Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο διωκόμενο αντιφασίστα Ν.Α., Παρασκευή 17/6 στις 9:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ Ν.Α

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 2103820537 & 6980182255 | sylyp_vivliou@yahoo.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ Ν.Α.

Έχουν περάσει πάνω από οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Μιας δολοφονίας που διαπράχθηκε μερικούς μήνες μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα και πάλι από μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας κατάγγελλαν τη Χρυσή Αυγή ως υπεύθυνη για πληθώρα δολοφονικών επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα ακόμα και δολοφονιών για τις οποίες δεν είχε διεξαχθεί δίωξη. Σε αυτές τις δολοφονίες και επιθέσεις προστίθεντο δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα και την Αγία Παρασκευή, εναντίον Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα, οι επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, η επίθεση σε 16χρονο μαθητή Λυκείου στο Π. Φάληρο, επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών κ.ά.

Η Χρυσή Αυγή συνέχιζε τη φασιστική της δράση κάθε μέρα με μοναδικό όπλο τη βία, με οργανωμένες επιδρομές και ξυλοδαρμούς προσπαθούσε να τρομοκρατήσει και να στοχοποιήσει με κριτήριο την εθνικότητα, την εμφάνιση, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ιδεολογία.

Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ωστόσο μέλη της ήδη αποφυλακίζονται, ενώ η δράση της λειτούργησε επιδραστικά στην περαιτέρω διάχυση της ρατσιστικής βίας στην κοινωνία κάτι, που δυστυχώς είδαμε στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής απορρέει από τον ίδιο τον ναζιστικό χαρακτήρα της και τη συνοδεύει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνοντας αυτό που έχει αποδειχθεί και ιστορικά, ότι δηλαδή ο ναζισμός είναι από τη φύση του εγκληματικός και συνοδεύεται από ανάλογη δράση.

Η Χρυσή Αυγή προϋπήρχε, ωστόσο μεγάλωσε μέσα στην κρίση, την εξέθρεψε το ίδιο το σύστημα ώστε να γίνει το μακρύ χέρι του και η δύναμη κρούσης όπου έκρινε απαραίτητο. Το ίδιο και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβοι, εφοπλιστές και γνωστοί καναλάρχες, για να τους έχουν μόνιμα μπράβους στη διάθεσή τους. Έγινε ο μπροστάρης στον κοινωνικό αυτοματισμό στοχοποιώντας μετανάστες και εστίες αντίστασης όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Το Σωματείο Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής στέκεται πάντα απέναντι στον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία με ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις αλλά κυρίως με έμπρακτη στήριξη σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη. Χωρίς διακρίσεις, παλεύουμε μαζί για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ενάντια στο ρατσιστικό δηλητήριο και τον φασισμό.

Έχουμε παρακολουθήσει την υπόθεση του Ν.Α., ο οποίος συνελήφθη και διώκεται με πολλές και βαριές κατηγορίες, για τη συμμετοχή του στην αντιφασιστική πορεία ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το φθινόπωρο του 2014. Μιας πορείας που, αν και είχε μαζική υποστήριξη πολλών χιλιάδων κόσμου και φορέων, σημαδεύτηκε από άγρια αστυνομική καταστολή. Πολλά μπλοκ διαδηλωτών χτυπήθηκαν άγρια από τις αστυνομικές δυνάμεις, όταν η πορεία συνέχισε σε δρόμους μικρής κυκλοφορίας, και έγιναν μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών στο σωρό. Συλλήψεις που ακολούθως έγιναν διώξεις και στην περίπτωση του Ν.Α. με πολύ βαριά αδικήματα.

Γνωρίζουμε ότι ο αντιφασίστας Ν.Α., που δηλώνει το παρών στους εργατικούς αγώνες ως ιδρυτικό και ενεργό μέλος της ΣΒΕΟΔ, με πολύ βαριά αδικήματα, παρά τις αθωωτικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, την πλήρη έλλειψη καταδικαστικών στοιχείων, τις παροιμιώδεις αντιφάσεις των αστυνομικών καταθέσεων, παραπέμφτηκε σε δίκη και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 6 χρόνια φυλάκισης με αναστολή, από δικαστές που παράτυπα συμμετείχαν τόσο στην παραπομπή όσο και στην εκδίκαση της υπόθεσής του και εισαγγελέα που τασσόταν δημόσια ευθέως υπέρ της Χρυσής Αυγής με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Το Εφετείο που έγινε τον Απρίλη του 2019 και στο οποίο αναδείχθηκαν οι σκανδαλώδεις παρατυπίες της δικαστικής διαδικασίας, αγνοώντας τις προαναφερθείσες αδιάσειστες αποδείξεις αθωότητας του Ν.Α. και της σκευωρίας εναντίον του, παρέτεινε τη δίωξη παραπέμποντάς τον, εκ νέου σε νέα δίκη, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου 2022.

Η εκτίμησή μας είναι ότι οι συλλήψεις και οι διώξεις αυτές, και η καταδίκη του Ν.Α., έγιναν για να δικαιολογηθεί η άγρια καταστολή της πορείας και για να συνεχιστεί αυτή μέσω της δικαστικής εμπλοκής των διωκόμενων και των αλληλέγγυών τους.

Καταγγέλλουμε την άδικη και αστήρικτη δίωξη του Ν.Α. και απαιτούμε την άμεση απαλλαγή του.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση και την τρομοκράτηση των κοινωνικών αγώνων και του αντιφασισμού.

Καλούμε εργατικά Σωματεία και συλλογικότητες να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα και να στηρίξουν τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Πειραιά στις 17 Ιουνίου 2022.


Κάτω τα χέρια απ’ τον αντιφασίστα Νίκο Α.

