Δυσαρέσκεια Κιέβου για ΝΑΤΟ, Δύση και τις συστάσεις για παραχώρηση εδαφών και συμφωνία με την Ρωσία

92Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει εισέλθει στον τέταρτο μήνα και βλέποντας τις διαφωνίες μέσα στην ΕΕ και το  ΝΑΤΟ, αλλά και τις παροτρύνσεις για συμβιβασμούς ώστε να επιτευχθεί μία ειρηνευτική συμφωνία με την Ρωσία, η ουκρανική ηγεσία αντιδρά έντονα. Καταφέρεται κατά του ΝΑΤΟ, το οποίο προηγουμένως αποφάσισε να μην στείλει αεροσκάφη και άρματα, όπως και κατά της Δύσης που την εγκαλεί γιατί δεν είναι ενωμένη. Το Βερολίνο βλέπει πλέον κόπωση των Δυτικών από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την ουκρανική ηγεσία έχουν ενοχλήσει τελευταία οι συστάσεις και παροτρύνσεις κάποιων Δυτικών για συμβιβασμούς με παραχωρήσεις εδαφών ώστε να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με την Ρωσία και να λήξει ο πόλεμος ο οποίος έχει προκαλέσει τριγμούς παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος της Ουκρναίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απορρίπτει μία τέτοια κίνηση. Όπως είπε στο νυχτερινό μήνυμά του: «Συμπτωματικώς κύρια άρθρα άρχισαν να εμφανίζονται σε κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης που τοποθετούνται υπέρ της αποδοχής από την Ουκρανία του αποκαλούμενου δύσκολου συμβιβασμού δίνοντας επικράτειά μας σε ανταλλαγή την ειρήνη». Ενώ ο σύμβουλός του Ολεξίι Αρέστοβιτς ότι: «Κανένας δεν πρόκειται να εμπορευτεί ούτε γραμμάριο της κυριαρχίας μας ή χιλιοστόμετρο της επικράτειάς μας. Τα παιδιά μας πεθαίνουν, οι στρατιώτες μας διαμελίζονται και αυτοί μας λένε να θυσιάσουμε έδαφός μας; Να πάνε να χαθούν. Δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ».

Ο ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε την έλλειψη «ενότητας» μεταξύ των δυτικών χωρών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Το ερώτημά μου είναι: υπάρχει ενότητα στην πράξη (στη Δύση ); Δεν το βλέπω», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται η στήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης». «Υπάρχει ενότητα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Όχι. Επομένως, η Δύση είναι ενωμένη; Όχι», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. Ο ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε  ότι είναι «ευγνώμων» προς τον Τζο Μπάιντεν, τον αμερικανό ομόλογό του, για νέα οικονομική βοήθεια 40 δις. δολαρίων. Μετέωρο έμεινε το καθημερινό αίτημά του για αποστολή νέων όπλων από τη Δύση.

Παράλληλα χθες, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνει κυριολεκτικά τίποτα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. «Βλέπουμε το ΝΑΤΟ ως μια συμμαχία, ως έναν θεσμό παραμερισμένο και δεν κάνει απολύτως τίποτα», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Όπως υπογράμμισε ότι στην αρχή του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, το ΝΑΤΟ θεωρήθηκε από τους Ουκρανούς ως «δύναμη» και η ΕΕ ως ένας θεσμός που « εξέφραζε μόνο ανησυχίες ». «Αλλά ο πόλεμος έκανε τις μάσκες να πέσουν». «Είδαμε επαναστατικές αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες οι ίδιοι δεν περίμεναν να λάβουν».

Είχε προηγηθεί η απόφαση των ΝΑΤΟϊκών να μην στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης. Την είδηση μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πηγές στο ΝΑΤΟ. Ενώ η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σχολίαζε ότι η απόφαση αυτή καθοδηγήθηκε από τους φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να θεωρήσει την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης και πολεμικών αεροσκαφών ως είσοδο στον πόλεμο με εκδήλωση αντιποίνων. Από κοντά και το Ισραήλ που απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ να εγκρίνουν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Πρόκειται για τους αντιαρματικούς πυραύλους Spike που κατασκευάζονται στην Γερμανία με ισραηλινή τεχνολογία και οι ισραηλινοί δεν δίνουν έγκριση.

Την ίδια ώρα, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο «κόπωσης» των δυτικών χωρών από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε δηλώσεις της στην υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας στο Κρίστιανσαντ της Νορβηγίας, ανέφερε: «Φτάσαμε σε ένα σημείο κόπωσης». Ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι: ο σκεπτικισμός στη Δύση εντείνεται και από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Τους κινδύνους από μία συνέχιση του πολέμου διατύπωσε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και θιασώτης της κυνικής επεμβατικής ρεαλπολιτίκ Χένρι Κίσινγκερ (πρωτεργάτης του αμερικανικού ανοίγματος στην Κίνα αρχές της δεκαετίας ’70 επί Νίξον). Μάλιστα παρότρυνε το Κίεβο να προχωρήσει σε παραχωρήσεις προς την Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος, προειδοποιώντας τη Δύση ότι μια ταπεινωτική ήττα για τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση. Ο 98χρονος σήμερα μίλησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante». «Η συνέχιση του πολέμου πέρα ​​από αυτό το σημείο δεν θα αφορά την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας». Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν κύριο άρθρο των New York Times υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να δεχτεί να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία. Κάτι που προκάλεσε την απάντηση από ουκρανικά μέσα ενημέρωσης όπως το Kyiv Intependent.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα ζητάει την άρση των κυρώσεων για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση. «Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος απαιτεί συντονισμένη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο. Απαίτησε επίσης «εκκαθάριση από το Κιέβο» των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ώστε τα πλοία να μπορούν να εξάγουν σιτηρά. Για τον σκοπό αυτό, ο διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να εξασφαλίσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο» για τα πλοία.

Στο πεδίο των συγκρούσεων, εκτιμάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μόλις 25 χλμ πριν περικυκλώσουν πλήρως έναν θύλακα των Ουκρανών στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Για μέρες το ρωσικό πυροβολικό πλήττει την ουκρανική άμυνα γύρω από την πόλη Σεβεροντονιέτσκ. Αν οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί, θα πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση περικύκλωσης μετά τη Μαριούπολη. Μόλις επιτευχθεί αυτό τότε η Ρωσία θα ελέγχει όλη την επαρχία Λουγκάνσκ, η οποία μαζί με το γειτονικό Ντονέτσκ αποτελούν το Ντονμπάς, οι οποίες έχουν ανακηρύξει την ανεξαρτητοποίησή τους από το Κίεβο.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε το διάταγμα Πούτιν για απλοποίηση των διαδικασιών απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας από τους κατοίκους των ελεγχόμενων από τους Ρώσους εδαφών της Ουκρανίας, αναφερόμενο στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Το ρωσικό κοινοβούλιο (Δούμα) ενέκρινε νόμο που καταργεί το ανώτατο όριο ηλικίας για τους νεοσύλλεκτους στρατιώτες της χώρας που υπογράφουν σύμβαση με τον στρατό, σε άλλη μία ένδειξη ότι η Ρωσία ενισχύει το δυναμικό της για να συνεχίσει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Μέχρι τώρα μόνο Ρώσοι ηλικίας 18 έως 40 ετών και αλλοδαποί ηλικίας 18 έως 30 ετών μπορούν να συνάψουν ένα πρώτο συμβόλαιο με τον στρατό.

Μοιραστείτε το άρθρο