβος, υποστήριξαν ότι διαθέτουν άδειες κατεδάφισης και οικοδόμησης, κυριότητα καθώς και δικαστική απόφαση υπέρ τους, ότι η περιοχή είναι σε σχέδιο πόλης που ισχύει από το 1983 και πως όλη η γύρω περιοχή χτίστηκε σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο πόλης.

Πάντως, το μέλος της πρωτοβουλίας κατοίκων Δήμητρα Κάρδαλη, δήλωσε στο infolibre ότι με την πληροφόρηση που έχει η πρωτοβουλία, είτε δεν έχει εκδοθεί είτε δεν έχει κατατεθεί ακόμη άδεια οικοδόμησης.

Σε ότι αφορά την καταγγελία μελών της πρωτοβουλίας για τον σοβαρό ακρωτηριασμό της ελιάς οι, κατά δήλωσή τους, ιδιοκτήτρια και εργολάβος υποστήριξαν ότι αυτό δεν οφείλεται στις εργασίες στο οικόπεδο και ότι το δέντρο ήταν ήδη τραυματισμένο.

Μοιραστείτε το άρθρο