Στις 18 Σεπτέμβρη του 2014, ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο σύντροφος Νίκος Α. συνελήφθη. Το αδίκημά του; Η συμμετοχή στην αντιφασιστική διαδήλωση μνήμης εκείνης της ημέρας στο Κερατσίνι. Ήταν ένας ανάμεσα σε χιλιάδες, οι οποίοι/ες αρνήθηκαν τον κρατικό “αντιναζισμό” εκείνων των ημερών στην πράξη.

Ο Νίκος Α. καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 6 χρόνια φυλάκισης, με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι το εφετείο: μοναδικά τεκμήρια “ενοχής” μια γελοία (γεμάτη από αντιφάσεις, πρόχειρα κατασκευασμένη στους διαδρόμους της ΓΑΔΑ) κατάθεση ενός Δελτά και την εισήγηση μιας όχι-και-τόσο-δημοκρατικής εισαγγελέως. Τόσο οι μπάτσοι, όσο κι η εισαγγελέας κατάφεραν να “ανακαλύψουν” ανύπαρκτες κακουργηματικές πράξεις των διαδηλωτών, σε μια διαδήλωση που χτυπήθηκε με απίστευτη βαρβαρότητα από ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ.

Στα χρόνια που είχαν προηγηθεί το ελληνικό κράτος, οι μηχανισμοί του, τα μήντια, τα αφεντικά και τα τσιράκια τους (όλο αυτό το σκατένιο συσσωμάτωμα που ακούει και στο όνομα “εθνικός κορμός”) έχτισαν μεθοδικά την υποτίμηση της πολυεθνικης εργατικής τάξης πάνω σε ψέμματα, σκατοπληρωμένα μεροκάματα, κέντρα κράτησης, εθνικισμό, ρατσισμό -και βία.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, συνέχισαν να πουλάνε υποτίμηση και διαταγές -ακόμα κι αν κατά καιρούς, με την βοήθεια του αριστερού τμήματός τους- έκρυβαν την καφρίλα τους πίσω από δημοκρατικές φλυαρίες.

Όλα αυτά τα χρόνια, τα χρόνια “πριν” και τα χρόνια “μετά”, ο Νίκος Α. ήταν και παραμένει οργανωμένος σε αντιφασιστικές συλλογικότητες: σε ομάδες ανθρώπων που αποδεικνύουν στο λόγο και την πράξη, με συνέπεια, επιμονή και αξιοπρέπεια ότι μόνο η ίδια η πολυεθνική εργατική τάξη μπορεί να βάλει μπλόκο στην καφρίλα του φασισμού, στις δουλειές, στις γειτονιές και στους δρόμους.

Αυτό είναι και το μόνο αδίκημα του Νίκου Α.: η περηφάνια (ταξική και συλλογική μέχρι το κόκκαλο) που προκύπτει απ’ την συνείδηση πως ό,τι έχουμε είμαστε εμείς. Κόντρα στην βαρβαρότητα και την ξεφτίλα των παλιών και των νέων φασισμών.

Ο σύντροφος Νίκος Α. δεν είναι ο μόνος -και δεν είναι μόνος.

Στην 17 Ιουνίου, στο εφετείο Πειραιά, θα είμαστε όλες κι όλοι δίπλα του.

Συγκέντρωση – Παρασκευή 17/6 στις 9:00, Δικαστήρια Πειραιά

Συνεργασία Αντιφασιστικών Ομάδων antifa community


ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ Ν.Α.

Ο Ν.Α., ως ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων δηλώνει το παρών στους εργατικούς μας αγώνες. Ως σωματεία βάσης και κοντινών κλάδων εργασίας, το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπόν εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού (ΣΣΜ) με τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων (ΣΒΕΟΔ) έχουν οργανώσει από κοινού πολλούς εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα το κάθε σωματείο στηρίζει με την παρουσία του το ένα τους αγώνες του άλλου. Ταυτόχρονα, πέραν των αμιγώς εργατικών αγώνων, στόχοι μας είναι και η παρέμβαση σε διαφορετικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, η σύνδεση με άλλους αγώνες και κινήματα, με έναν από τους βασικούς μας στόχους να εναντιωνόμαστε στις διακρίσεις, που δεν έχουν άλλο σκοπό από το να μας αποδυναμώνουν ως εργατική τάξη. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χρησιμοποιούμε ως μέσα: μοιράσματα κειμένων, παρεμβάσεις σε μαγαζιά, απεργίες και διαδηλώσεις.

Έτσι, το σωματείο μας έχει σταθεί εδώ και πολύ καιρό απέναντι στον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, με ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας.

Για τους παραπάνω λόγους, είχαμε απευθύνει κάλεσμα και είχαμε στηρίξει με την παρουσία μας την αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 18/9/2014, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα. Η συγκεκριμένη πορεία, γνωρίζουμε πολύ καλά, πως παρά τη μαζική υποστήριξη πολλών χιλιάδων κόσμου, χτυπήθηκε πολύ άγρια από την αστυνομική καταστολή. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως όταν η πορεία συνέχισε σε δρόμους μικρής κυκλοφορίας, αστυνομικές δυνάμεις -και κυρίως αυτές της ομάδας ΔΕΛΤΑ- χτύπησαν μπλοκ διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να γίνουν μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών, αφού τα μπλοκ είχαν διαλυθεί και ο κόσμος είχε απομονωθεί.

