ΑΠΘ – Αντίσταση στα σχέδια διάλυσης του δημόσιου-κοινωνικού πανεπιστημίου και συνεργασία φοιτητ(ρι)ών, πανεπιστημιακών κι εργαζομένων – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΒΙΝΤΕΟ

Στην πορεία του πανεπιστημίου προς την επιχειρηματικότητα και την ιδεοληψία της «ελεύθερης» αγοράς, που συνοδεύεται από την αύξηση του αυταρχισμού, της επιτήρησης και της πειθάρχησης, αναφέρθηκαν αρχικά οι ομιλητές στην αποψινή εκδήλωση στα γρασίδια μπροστά στην Θεολογική σχολή, που διοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ και η Πρωτοβουλία Νομικών και Δικηγόρων για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα.

Καταγγέλθηκε η σύγκρουση που λαμβάνει χώρα μέσα στο ΑΠΘ, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και της πρυτανείας, που δημιουργούν μία διαρκή ένταση λόγω της αστυνομοκρατίας. Ενώ τονίστηκε πως η βία δεν είναι τυχαία, προκύπτουσα από την αντίθεση ανάμεσα στις επιδιώξεις των κυβερνώντων για ένα πανεπιστήμιο επαγγελματικής κατάρτισης, παραδομένο στην αγορά, με διάλυση των στοιχείων του δημόσιου-κοινωνικού και τους αγώνες αντίστασης των φοιτητ(ρι)ών, πανεπιστημιακών κι εργαζομένων σε αυτά τα σχέδια. Κάτι που θα ενισχυθεί με τη συνεργασία αυτών.

Στην εκδήλωση συζητήθηκαν οι συνέπειες και όσα διακυβεύονται από την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τη συνεχιζόμενη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στο ΑΠΘ, τους κινδύνους για τα ατομικά και κοινωνικά μας δικαιώματα σε έναν χώρο ταυτόχρονα εκπαιδευτικό, εργασιακό και δημόσιο. Αλλά διακηρύχθηκε και το πανεπιστήμιο που θέλουμε, με την αναβάθμιση του δημόσιου, κοινωνικού και πολιτισμικού του ρόλου, τη μόρφωση και τη δημοκρατία, τη στήριξη συνεργατικών και συλλογικών δράσεων στην εκπαίδευση και την έρευνα.

Ομιλητές ήταν: ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης, ο καθηγητής και μέλος του ΔΕΠ ΑΠΘ Αλέξανδρος Κιουπκιολής, ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονλικης Βασίλης Τσιγαρίδας, ο καθηγητής και γγ του ΕΣΔΕΠ Σωτήρης Σωτηρόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΣΕΡΕΤΕ (Πανελλαδικό Σωματείο στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) Μάνος Χύτας, σε συντονισμό της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κωνσταντίνας Ριτσάτου. Μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησαν παρεμβάσεις από παρευρισκόμενους καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητ(ρι)ες.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις και παρεμβάσεις όλων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ (Β.Γλ., Ανθή Κ. και Μπ. Μπ.)



Ελευθερία ή αστυνομία; Η μάχη στο δημόσιο πανεπιστήμιο, εκδήλωση – συζήτηση, Τετάρτη 1/6 στις 18:00 στα γρασίδια της Φιλοσοφικής

Μοιραστείτε το άρθρο