Στην επέκταση του ΝΑΤΟ σε Φινλανδία και Σουηδία, η Ρωσία απαντάει με δημιουργία 12 νέων στρατιωτικών βάσεων

87Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Έχουν αποκρουστεί και αποτύχει οι κυρώσεις και οι κυβερνοεπιθέσεις κατά της  Ρωσίας, λέει ο ρώσος πρόεδρος. Παράλληλα, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι κόβει από σήμερα την παροχή φυσικού αερίου στην Φινλανδία, αντιδρώντας στη μη πληρωμή σε ρούβλια αλλά και στην κατάθεση της αίτησης ένταξης της Σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, για την οποία θα προχωρήσει σε αντίμετρα. Την ίδια ώρα το σύνολο της Μαριούπολης, συμπεριλαμβανομένου του Αζοφστάλ, βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη ρωσικό έλεγχο. Ενώ η Μόσχα επικαλείται αδημοσίευτα στοιχεία για αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία.

Στην επέκταση του ΝΑΤΟ στις  δύο Σκανδιναβικές χώρες αντιδρά η Μόσχα και λαμβάνει «επαρκή αντίμετρα», όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοϊγκού σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας αυξάνει τις στρατιωτικές απειλές (αύξηση των πτήσεων στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ στην Ευρώπη, παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα και στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη) κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει 12 νέες στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά της χώρας για να αντιμετωπίσει την ενίσχυση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της.

Ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε ότι: «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η κυβερνοεπίθεση εναντίον μας, όπως γενικά η επίθεση με τις κυρώσεις στην Ρωσία, έχουν αποτύχει. Στο σύνολο ήμασταν έτοιμοι για μια τέτοια επίθεση και αυτό είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς που διεξήχθη τα τελευταία χρόνια», είπε ο πρόεδρος της     Ρωσίας στην χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Tass.

Η Φινλανδία γίνεται η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η Μόσχα κόβει το φυσικό αέριο αφού αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, μετά την Πολωνία και την Βουλγαρία τον Απρίλιο. Οι ροές σε έναν κεντρικό αγωγό από τον κορυφαίο προμηθευτή της περιοχής προγραμματίστηκε να σταματήσει σήμερα, σύμφωνα με τ0ν φινλανδό εισαγωγέα Gasum. «Η Gazprom Export ενημέρωσε την Gasum ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας της Gasum θα διακοπούν το Σάββατο», δήλωσε η φινλανδική εταιρεία. Οι χαμένες προμήθειες πιθανότατα θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία της σκανδιναβικής χώρας, με τα καύσιμα να αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% περίπου του ενεργειακού μείγματος. Χρησιμοποιείται κυρίως από εργοστάσια παρά για θέρμανση όπως σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την εναντίωσή του στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, επειδή δίνουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες», δηλώνοντας ότι: «Δεν μπορούμε να πούμε “Ναι”» στη Σουηδία και τη Φινλανδία. «Έχουμε όλα τα έγγραφα και τις πληροφορίες για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Τα θύματα είμαστε εμείς. Εάν το ΝΑΤΟ, που είναι ένας οργανισμός ασφαλείας, ανησυχεί για την τρομοκρατία, δεν πρέπει να τους επιτρέψει να ενταχθούν σε αυτό», επέμεινε.

Ο Σοϊγκού είπε ότι η ρωσική «απελευθέρωση» της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό, περισσότερα εδάφη έχουν καταληφθεί από την Ουκρανία από τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τις δυνάμεις της. Υποστήριξε επίσης ότι η Ουκρανία «ηττάται στο πεδίο» και ως εκ τούτου «επιδιώκει να επιτύχει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμες επιτυχίες σε

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως παραδόθηκαν οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές που παρέμεναν μέσα στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ύστερα από εβδομάδες πολιορκίας. «Η περιοχή του μεταλλουργικού εργοστασίου Αζοφστάλ έχει απελευθερωθεί στο σύνολό της» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 531 ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν σήμερα και συνολικά 2.439 από τις 16 Μαΐου. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το σύνολο της Μαριούπολης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου βρίσκεται η χαλυβουργία Αζοφστάλ, βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