Τέτοια είναι και η περίπτωση της υπόθεσης του Ν., την οποία και έχουμε παρακολουθήσει στενά από την αρχή της. Της σύλληψης του Ν. προηγήθηκε βάναυση βιαιοπραγία των αστυνομικών που τον συνέλαβαν εις βάρος του, πέφτοντας πάνω του με μηχανή. Ο Ν. παραπέμφθηκε σε δίκη με κατασκευασμένες κατηγορίες κακουργηματικού τύπου, οι οποίες βασίστηκαν αποκλειστικά στις αντιφατικές καταθέσεις των αστυνομικών που τον συνέλαβαν και παρά τις αθωωτικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και την πλήρη έλλειψη καταδικαστικών στοιχείων καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 6 χρόνια φυλάκισης με αναστολή, από δικαστές που παράτυπα συμμετείχαν τόσο στην παραπομπή όσο και στην εκδίκαση της υπόθεσής του και εισαγγελέα που τασσόταν δημόσια ευθέως υπέρ της Χρυσής Αυγής με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Το εφετείο που έγινε τον Απρίλη του 2019 και στο οποίο αναδείχθηκαν οι σκανδαλώδεις παρατυπίες της δικαστικής διαδικασίας αγνοώντας τις προαναφερθείσες αδιάσειστες αποδείξεις αθωότητας του Ν. και της σκευωρίας εναντίον του παράτεινε την δίωξη παραπέμποντάς τον εκ νέου σε δίκη.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 πρόκειται να πραγματοποιηθεί το δικαστήριο του Ν. σε δεύτερο βαθμό στο εφετείο Πειραιά.

Ως Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ν.Α., ο οποίος κρίνουμε πως συνελήφθη και διώκεται με πολλές και βαριές κατηγορίες για την πολιτική επιλογή του να συμμετέχει στην αντιφασιστική διαδήλωση στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, το φθινόπωρο του 2014, και προκειμένου να δικαιολογηθεί η άγρια καταστολή της συγκεκριμένης πορείας.

ΣΣΜ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ Ν.Α.

Tον ερχόμενο Σεπτέμβριο συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του αντιφασίστα μουσικού που δολοφονήθηκε από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Μιας δολοφονίας που διαπράχθηκε μερικούς μήνες μετά την δολοφονία του Πακιστανού ΣαχζάτΛουκμάν στα Πετράλωνα και πάλι από μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ τα μέλη της Πακιστανικής κοινότητας κατάγγελλαν την Χρυσή Αυγή ως υπεύθυνη για πληθώρα δολοφονικών επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα ακόμα και δολοφονιών για τις οποίες δεν είχε διεξαχθεί δίωξη. Σε αυτές τις δολοφονίες και επιθέσεις προστίθεντο δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα και την Αγία Παρασκευή, εναντίον Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα, οι επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη και «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα, η επίθεση στον 16χρονο μαθητή Λυκείου στο Π. Φάληρο, επιθέσεις σε καταστήματα και κοινότητες μεταναστών κ.ά.

Η Χρυσή Αυγή συνέχιζε την φασιστική της δράση κάθε μέρα με μοναδικό όπλο τη βία, με οργανωμένες επιδρομές και ξυλοδαρμούς προσπαθούσε να τρομοκρατήσει και να στοχοποιήσει με κριτήριο την εθνικότητα, την εμφάνιση, την θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ιδεολογία.

Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ωστόσο μέλη της ήδη αποφυλακίζονται ενώ η δράση της λειτούργησε επιδραστικά στην περαιτέρω διάχυσητης ρατσιστικής βίας στην κοινωνία κάτι πουδυστυχώς είδαμε στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής απορρέει από τον ίδιο το ναζιστικό χαρακτήρα της και τη συνοδεύει από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνοντας αυτό που έχει αποδειχθεί και ιστορικά, ότι δηλαδή ο ναζισμός είναι από τη φύση του εγκληματικός και συνοδεύεται από ανάλογη δράση.

Η Χρυσή Αυγή προϋπήρχε, ωστόσο μεγάλωσε μέσα στην κρίση,την εξέθρεψε το ίδιο το σύστημα και το επίσημο παρακράτος ώστε να γίνει το μακρύ χέρι του και η δύναμη κρούσης όπου έκρινε απαραίτητο. Το ίδιο και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, εργολάβοι, εφοπλιστές και γνωστοί καναλάρχες, για να τους έχουν μόνιμα μπράβους στη διάθεσή τους. Έγινε ο μπροστάρης στον κοινωνικό αυτοματισμό στοχοποιώντας μετανάστες και εστίες αντίστασης όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Ως Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ έχουμε σταθεί, και συνεχίζουμε να στεκόμαστε, εδώ και πολύ καιρό απέναντι στο φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία με ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις αλλά κυρίως με έμπρακτη στήριξη σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη. Χωρίς διακρίσεις, παλεύουμε μαζί για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ενάντια στο ρατσιστικό δηλητήριο και το φασισμό.

Για τους παραπάνω λόγους είχαμε απευθύνει κάλεσμα και είχαμε στηρίξει με την παρουσία μας την αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε 7 χρόνια μετά την δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, όπως επίσης στηρίξαμε με την παρουσία μας το αντιφαστιστικό κάλεσμα τον Οκτώβριο του 2020 έξω από δικαστήρια του Αρείου Πάγου την μέρα ανακοίνωσης της απόφασης καταδίκης της Χρυσής Αυγής, όπου το αντιφασιστικό κίνημα κτυπήθηκε για άλλη μία φορά από τις δυνάμεις καταστολής.

