Δυναμώνουν οι φωνές για λύση με διαπραγματεύσεις

113Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 

Σε λίγες μέρες ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κλείσει τέσσερεις μήνες, με μόνο αποτέλεσμα την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων όλο και περισσότερο στην ουκρανική επικράτεια. Ταυτόχρονα όμως, όλο και περισσότερο ακούγονται φωνές για τερματισμό αυτής της σύγκρουσης, με συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Κυρίως από (τους διχασμένους, όπως δείχνουν και σχετικές δημοσκοπήσεις) Ευρωπαίους οι οποίοι και πληρώνουν περισσότερο το τίμημα των αντιρωσικών κυρώσεων, με τις επιπτώσεις στο οικονομικό, ενεργειακό, εμπορικό, επισιτιστικό να προκαλούν τριγμούς παγκοσμίως. Ενώ οι Αμερικανοί συνεχίζουν να στέλνουν νέα όπλα στους Ουκρανούς. Καθόλου τυχαία χθες πρόεδρος και υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Λίγες ώρες πριν φθάσουν σε αυτό ο γάλλος πρόεδρος, ο γερμανός καγκελάριος και ο ιταλός πρωθυπουργός. Με τον Μακρόν να ζητάει από το Κίεβο να διαπραγματευτεί με την Μόσχα. Παρέμβαση έκανε και το Πεκίνο, με τον κινέζο πρόεδρο να προσφέρεται για μεσολάβηση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες την Ουκρανία να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία, προκειμένου να προσπαθήσει να τερματίσουν τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών. Όπως είπε: «Ο ουκρανός πρόεδρος και οι αξιωματούχοι του θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία». Δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια επίσκεψης στη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Για να εξισορροπήσει δε, είπε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε τις πολεμικές δυνάμεις της Ρωσίας, να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς και τον στρατό τους και να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε». Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Μακρόν έχει δεχθεί επικρίσεις και από τον ίδιο τον ουκρανό πρόεδρο, για τη στάση του έναντι της Ρωσίας. Όπως άλλωστε και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας. Ο δε πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, μη ξεχνάμε ότι έχει πεί πως πρέπει να καθίσουμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να τα βρούμε.

Οι τρείς τους σήμερα αναμένεται να μεταβούν στο Κίεβο, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πούν τα παραπάνω στον Ζελένσκι. Τον οποίον όπως φαίνεται, κάποιοι δυτικοί τον παροτρύνουν και λέει ότι θα πολεμήσουν μέχρι να διώξουν τους Ρώσους. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε χθες ότι το Κίεβο διέκοψε τις συνομιλίες κατόπιν εντολών από τους καθοδηγητές τους τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ό,τι μετέδωσε το πρακτορείο Tass. Από την Αγία Πετρούπολη που βρίσκεται για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ. «Αυτές οι συνομιλίες πάγωσαν, διακόπηκαν, σταμάτησαν. Ας μας πούν τι έχουν κάνει με αυτές τις συνομιλίες. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά και έχουμε πληροφορίες ότι αυτό ήταν εντολή από τους αμερικανούς καθοδηγητές τους».

Η ίδια είπε επίσης ότι: «Το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να στρατολογεί ξένους μισθοφόρους καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χάνουν μαχητές. Έχουν στρατολογήσει περισσότερους από 6.500 μισθοφόρους. Στις αρχές Ιουνίου, σημειώθηκε διπλάσια μείωση στον αριθμό των ξένων μισθοφόρων. Οι προσπάθειες στρατολόγησης μισθοφόρων και «εθελοντών» συνεχίζονται αμείωτες, στοχεύοντας κυρίως Αφγανούς πρόσφυγες και ό,τι έχει απομείνει από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ιδιώτες στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία βοηθούν στην επιλογή αυτών των μαχητών και στην αποστολή τους στην Ουκρανία. «Η Δύση έχει διπλή ατζέντα: να βοηθήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και παράλληλα να απαλλαγεί από τους δικούς της εξτρεμιστές και ριζοσπάστες. Τι λανθασμένη λογική. Αυτοί οι μαχητές θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας αποκτήσει μεγάλη εμπειρία μάχης», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί σπεύδουν να θυμίσουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των Ουκρανών, προς τους οποίους ανακοίνωσαν χθες νέα στρατιωτική βοήθεια. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόϊντ Όστιν (αυτός που είχε πεί ότι στόχος τους είναι η αποδυνάμωση της Ρωσίας) είπε σε υπουργική συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ ότι: δεν μπορούμε να τους αφήσουμε και χάσουν την ορμή, καθώς και: να εντατικοποιήσουμε τη δέσμευσή μας στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που περιλαμβάνει κυρίως πυροβόλα όπλα, οβίδες και αντιπλοϊκούς πυραύλους. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι πληροφόρησε τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για την παροχή αυτού του νέου πακέτου βοήθειας, ύψους περίπου 1 δις. δολαρίων, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο τους. «Επανέλαβα ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία η οποία υπερασπίζεται τη δημοκρατία της, προστατεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, απέναντι στην αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας». Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Πάντως, οι Ρώσοι χτυπάνε συνεχώς της αποστολές δυτικών όπλων. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως «πύραυλοι κρουζ υψηλής ακριβείας Kalibr κατέστρεψαν κοντά στην περιοχή Ζολοτσίβ μια αποθήκη πυρομαχικών ξένων όπλων που προμήθευσαν στην Ουκρανία οι χώρες του ΝΑΤΟ, κυρίως ολμοβόλα M777 διαμέτρου 155 χιλιοστών».

Την ίδια ώρα και στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σινορωσικών σχέσεων κόντρα στα αμερικανικά σχέδια, οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, στην οποία κατά την Κινεζική κεντρική τηλεόραση ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την ετοιμότητά του να βοηθήσει στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. Δίνοντας και τον ορίζοντα των προσεγγίσεων της κινεζικής ηγεσίας, ο Σι επισήμανε ότι: «Εμείς ενεργά συνεισφέρουμε στη διατήρηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως συνεισφέρουμε στη διατήρηση μιάς σταθερής οικονομικής τάξης στον κόσμο». Ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε και την αμοιβαία υποστήριξή του στα περί «κυριαρχίας και ασφάλειας» της Ρωσίας. Η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν άμεση κοινοποιώντας την δυσαρέσκειά της με την επισήμανση ότι: το Πεκίνο ρισκάρει να τελειώσει στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να επιτεθούν κατά άλλων χωρών μετά την εισβολή στην χώρα του. Σε ομιλία του στο τσεχικό κοινοβούλιο μέσω βιντεοσύνδεσης, ο ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να επιτρέψει στην Ουκρανία να ξεκινήσει την διαδρομή προς την ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ προσφέροντάς της το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Στον αντίποδα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σήμερα αναπληρωτής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ξαναχτύπησε με αιχμηρούς χαρακτηρισμούς και τόνο. Σε ανάρτησή του στο κανάλι του στο Telegram σχολίασε το αίτημα της Ουκρανίας να λάβει προμήθειες ενέργειας αυτόν τον χειμώνα με δυνατότητα καθυστέρησης πληρωμής για δύο χρόνια: «Απλά μια ερώτηση. Ποιος είπε ότι σε δύο χρόνια η Ουκρανία θα υπάρχει καν στον παγκόσμιο χάρτη;».

Μοιραστείτε το άρθρο