Η ακαδημαϊκή κοινότητα τάσσεται ενάντια στην αστυνομοκρατία και τη συνεχή απαξίωση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης

Με τη μόνιμη, όπως φαίνεται πλέον εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στο Α.Π.Θ. με πρόσχημα τις εργασίες για την ανέγερση βιβλιοθήκης στο πρώην στέκι στο βιολογικό, γίνεται προσπάθεια να “νομιμοποιηθεί” στα μάτια ενός μέρους της κοινωνίας η αστυνομοκρατία και η βίαιη καταστολή φοιτητ(ρι)ών που αντιστέκονται στην απαξίωση και την υποτίμηση σε όλα τα επίπεδα, των δημόσιων Πανεπιστημίων. Η κατάσταση στο Α.Π.Θ. αποτελεί παράλληλα και ένα πείραμα για την κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να ελεγχθούν τα όρια της αντίστασης, να επιβληθεί στα φοιτητικό κίνημα και να κάμψει τις αντιστάσεις ώστε η είσοδος της ΟΠΠΙ να περάσει στα ψιλά και ταυτόχρονα να συνεχιστεί η σμίκρυνση του δημόσιου χώρου και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ένα μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας στήριξε από την αρχή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στην προσπάθεια να προστατευτούν τα αναφαίρετα δικαιώματα των φοιτητ(ρι)ών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, απέναντι στη ζοφερή κατάσταση που επιβάλλει κράτος, κεφάλαιο και αστυνομία.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων και των δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση, η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ συνδιοργανώνει εκδήλωση με την Πρωτοβουλία νομικών και δικηγόρων για τα δημοκρατικά δικαιώματα ώστε να συζητηθεί η κατάσταση και οι προεκτάσεις των εξελίξεων με τη συμμετοχή φοιτητ(ρι)ών και εργαζόμενων στο πανεπιστήμιο.

https://infolibre.gr/2022/05/30/eleytheria-i-astynomia-i-machi-sto-dimosio-panepistimio-ekdilosi-syzitisi-tetarti-1-6-stis-18-00-sta-grasidia-tis-filosofikis/

Παράλληλα καθημερινά καθηγητές/ριες από όλα τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρα δηλώνουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στις τακτικές αυθαιρεσίας, την καταστολή, την περιστολή των δικαιωμάτων και στρέφονται ενάντια στην εγκατάσταση εδώ και καιρό οπλισμένων αστυνομικών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους και μελλοντικά την είσοδο της ΟΠΠΙ.

Μέλη του προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. εξέδωσαν οργισμένη ανακοίνωση για τη βίαιη καταστολή και την παρουσία των ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο, μία κατάσταση που προκαλεί ασφυξία σε φοιτητές και εργαζόμενους.

Στις 28/5 δημοσιεύτηκε το ψήφισμα της συνόδου προέδρων και κοσμητόρων των παιδαγωγικών τμημάτων και σχολών της χώρας όπου εκφράζεται ρητά η βαθιά αντίθεση στις κρατικές πρακτικές για την απαξίωση και στοχοποίηση των δημόσιων Πανεπιστημίων και των φοιτητ(ρι)ών και κατακρίνεται η αστυνομοκρατία και η μελλοντική εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας.


ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ, ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ & ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΣΧΟΛΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η συνεχής παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο του campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και πολύ περισσότερο ο πρόσφατος τραυματισμός στο πρόσωπο φοιτητή μετά από ευθεία βολή αστυνομικού με βομβίδα κρότου λάμψης, αποτελούν πρακτικές κρατικής καταστολής και αστυνομικής αυθαιρεσίας για τις οποίες εκφράζουμε την έντονη ανησυχία, αντίθεση και αποδοκιμασία μας.

Η εσκεμμένη απαξίωση των δημόσιων ελληνικών Πανεπιστημίων, η συστηματική παρουσίασή τους ως δήθεν κέντρων βίας και ανομίας, επειχειρούν να δημιουργήσουν στοιχειώδη κοινωνική συναίνεση για την αστυνομική παρουσία εντός των ιδρυμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ιδέες με πολλές από τις οποίες μπορεί να διαφωνούμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συναινούμε στη φίμωσή τους.

Ως Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών θεωρούμε ότι η παρουσία διμοιριών ΜΑΤ σήμερα -και από αύριο των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων- στους πανεπιστημιακούς χώρους, είναι τελείως ασύμβατη με τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους και κατά συνέπεια καλούμε την κυβέρνηση να μην συνεχίσει στην ατελέσφορη και συνάμα επικίνδυνη λογική της αστυνομοκρατίας.

Μοιραστείτε το άρθρο