Έχουμε παρακολουθήσει την υπόθεση του Ν.Α. ο οποίος συνελήφθη και διώκεται με πολλές και βαριές κατηγορίες, για την συμμετοχή του στην αντιφασιστική πορεία ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το φθινόπωρο του 2014. Μιας πορείας που γνωρίζουμε πως είχε την μαζική υποστήριξη πολλών χιλιάδων κόσμου και φορέων όπως τα εργατικά Σωματεία μας, αλλά που σημαδεύτηκε από την άγρια αστυνομική καταστολή. Γνωρίζουμε ότι πολλά μπλοκ διαδηλωτών χτυπήθηκαν άγρια από τις αστυνομικές δυνάμεις, όταν η πορεία συνέχισε σε δρόμους μικρής κυκλοφορίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έγιναν μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών στο σωρό. Συλλήψεις που ακολούθως έγιναν διώξεις και στην περίπτωση του Ν.Α. πολύ βαριές μάλιστα. Γνωρίζουμε επίσης ότι ο αντιφασίστας Ν.Α. που δηλώνει το παρών στους εργατικούς μας αγώνες ως ιδρυτικό και ενεργό μέλος της ΣΒΕΟΔ, παρά τις αθωωτικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, την πλήρη έλλειψη καταδικαστικών στοιχείων, τις παροιμιώδεις αντιφάσεις των αστυνομικών καταθέσεων, παραπέμφτηκε σε δίκη και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 6 χρόνια φυλάκισης με αναστολή, από δικαστές που παράτυπα συμμετείχαν τόσο στην παραπομπή όσο και στην εκδίκαση της υπόθεσής του και εισαγγελέα που τασσόταν δημόσια ευθέως υπέρ της Χρυσής Αυγής με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Το εφετείο που έγινε τον Απρίλη του 2019 και στο οποίο αναδείχθηκαν οι σκανδαλώδεις παρατυπίες της δικαστικής διαδικασίας αγνοώντας τις προαναφερθείσες αδιάσειστες αποδείξεις αθωότητας του Ν.Α. και της σκευωρίας εναντίον του παράτεινε την δίωξη παραπέμποντάς τον, εκ νέου σε νέα δίκη, που τελικά είναι να πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου 2022.

Η εκτίμησή μας είναι ότι οι συλλήψεις και οι διώξεις αυτές, και η καταδίκη του Ν.Α., έγιναν αφενός μεν για να δικαιολογηθεί η άγρια καταστολή της πορείας αφετέρου για να συνεχιστεί αυτή μέσω της δικαστικής εμπλοκής των διωκόμενων και των αλληλέγγυών τους.

Καταγγέλλουμε την άδικη και αστήρικτη δίωξη του Ν.Α. και απαιτούμε την άμεση απαλλαγή του.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση και την τρομοκράτηση των κοινωνικών αγώνων και του αντιφασισμού.

Καλούμε εργατικά Σωματεία και συλλογικότητες να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα και να στηρίξουν την συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια Πειραιά στις 17 Ιουνίου 2022.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ


[Κερατσίνι-Δραπετσώνα] Αφίσα και κείμενο αλληλεγγύης στον αντιφασίστα σύντροφο Νίκο Α

Οι διώξεις αντιφασιστ(ρι)ών στα έδρανα του «θεσμικού αντιφασισμού»…

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, ο σύντροφος Νίκος Α. δικάζεται σε 2ο βαθμό στο εφετείο του Πειραιά για τη συμμετοχή του στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου 2014, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από νεοναζιστικό τάγμα εφόδου της χρυσής αυγής. Το εξαρχής ανυπόστατο κατηγορητήριο αποτέλεσε τη βάση μίας πολύχρονης πολιτικής και εκδικητικής δίωξης, με 6 χρόνια καταδίκη σε 1ο βαθμό, τον Απρίλη του 2018.

Ο «κρατικός αντιφασισμός» και η παντός καιρού «θεωρία των άκρων» επιστρατεύονται για να αφομοιώσουν και να καταστείλουν τις αντιφασιστικές κοινωνικές αντιστάσεις, αλλά και για να ξεπλύνουν τις επιλογές κράτους-κεφαλαίου-πατριαρχίας που πριμοδοτούν και ευνοούν κάθε είδους φασιστική ιδεολογία ή γκρούπα. Ο φασισμός δεν πρόκειται ποτέ να τσακιστεί στα έδρανα των δημιουργών του αλλά στους δρόμους, τις πλατείες και τις συνειδήσεις. Ο αγώνας εναντίον του είναι συγχρόνως αγώνας ενάντια στο σύστημα και τους θεσμούς που τον γεννούν και τον θρέφουν.

…είναι η προετοιμασία των επόμενων φασιστικών εφεδρειών κράτους-κεφαλαίου-πατριαρχίας

Στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό, ο φασισμός -με ή χωρίς χρυσή αυγή- είναι παρών σε διάφορες πτυχές, ατζέντες και λόγους της κυριαρχίας. Στις δολοφονίες και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστ(ρι)ών. Στις εθνικές φιέστες, την πολεμική προετοιμασία και τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Στη στρατιωτικοποίηση και την εκπειθάρχηση της κοινωνικής ζωής στη βάση ενός υγειονομικού-επιστημονικού ολοκληρωτισμού. Στην ολοένα εντεινόμενη καταστολή, από τα στρατιωτικοποιημένα σύνορα μέχρι και τις αστυνομοκρατούμενες πόλεις. Στην καταστολή όσων αγωνίζονται, όπως οι φοιτητ(ρι)ες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, οι υγειονομικές/οι και οι φυλακισμένοι/ες. Στην πατριαρχική καθυπόταξη, τους βιασμούς, τους ξυλοδαρμούς και τις δολοφονίες γυναικών και άλλων ατόμων που δεν ταιριάζουν στις επιταγές της κυρίαρχης λευκής, ετεροσεξουαλικής αρρενωπότητας. Στους ρατσιστικούς λόγους και την προπαγάνδα των ΜΜΕ αλλά και στα social media κοινοβουλευτικών φορέων, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και λοιπών “influencers”. Στην κανονικοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, του ανταγωνισμού και της τοξικότητας. Στη γενικευμένη υλική και πνευματική φτωχοποίηση των ζωών μας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΝΙΚΟ Α.