O διοικητής του ουκρανικού τάγματος Αζόφ Ντενίς Προκοπένκο δήλωσε σε βίντεο ότι: «Διαρκώς θέταμε με έμφαση τους τρεις πιο σημαντικούς όρους για μας, που είναι οι άμαχοι, οι τραυματίες και οι νεκροί». «Οι άμαχοι έχουν απομακρυνθεί. Οι βαριά τραυματίες έχουν λάβει την αναγκαία βοήθεια και έχουν απομακρυνθεί, για να ανταλλαγούν αργότερα και να σταλούν σε έδαφος που είναι υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας», δήλωσε ο Προκοπένκο. Ο υκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι οι τελευταίοι μαχητές της Μαριούπολης, στρατιώτες του τακτικού στρατού και μέλη της Εθνικής Φρουράς στην οποία ανήκει το Τάγμα Αζόφ, είναι εθνικοί ήρωες και ελπίζει ότι θα ανταλλαγούν με ρώσους αιχμαλώτους. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι μαχητές του Αζοφστάλ θα αντιμετωπιστούν με βάση τους διεθνείς κανόνες. Ενώ κάποιοι ρώσοι βουλευτές ζήτησαν να δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου και ένας είπε ότι θα πρέπει να καταδικαστούν σε θάνατο. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι έχει λάβει πρόσβαση για να καταγράψει εκατοντάδες από τους μαχητές που ήταν στο Αζοφστάλ, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει πόσοι είναι.

Η εφημερίδα New York Times έδωσε στην δημοσιότητα τρία βίντεο, που συνιστούν κατά την εφημερίδα, μαζί με μαρτυρίες ατόμων, αποδεικτικά στοιχεία μιας ακόμη θηριωδίας που διέπραξαν ρώσοι αλεξιπτωτιστές στην Μπούτσα έξω από το Κίεβο στις αρχές του πολέμου. Συγκεκριμένα τα βίντεο δείχνουν ρώσους αλεξιπτωτιστές να οδηγούν δεμένους τον ένα πίσω από τον άλλο, τουλάχιστον οκτώ άνδρες, που στην πλειοψηφία τους ήταν μέλη τμημάτων της Εδαφικής άμυνας, τους οποίους εν συνεχεία εκτέλεσαν.

Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στην ανατολική Ουκρανία για να προχωρήσουν βόρεια και δυτικά της Ποπάσνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια επίθεση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Μια πόλη στην περιοχή του Λουγκάνσκ, με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Είναι ένα από τα λίγα ουκρανικά οχυρά που στέκονται εμπόδιο στη Ρωσία να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς.

Την .ίδια ώρα, σε σοβαρή καταγγελία προχώρησε χθες η επικεφαλής της επιτροπής του ρωσικού κοινοβουλίου Ιρίνα Γιαρόβαγια, σχετικά με αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία. «Σήμερα παρουσιάσαμε μια ανάλυση σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ είχαν ιδιαίτερα ενδιαφερθεί στην ανάπτυξη ιών». «Τα στοιχεία δείχνουν έναν επιθετικό στόχο που υποστηρίζει την ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων προωθούμενων από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πάνω στο ουκρανικό έδαφος». Η ίδια γνωστοποίησε ότι ως κύριος παράγοντας στην χθεσινή συνεδρίαση ήταν ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR) Σεργκάεϊ Ναρίσκιν. «Επιβεβαιώνεται πλήρως ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα δίκτυο πληροφοριών για τα βιολογικά παγκοσμίως και την εφαρμογή ενεργούς στρατιωτικής βιολογικής εκμετάλλευσης του κόσμου και της Ουκρανίας ειδικότερα. Κάτι το οποίο θέτει σοβαρή παγκόσμια απειλή».

Μοιραστείτε το άρθρο