«Οι νέες κυρώσεις δεν θα πλήξουν την Ρωσία αλλά τους ευρωπαίους πολίτες»

98Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Παρά τη συμφωνία για το μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οι ρωγμές στις τάξεις των Ευρωπαίων είναι εμφανείς, ενώ προκαλεί προβληματισμούς για το αν πλήξει τη ρωσική οικονομία ή τελικά την πληρώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες που βλέπουν τις τιμές των ενεργειακών αγαθών να εκτινάσσονται καθημερινά. Η Gazprom διακόπτει από σήμερα 1/6 το φυσικό αέριο σε εταιρείες στην Δανία και την Γερμανία, με άλλη γερμανική εταιρεία όμως να πληρώνει σε ρούβλια. Ο έλληνας πρωθυπουργός εν κρυπτώ αποφάσισε την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, εμπλέκοντας ακόμη περισσότερη τη χώρα στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ευρωατλαντικών.

Η συμφωνία των 27 της ΕΕ για τις νέες κυρώσεις στην Ρωσία που περιλαμβάνουν το εμπάργκο στα… 2/3 του ρωσικού πετρελαίου που επιτεύχθηκε τις προχθεσινές νυχτερινές ώρες στερείται πολλών τεχνικών πτυχών που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι διπλωματικοί εκπρόσωποι, οι οποίοι και θα πρέπει να δώσουν την τελική έγκρισή τους στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα. Το Κίεβο δεν φαίνεται να έχει ικανοποιηθεί από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το… μερικό εμπάργκο με εξαιρέσεις και καθυστερήσεις. Αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα θα είναι οι ευρωπαίοι πολίτες, αφού οι τιμές του πετρελαίου, της βενζίνης αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος, να εκτινάσσονται καθημερινά. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 27% του εισαγόμενου πετρελαίου της. Ενώ η Ρωσία θα στραφεί σε άλλες χώρες για την παροχή των ενεργειακών προϊόντων της.

Εν τω μεταξύ και πέραν της εξαίρεσης της Ουγγαρίας, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Βουλγαρία θα εξαιρεθεί από το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2024, μια απόφαση καθοριστικής σημασίας για τη χώρα. Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο πραγματοποιούνται με διαφορετικό τρόπο από τις πληρωμές για το φυσικό αέριο και αποκλείονται από τον μηχανισμό μετατροπής ρουβλίων. Ο βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εξαίρεση αυτή θα επιτρέψει στα διυλιστήρια πετρελαίου στο Μπουργκάς να προσαρμοστούν ώστε να λειτουργούν με μη ρωσικό πετρέλαιο. Όπως τόνισε, η Βουλγαρία εξαιρέθηκε λόγω της κατανόησης ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν με ρωσικό πετρέλαιο.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένοι σχετικά με το αν θα στοχεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην επόμενη σειρά κυρώσεων του μπλοκ κατά του Κρεμλίνου, κάτι που έχει αποκλείσει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ενώ ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεμάχερ δήλωσε ενδεικτικά ότι: «Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί, το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων».

Παράλληλα στον ενεργειακό πόλεμο, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι θα διακόψει από σήμερα 1η Ιουνίου την παροχή φυσικού αερίου στην Orsted της Δανίας και στην Shell Energy στην Γερμανίας, αφού οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια.

Αντίθετα, η εταιρεία Uniper που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία, ολοκλήρωσε την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής φυσικού αερίου που είναι κρίσιμη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. «Όπως άλλες γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, η Uniper άλλαξε τον τρόπο πληρωμής για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Uniper πληρώνει σε ευρώ σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό πληρωμών», αναφέρει η εταιρεία. «Η πρώτη από αυτές τις πληρωμές έγινε στα τέλη Μαΐου. Η Uniperυπογραμμίζει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε συντονισμό με τη γερμανική κυβέρνηση.

Το σχέδιο πληρωμών της Ρωσίας, που προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών για την πληρωμή σε ευρώ και ακολούθως τη μετατροπή σε ρούβλια, αποκάλυψε ρωγμές στην ενιαία αντίδραση της Ευρώπης, καθώς ορισμένες χώρες μέλη αρνήθηκαν να συμφωνήσουν και άλλες αναζήτησαν τρόπους για να συμμορφωθούν με την απαίτηση της Μόσχας. Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο πέρυσι αντιπροσώπευε πάνω από το 50% των εισαγωγών καυσίμων.

Στους προβληματισμούς για την απόδοση των νέων ευρωπαϊκών μέτρων κατά της Ρωσίας, προστίθεται και ο πρόεδρος της Κοατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς ο οποίος δήλωσε ότι: Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας θα κάνουν τον Πούτιν να χαμογελάει, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν άλλοι πελάτες για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών για τα ενεργειακά προϊόντα. Όπως εξήγησε: «Μπορεί να επιβάλλεται και ένα εμπάργκο στο αέριο εναντίον της Ρωσίας. Γιατί δεν το κάνετε;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κροάτης πρόεδρος. «Δυστυχώς, οι κυρώσεις δεν αποδίδουν, πέρα από ένα σημείο. Και το ρούβλι δεν έπεσε, η Ρωσία δεν αισθάνεται τίποτα από αυτά από οικονομικής άποψης, κι αν συμβεί, τότε ο πόλεμος θα έχει τελειώσει. Η τιμή θα πληρωθεί από τους ευρωπαίους πολίτες, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χαμογελάει με ικανοποίηση».

Την ίδια ώρα, οι έλληνες πολίτες μάθαιναν από τον γερμανό καγκελάριο ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συμφώνησε  σε μια συνεργασία ανάλογη με αυτήν της Γερμανίας με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα. «Σήμερα μίλησα με τον έλληνα πρωθυπουργό για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοια συστήματα και θα την προμηθεύσουμε με γερμανικά άρματα μάχης», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η πληροφόρηση από το Βερολίνο για ένα τέτοιο θέμα που εμπλέκει περισσότερο την Ελλάδα στην ουκρανική κρίση και την προσδένει στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ευρωατλαντικών, όπως ήταν επόμενο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τις αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις.

Στο πεδίο των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, όπου επιχειρούν οι ρωσικές δυνάμεις για τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας του Ντονμπάς, «το μεγαλύτερο μέρος» του Σεβεροντονέτσκ είναι πλέον υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι. «Δυστυχώς, σήμερα, οι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης», όμως δεν την έχουν περικυκλώσει, εξήγησε.

Ο ίδιος έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην βγουν από τα καταφύγια και να έχουν έτοιμες τις αντιασφυξιογόνες μάσκες, επειδή μια δεξαμενή που περιείχε νιτρικό οξύ χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό. Η χημική αυτή ουσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες, τύφλωση ή ακόμη και τον θάνατο. Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστήριξαν ότι η δεξαμενή αυτή «εξερράγη» στο χημικό εργοστάσιο Αζότ. «Η περιοχή του εργοστασίου ελέγχεται ακόμη από μονάδες του ουκρανικού καθεστώτος», ανέφερε στο Telegram ο Ραντιόν Μιρόσνικ, ένας εκπρόσωπος της αυτονομιστικής επαρχίας του Λουγκάνσκ.

Μοιραστείτε το άρθρο