Η υπόθεση της δίωξης του αντιφασίστα Νίκου Α. είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συλλογικών μας αγώνων. Η επιβαλλόμενη λήθη της εξουσίας, οι κρατικές μεθοδεύσεις και η καταστολή δεν θα καταφέρουν ποτέ να ξεθωριάσουν την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και τις ζωντανές μνήμες των «από κάτω». Ο Νίκος Α. είναι ένας από εμάς και δεν θα μείνει μόνος απέναντι σε κράτος, αφεντικά και φασίστες.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΗ, ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΝΙΚΟ Α.

που διώκεται για την εναντίωσή του στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, ο σύντροφος Νίκος Α. δικάζεται σε 2ο βαθμό στα δικαστήρια του Πειραιά για τη συμμετοχή του στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου 2014, η οποία πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από νεοναζιστικό τάγμα εφόδου της χρυσής αυγής. Το εξαρχής σαθρό κατηγορητήριο αποτέλεσε τη βάση μίας πολύχρονης πολιτικής και εκδικητικής δίωξης, μέσω της οποίας τον Απρίλη του 2018 καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 6 χρόνια φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι το επερχόμενο εφετείο.

Η ζωντανή μας μνήμη ενάντια στη λήθη της εξουσίας…

Από το 2008, η διαχείριση της συστημικής κρίσης που εκδηλώθηκε ενάντια στους «από κάτω» και τους αγώνες τους ενάντια στην κρατική/καπιταλιστική λεηλασία, εξέθρεψε και πριμοδότησε ένα νεοναζιστικό/παρακρατικό μόρφωμα ως επίσημο κρατικό/κοινοβουλευτικό βραχίονα της δημοκρατίας. Τον Σεπτέμβρη του 2013, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και μαζί της η διαδήλωση με εξεγερσιακά χαρακτηριστικά πολλών χιλιάδων αντιφασιστ(ρι)ών την αμέσως επόμενη μέρα στους ίδιους δρόμους, αποκάλυψαν από τη μία τον βαθύ συστημικό ρόλο της χρυσής αυγής, την προώθηση της ακροδεξιάς ατζέντας και του κοινωνικού εκφασισμού εκ μέρους της, τη λειτουργία της ως φασιστική εφεδρεία απέναντι στο διαφορετικό ή απέναντι σε ό,τι αντιστέκεται ενάντια στο σύστημα. Από την άλλη, ανέδειξαν ότι κάθε τέτοιο μόρφωμα -με όποιο μανδύα και αν εμφανίζεται- ήταν, είναι και θα είναι το μακρύ χέρι της δημοκρατίας. Έκτοτε, ένας όψιμος «κρατικός αντιφασισμός» και η πάντα χρήσιμη «θεωρία των άκρων» επιστρατεύτηκαν από κάθε λογής θεσμικούς φορείς. Αφενός, για να αφομοιώσουν και να καταστείλουν τον διάχυτο κοινωνικό αντιφασισμό και αφετέρου, για να ξεπλύνουν την ίδια εξουσία κράτους-κεφαλαίου-πατριαρχίας που τα αμέσως προηγούμενα χρόνια ανέσυρε τους φασίστες από τις τρύπες τους για να τους αναδείξει ως επίσημο πολιτικό/κρατικό πόλο.

…είναι οι αντιστάσεις μας απέναντι στις κρατικές μεθοδεύσεις

Στην αντιφασιστική διαδήλωση στο Κερατσίνι τον Σεπτέμβρη του 2014, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το ίδιο σύστημα που γεννάει και εκθρέφει τον φασισμό έθεσε σε εφαρμογή το κρατικό δόγμα «Νόμος και Τάξη» και την κατασταλτική στρατηγική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι σε αντιφασίστ(ρι)ες. Η δημιουργία και η διάχυση ενός τρομοκρατικού κλίματος πριν την πορεία από κράτος και ΜΜΕ (με 4.000 αστυνομικούς, μηχανοκίνητες δυνάμεις, ελικόπτερα και αύρα μέσα σε γειτονιές) δεν ήταν αρκετά για να εμποδίσουν πολλές χιλιάδες διαδηλωτ(ρι)ών που εκείνη τη μέρα γέμισαν και πάλι τους δρόμους του Κερατσινίου και συμμετείχαν στα αντιφασιστικά καλέσματα. Μεταξύ τους, ο σύντροφος Νίκος Α. από τις γειτονιές του Π

