Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 20% της ουκρανικής επικράτειας

100 ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται αμείωτα προς ολοκλήρωση του ελέγχου του  Ντονμπάς και συνολικά του 1/5 της Ουκρανίας. Οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει εδώ και καιρό και δεν διαφαίνεται τέλος. Η Δύση συνεχίζει τη σύγκρουση με την Ρωσία και ενισχύει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία. Αν και ακούγονται φωνές… κόπωσης που καλούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών αυτού του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία, την άνοδο των τιμών των ενεργειακών αγαθών και την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση. Μία αντιπαράθεση των μπλοκ ισχύος με όλα τα μέσα, που υφίστανται οι κοινωνίες.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραδέχθηκε χθες ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή κατέχει περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, όσο οι Κάτω Χώρες. Μιλώντας στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου είπε ότι: «Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σχεδόν σε ολόκληρο τον ρωσικό στρατό. Όλοι οι έτοιμοι για μάχη ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτήν την επιθετικότητα», είπε, προσθέτοντας ότι η πρώτη γραμμή της μάχης εκτείνεται σε περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα.

Αυτές τις μέρες οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως ολοκληρώνουν τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και τις επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ. Κι αυτές τις ώρες στοχεύουν την πόλη Σεβεροντονιέτσκ της οποίας ελέγχουν το 80%. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σχεδόν 800 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, πιστεύεται ότι βρίσκονται σε καταφύγιο στο χημικό εργοστάσιο Azot στην πόλη Σεβεροντονιέτσκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί τις δυτικές χώρες ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει. Μετά από μια συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, είπε ότι: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μακροπρόθεσμα. Γιατί αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτός ο πόλεμος έχει γίνει τώρα πόλεμος φθοράς».

Την ίδια ώρα, ανώτεροι ουκρανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Αντρίι Γιέρμακ. «Συζητήσαμε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει MLRS HIMARS και πυρομαχικά, ελικόπτερα Mi-17, πυραύλους Javelin, τακτικά οχήματα, ραντάρ και άλλα πυρομαχικά», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι: «Είναι σημαντικό ότι αυτή δεν είναι η τελευταία αμερικανική βοήθεια. Μιλήσαμε για τις ανάγκες του στρατού μας να νικήσει τη Ρωσία».

Με τη σειρά της και η Σουηδία στέλνει νέα βοήθεια στην Ουκρανία. Ο σουηδός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε νέα οικονομική στήριξη και στρατιωτικό εξοπλισμό που θα σταλεί στο Κίεβο, έως και ένα δισ. κορώνες (περίπου 95,5 εκατ. ευρώ). Η στρατιωτική βοήθεια αποτελείται από πυραύλους κατά πλοίων (μια τροποποιημένη έκδοση των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων Hellfire), καθώς και 5.000 εκτοξευτές αντιαρματικών, πυρομαχικά και ημιαυτόματα τουφέκια. Η Σουηδία είχε ήδη υποστηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά την Ουκρανία δύο φορές από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, σπάζοντας έτσι την παραδοσιακή της άρνηση να στείλει όπλα σε μια χώρα σε πόλεμο.

Παράλληλα, η Δανία λέει ναι στην ευρωπαϊκή άμυνα. Μετά την ιστορική απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είναι η σειρά της Δανίας να αποφασίσει με δημοψήφισμα την ένταξη της χώρας στην κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, στην οποία ήταν τα μόνα μέλη της Ένωσης που δεν συμμετείχαν.

Στον ενεργειακό πόλεμο, μετά το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στην Ρωσία, το Κρεμλίνο βγήκε και είπε ότι με την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, η ΕΕ αυτοκαταστρέφεται.  Για τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, αυτό το μέτρο «έχει μεγάλες πιθανότητες να προκαλέσει αύξηση των τιμών, αποσταθεροποίηση των αγορών και διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας». Κι αυτή η απόφαση θα είναι «αυτοκαταστροφική» για την ΕΕ.

Από κοντά και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Aλεξάντρ Νόβακ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι θα είναι οι πρώτοι που θα «υποφέρουν» από το εμπάργκο πετρελαίου. «Όχι μόνο οι τιμές του πετρελαίου, αλλά και των πετρελαιοειδών θα αυξηθούν. Δεν αποκλείω να υπάρχει μεγάλο έλλειμμα πετρελαιοειδών στην ΕΕ», είπε σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα εξαίρεση που πέτυχε η Ουγγαρία σχετικά με απαλοιφή του ονόματος του πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλου από τη νέα λίστα ευρωπαϊκών κυρώσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χώρες όπως η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Δανία, η Γερμανία, Ολλανδία και άλλες ανέφεραν ότι η απόφασή τους να συναινέσουν δεν υποδεικνύει τη συμφωνία με τη γραμμή της Ουγγαρίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν ήθελαν να καθυστερήσει περισσότερο η έγκριση του πακέτου. Επιπροσθέτως, Λιθουανία, Λετονία και άλλοι επισήμαναν ότι θα επανέλθουν ζητώντας σε μελλοντικές κυρώσεις να συμπεριλαμβάνεται τόσο ο πατριάρχη Κύριλλος όσο και να αποφασιστεί εμπάργκο στο φυσικό αέριο.

Ο ρώσος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Παρασκευή στο Σότσι με τον επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) Μούσα Φακί Μαχαμάτ και τον πρόεδρο της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, για να συζητήσουν την «απελευθέρωση αποθεμάτων σιτηρών και λιπασμάτων» και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως ανέφερε η Σενεγαλέζικη προεδρία. Ο πρόεδρος της Σενεγάλης απηύθυνε επίσης έκκληση αυτή την εβδομάδα στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσουν στην άμβλυνση της κρίσης των βασικών προϊόντων, η οποία είναι έντονα αισθητή στις αφρικανικές χώρες. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο κύριοι προμηθευτές σιταριού και άλλων σιτηρών στην Αφρική.

Μοιραστείτε το άρθρο