εριστερίου, που συμμετείχε ως κομμάτι της διοργάνωσης στο κάλεσμα και στο μπλοκ που διαμόρφωσαν τα δύο αυτοοργανωμένα εγχειρήματα του Κερατσινίου (η Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας και ο αυτοοργανωμένος χώρος αλληλεγγύης και ρήξης Ρεσάλτο), με τη στήριξη του αντιφασιστικού συντονιστικού συλλογικοτήτων από τις περιοχές του Πειραιά και της δυτικής Αθήνας. Η αποτυχία της κρατικής καταστολής να εκφοβίσει χιλιάδες κόσμου συνοδεύτηκε από την εφαρμογή ενός σχεδίου κατατεμαχισμού και διάλυσης της ογκώδους αντιφασιστικής πορείας που την αψήφησε. Μεταξύ πολλών μπλοκ που χτυπήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ και μηχανοκίνητες δυνάμεις ΔΕΛΤΑ, αυτό που δέχθηκε τη μεγαλύτερη πίεση και διαδοχικές επιθέσεις ήταν το μπλοκ των αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων της περιοχής, στο οποίο συμμετείχαν περί των 2000 ατόμων. Στη λεωφόρο Σαλαμίνος, το μπλοκ διασπάστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις σε δύο κομμάτια τα οποία ανασυγκροτήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις λόγω των αστυνομικών φραγμών. Αμφότερα, δέχτηκαν νέες αστυνομικές επιθέσεις και συλλήψεις στο σωρό προκειμένου να διαλυθούν οριστικά. Το ένα κομμάτι, το πολυπληθέστερο, δέχτηκε επίθεση των ΜΑΤ με 61 συλλήψεις και τις συνήθεις ανυπόστατες απαγγελίες κατηγοριών πλημμεληματικού βαθμού. Το άλλο κομμάτι, που αν και μικρότερο αποτελούσε την κεφαλή του αρχικού μπλοκ, δέχτηκε νέα επίθεση από ομάδες ΔΕΛΤΑ στην πλατεία Κύπρου (στο δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας), σημείο που έγινε και η σύλληψη του Νίκου Α. με την απόδοση στη συνέχεια κατηγοριών κακουργηματικού βαθμού.

Το σαθρό και ανυπόστατο κατηγορητήριο ενάντια στον σύντροφο έφτασε στο σημείο να τον κατηγορεί για «κατοχή-χρήση μολότοφ, έκρηξη και εμπρησμό», ενώ εκείνη την ημέρα δεν είχε πέσει καμία μολότοφ ή κάτι σχετικό, ούτε στην πλατεία Κύπρου, ούτε στους γύρω δρόμους της. Η εκδικητικότητα του κράτους απέναντι σε όλους τους συλληφθέντες/ίσσες εκφράστηκε γενικότερα με τη δικαστική τους ομηρία επί 4 χρόνια για τις πολιτικές αυτές διώξεις, ενώ ειδικότερα στην περίπτωση του Νίκου Α. στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 6 χρόνια φυλάκισης τον Απρίλη του 2018. Λίγους μόλις μήνες αργότερα (Γενάρης του 2019), οι 61 συλληφθέντες/ίσσες -που αρχικά διαδήλωναν στο ίδιο μπλοκ μαζί με τον Νίκο Α. πριν τους διασπάσουν οι κατασταλτικές δυνάμεις- απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί, αποδεικνύοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η αρχική καταδίκη του συντρόφου έχει αποκλειστικά πολιτικό και εκδικητικό χαρακτήρα. Στο πρόσωπό του, το κράτος αναγνωρίζει και τιμωρεί την επιμονή όσων συμμετείχαμε στο αρχικό μπλοκ να παραμείνουμε στον δρόμο, παρά την πρωτοφανή κρατική καταστολή στις γειτονιές του Κερατσινίου. Αρνούμενες/οι με τη στάση μας τον όψιμο «θεσμικό αντιφασισμό» και τις προσταγές του, όπως επίσης και το ξέπλυμα του συστήματος που ευνοεί κάθε λογής φασιστικές γκρούπες και ιδεολογήματα.

Οι διώξεις αντιφασιστ(ρι)ών στα έδρανα του «θεσμικού αντιφασισμού»…

Ο φασισμός δεν πρόκειται ποτέ να τσακιστεί στα έδρανα των δημιουργών του. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι συγχρόνως και αγώνας ενάντια στο σύστημα και τους θεσμούς που τον γεννούν και τον θρέφουν. Είναι ο αγώνας των συλλογικών αντιστάσεων και της χειραφέτησης των «από κάτω» στους δρόμους, τις πλατείες και τις συνειδήσεις, για την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και την ατομική/κοινωνική απελευθέρωση. Ενάντια σε κάθε εξουσία, ενάντια στους επίπλαστους και επιβαλλόμενους διαχωρισμούς της φυλής, του φύλου, της τάξης, της θρησκείας, της αρτιμέλειας.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε φορά ο θεσμός της δικαιοσύνης επιχειρεί να αφομοιώνει τις κοινωνικές αντιστάσεις σε ελεγχόμενα θεσμικά πλαίσια και ταυτόχρονα να νομιμοποιεί το ίδιο το σύστημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης που παράγει κάθε φασισμό. Γι’ αυτό άλλωστε, ο σύντροφος Νίκος Α. όπως και άλλοι αντιφασίστ(ρι)ες -π.χ. οι 10 συλλεφθέντες/ίσσες της αντιφασιστικής πορείας στο Αγρίνιο τον Σεπτέμβρη του 2018 που δικάζονται στις 6 Ιουνίου 2022- διώκονται επί μακρόν ή και καταδικάζονται, την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν και του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν (και αμέτρητων άλλων δολοφονικών επιθέσεων σε αγωνιζόμενες/ους και μετανάστ(ρι)ες) κυκλοφορούν ελεύθεροι, πριν αλλά και μετά την πολυδιαφημιζόμενη δικαστική καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος της χρυσής αυγής. Μίας προσχηματικής καταδίκης ενός διαχρονικού παρακρατικού και δολοφονικού μηχανισμού που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το πραγματικό πρόσωπο της καταστολής μπάτσων και δικαστών, όπως επίσης και τη μακιαβελική χυδαιότητα της «θεωρίας των άκρων» (κομμάτι της οποίας άλλωστε αποτελεί και η χρονική σύμπτωση του εφετείου ενός αντιφασίστα με ανυπόστατο κατηγορητήριο, με το εφετείο των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου που έχει οριστεί την ίδια ακριβώς εβδομάδα). Πόσο δε μάλλον, αν ληφθούν επίσης υπόψη οι βαριές καταδίκες που ακούει κάθε φτωχοδιάβολος για συγκριτικά γελοία παραπτώματα -πάντα με βάση τα δικά τους μέτρα και σταθμά- αλλά και με τις παραδειγματικές καταδίκες και τους εκδικητικούς εγκλεισμούς όσων αντιστέκονται στην εξουσία. Χαρακτηριστικό και τρέχον παράδειγμα, η άρνηση αποφυλάκισης -άνευ κάθε νομικής βάσης- του αναρχικού Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος από τις 23 Μαΐου βρίσκεται σε απεργία πείνας για την απελευθέρωσή του, μετά την ολοκλήρωση της έκτισης της πολυετούς ποινής του από τον Δεκέμβρη του 2021.

…είναι η προετοιμασία των επόμενων φασιστικών εφεδρειών κράτους-κεφαλαίου-πατριαρχίας

Όσο περισσότερο ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός κράτους-κεφαλαίου-πατριαρχίας «αντιτίθεται» στον φασισμό, τόσο περισσότερο τον εκφράζει και τον υποστυλώνει, υποδαυλίζοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και εκφασισμό. Από τον πόλεμο στην Ουκρανία (όπου κάθε εμπλεκόμενη κρατική εξουσία δήθεν πολεμάει τον φασισμό ή τον ναζισμό μιας άλλης), στην αντιμεταναστευτική θανατοπολιτική που συνεχίζεται ακάθεκτη (με το ελληνικό και το τουρκικό κράτος να εξαιρούν και να καταστέλλουν μετανάστ(ρι)ες ως «πιόνια της άλλης πλευράς»), μέχρι τις πολιτικές ηγεσίες -εγχώρια ή παγκοσμίως- που ενσωματώνουν ή συμμαχούν με δηλωμένους φασίστες και ναζί (κάτι που δεν αρνήθηκε να κάνει ούτε και η αριστερά του ελληνικού κράτους τα περασμένα χρόνια). Ο φασισμός όμως, με ή χωρίς χρυσή αυγή, είναι παρόντας σε διάφορες πτυχές, ατζέντες και λόγους της κυριαρχίας. Στις δολοφονίες και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστ(ρι)ών. Στις εθνικές φιέστες, στην πολεμική προετοιμασία και τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Στη στρατιωτικοποίηση και την εκπειθάρχηση της κοινωνικής ζωής στη βάση ενός υγειονομικού-επιστημονικού ολοκληρωτισμού. Στην ολοένα εντεινόμενη καταστολή, στα στρατιωτικοποιημένα σύνορα και τις αστυνομοκρατούμενες πόλεις, σε φοιτητ(ρι)ές με αιχμή την εγκαθίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, όπως και σε υγειονομικές/ούς ή φυλακισμένους/ες. Στην πατριαρχική καθυπόταξη, τους βιασμούς, τους ξυλοδαρμούς και τις δολοφονίες γυναικών και άλλων ατόμων που δεν ταιριάζουν στις επιταγές της κυρίαρχης λευκής, ετεροσεξουαλικής αρρενωπότητας. Στους άμεσα ή έμμεσα ρατσιστικούς λόγους και την προπαγάνδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και αυτών που εμφανίζονται σε λογαριασμούς των social media κοινοβουλευτικών φορέων, δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και λοιπών «influencers». Στην κανονικοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, του ανταγωνισμού και της τοξικότητας. Στη γενικευμένη υλική και πνευματική φτωχοποίηση των ζωών μας.

Η υπόθεση της δίωξης του αντιφασίστα Νίκου Α. είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συλλογικών μας αγώνων όλα αυτά τα χρόνια, σε δρόμους και πλατείες, σε πορείες και συγκεντρώσεις, σε συναντήσεις και αμφισβητήσεις, στη γενικότερη σύγκρουση μας με την κυρίαρχη κανονικότητα η οποία μας προκαλεί ασφυξία. Ακόμα περισσότερο, όταν η δίωξή του δεν κοιτάζει μόνο στο παρελθόν αλλά αποσκοπεί επίσης στην ανάσχεση των κοινωνικών αντιστάσεων απέναντι στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει, στο παρόν και το μέλλον. Όμως η επιβαλλόμενη λήθη της εξουσίας, οι κρατικές μεθοδεύσεις και η καταστολή δεν θα καταφέρουν ποτέ να ξεθωριάσουν την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και τις ζωντανές μνήμες των «από κάτω». Ο Νίκος Α. είναι ένας από εμάς και δεν θα μείνει μόνος απέναντι σε κράτος, αφεντικά και φασίστες.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΗ, ΑΦΕΝΤΙΚΑ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ

Συνέλευση της Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Αυτοοργανωμένος χώρος αλληλεγγύης & ρήξης, Ρεσάλτο


Αλληλεγγύη στον αντιφασίστα σύντροφο Νίκο Α. Συγκέντρωση στα δικαστήρια Πειραιά 17/6 09:00

post image

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΝΙΚΟ Α.

Στις 18 Σεπτέμβρη του 2014 ο Νίκος Α. συνελήφθη στο Κερατσίνι, κατά τη διάρκεια της πορείας μνήμης για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Killah P) από τη ΧΑ. Πάρα το διάχυτο κλίμα τρομοκρατίας που είχε διασπείρει το κράτος με τη βοήθεια των ΜΜΕ εκείνες τις μέρες με σκοπό την αποτροπή μιας μαζικής διαδήλωσης, χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν να κατέβουν στους δρόμους για να τιμήσουν έναν άνθρωπο της τάξης μας που δολοφονήθηκε από τους νεοναζί. Ο σύντροφος συμμετείχε στο μπλοκ που είχε καλεστεί από αυτοοργανωμένες συλλογικότητες της γειτονιάς του Κερατσινίου, το οποίο δέχτηκε βίαιη επίθεση από ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ μετά από τα πρώτα του βήματα στο δρόμο, με αποτέλεσμα να διαλυθεί και να συλληφθούν 61 συντρόφισσες/οι. Το σαθρό κατηγορητήριο κακουργηματικού χαρακτήρα που βασίστηκε σε ψευδείς καταθέσεις μπάτσων ήταν αρκετό για τον κρατικό μηχανισμό απονομής της αστικής δικαιοσύνης, που καταδίκασε πρωτόδικα τον Νίκο σε 6 χρόνια φυλάκισης.

Την ίδια στιγμή που το κράτος προετοιμάζεται να φορέσει ξανά το αντιφασιστικό του προσωπείο, ενόψει της έναρξης του εφετείου της ΧΑ, η δίκη του συντρόφου σε δεύτερο βαθμό δεν υπάρχει ούτε στα “ψιλά γράμματα” της πολιτικής επικαιρότητας. Η πολυδιαφημισμένη και πλούσια σε συντηρητικά κονσέρβα του κρατικού αντιφασισμού λανσάρεται ξανά για να συσκοτίσει το γεγονός πως ο φασισμός υπάρχει για να προασπίζεται τα συμφέροντα του εκάστοτε εθνικού μηχανισμού κρατικής και καπιταλιστικής κυριαρχίας. Η μετατροπή της ΧΑ από συμμορία σε κοινοβουλευτικό πολιτικό κόμμα συνέβη ώστε να μπορέσει το κράτος, σε πρώτο χρόνο, να δημιουργήσει μια μη θεσμική εκδοχή της αντιεξέγερσης μετά τον Δεκέμβρη του 2008. Σε δεύτερο χρόνο, η φασιστική συμμορία χρησιμοποιηθήκε τόσο για να εμπλουτίζει την αντιμεταναστευτική κρατική πολιτική, όσο και για να ωθήσει την κοινωνική αγανάκτηση που ξέσπασε την εποχή των μνημονίων σε εθνικιστικά μονοπάτια.

Έκτοτε, ο φασισμός δεν έχει τη θέση του ανάμεσα στις συνειδησιακές προτιμήσεις του παρηκμασμένου και υπό χρόνια σήψη εθνικού κορμού. Κομμάτια των αφεντικών και των μικροαστικοποιημένων μισθωτών σκλάβων επιλέγουν στις μέρες μας να ταυτίζονται με τα εθνικά ιδεώδη, τους αλυτρωτισμούς, τις ρατσιστικές και συνομωσιολογικές θεωρίες. Η κοινωνική αποσύνθεση που είχε ήδη συμβεί στις χρυσές δεκαετίες του ελληνικού καπιταλισμού και διευρύνθηκε μέσα στο περιβάλλον της κρίσης αποτέεσε και αποτελεί το εύφορο έδαφος για την εξάπλωση του φασιστικού μιάσματος στους τόπους όπου εργάζεται και αναπνέει το προλεταριάτο. Ταυτόχρονα, το δημοκρατικό ελληνικό κράτος, από τη μία δυσκολεύεται να κρύψει πως σε όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, δεξιές και αριστερές, πρωταγωνιστούν πολιτικές περσόνες της ακροδεξιάς με φασιστικές και χουντικές απόψεις και πρακτικές. Από την άλλη, δε διστάζει να επιτελεί το ρόλο της μεγαλύτερης φασιστικής συμμορίας, δολοφονώντας καθημερινά μετανάστ(ρι)ες στα σύνορα, τα αστυνομικά τμήματα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η θεωρία των “δύο άκρων” κατασκευάστηκε ώστε να παρουσιάσει το κράτος ως εγγυητή της νομιμότητας και ταυτόχρονα θεματοφύλακα της δημοκρατικής του φύσης. Παρότι φαινομενικά, σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η “πολιτεία” κρατά ίσες αποστάσεις απέναντι στις “ακραίες” φωνές της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς, στην πραγματικότητα εξαπολύει την κατασταλτική της επίθεση ενάντια στο μοναδικό πραγματικό κοινωνικό άκρο : όσες και όσους επιλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης με την κανονικότητα της κυριαρχίας. Για αυτό το λόγο θεωρούμε πως κάθε καταδίκη φασίστα αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα της καταστολής απέναντι στα αναρχικά, αντιεξουσιαστικά και προλεταριακά εγχειρήματα. Η δίωξη του Νίκου Α. αποτελεί ακόμα μια στιγμή αυτού του κανόνα.

Με τον αντιφασίστα σύντροφο Νίκο Α. μας ενώνουν πολιτικές επιλογές και στάσεις ζωής. Από τη μάχη ενάντια στον εκφασισμό της εργατικής τάξη και των γειτονιών της μέρι την αλληλεγγύη στις μετανάστριες, από τη συμμετοχή σε εργατικούς αγώνες μέχρι την καθημερινή πολιτική δουλειά για την όξυνση της ταξικής συνείδησης. Στη θέση του θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, όσες και όσοι υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές μας αξίες απέναντι στην επέλαση των αφεντικών και του κράτους, της πατριαρχίας και του φασισμού. Γνωρίζουμε πως στις δύσκολες εποχές που ήδη ήρθαν, θα σταθούμε ξανά δίπλα για τη συλλογική μας ανατίμηση.

Συγκέντρωση στα δικαστήρια Πειραιά

Παρασκευή 17/6/22, 09:00 π.μ.

Σημείο Μηδέν – Για την όξυνση του ταξικού πολέμου

Μοιραστείτε το άρθρο