Μονοήμερο ΣΕΚ: “Ιμπεριαλισμός, περίοδος πολέμων και επαναστάσεων”, Κυριακή 22/5 από τις 11:00 στη Νομική Αθηνών

Ποιες είναι οι αιτίες του πολέμου που καταστρέφει την Ουκρανία και διαλύει και τις δικές μας ζωές; Πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τον Πούτιν που απειλεί να πάρει διαστάσεις παγκοσμίου πολέμου; Αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται στο κέντρο των συζητήσεων που περιλαμβάνονται στο μονοήμερο Ιμπεριαλισμός, περίοδος Πολέμων και Επαναστάσεων που οργανώνει το ΣΕΚ στις 22 Μάη στην Αθήνα.
Το μονοήμερο θα ανοίξει η συζήτηση Ο Ιμπεριαλισμός σήμερα, με ομιλητές τον Σωτήρη Κοντογιάννη, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω και τον Χρίστο Τουλιάτο, δημοτικό σύμβουλο Ζωγράφου και μέλος της Αριστερής Ανασύνθεσης (ΑΡΑΝ). Για να κατανοήσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία χρειαζόμαστε τις βάσεις της θεωρίας του ιμπεριαλισμού που έθεσε ο Λένιν εκατό χρόνια πριν, στη διάρκεια του σφαγείου του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Εκατό χρόνια μετά, ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός γεννάει ανταγωνισμούς ανάμεσα σε αντίπαλα μπλοκ ιμπεριαλιστών που θυμίζουν τις συμμαχίες και τους καυγάδες των Μεγάλων Δυνάμεων των αρχών του 20ου αιώνα.
Πώς φτάσαμε από τη Ρωσία του Λένιν στη Ρωσία του Πούτιν; είναι το θέμα της δεύτερης συζήτησης. Η εργατική επανάσταση το 1917 γκρέμισε και τη «φυλακή των λαών» της Τσαρικής Αυτοκρατορίας δίνοντας και στην Ουκρανία την ελευθερία της. Σήμερα ο Πούτιν κατηγορεί τον Λένιν ότι δημιούργησε ένα «τεχνητό έθνος». Όμως, τις κατακτήσεις του Οκτώβρη του 1917 δεν τις τσάκισε ο Πούτιν, αλλά η σταλινική αντεπανάσταση στη δεκαετία του 30. Γι’ αυτή την πορεία θα μιλήσουν η Λίλιαν Μπουρίτη, από το ΣΕΚ και ο Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας της παμφλέτας 10+1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Πόλεμο στην Ουκρανία.
Ό ρόλος της Αριστεράς σε αυτή τη συγκυρία όπου κλιμακώνεται η αναμέτρηση ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές είναι κρίσιμος. Γι’ αυτό το μονοήμερο έχει μια ξεχωριστή συζήτηση γι’ αυτό το θέμα με τίτλο Η Αριστερά και ο Πόλεμος. Το σύνθημα «ο κύριος εχθρός είναι στην ίδια μας τη χώρα», ήταν η σημαία της αντιπολεμικής επαναστατικής αριστεράς στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτή την κληρονομιά μπορούμε να βασιστούμε και σήμερα.
Εισηγητές σε αυτή τη συζήτηση θα είναι ο Πάνος Γκαργκάνας, από την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη και η Βανίνα Τζουντιτσέλι, μέλος του NPA (Nέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) και της Campagne Antiracisme et Solidarite (Kαμπάνια Αντιρατσισμός και Αλληλεγγύη).
Τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου της Αριστεράς. Η Β. Τζουντιτσέλι θα μας μιλήσει για τις μάχες που δίνει το κίνημα στη Γαλλία ενάντια στους φασίστες της Λεπέν αλλά και τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης του Μακρόν που πάνε χέρι-χέρι με τις αντεργατικές επιθέσεις του. Η συμβολή της στη συζήτηση είναι πολύτιμη γιατί τις ίδιες μάχες δίνουμε και εμείς εδώ.
Να ανατρέψουμε τη ΝΔ, να χτίσουμε εργατική εναλλακτική, είναι ο τίτλος της συζήτησης που κλείνει το μονοήμερο. Ομιλητές θα είναι ο Κώστας Καταραχιάς, μέλος της ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Ένα χρόνο πριν το εργατικό κίνημα έδωσε μια μεγάλη νικηφόρα μάχη για να μην απολυθεί από την κυβέρνηση που στο πρόσωπό του ήθελε να χτυπήσει τους αγώνες των υγειονομικών και το συνδικαλισμό συνολικά. Ο Θωμάς Σίδερης, δημοσιογράφος, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ύστερα από τη χυδαία επίθεση των κυβερνητικών επειδή τόλμησε να αναδείξει τη δράση των φασιστών του Αζόφ που κουβάλησε ο Μητσοτάκης στη βουλή δίπλα στον Ζελένσκι. Και η Μαρία Στύλλου από το ΣΕΚ και συγγραφέας του βιβλίου “Η Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών”.
Το 1917 οι εργάτριες της Πετρούπολης βγήκαν στο δρόμο απαιτώντας ψωμί και ειρήνη. Ηταν η πρώτη πράξη της επανάστασης που έβαλε τέρμα στον παγκόσμιο πόλεμο και απελευθέρωσε όλους τους καταπιεσμένους. Είναι ώρα να τελειώσουμε με αυτή την κυβέρνηση της φτώχειας, του πολέμου και του ρατσισμού και να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση και καταστροφές.

 

https://www.facebook.com/events/1287440908745975

Μοιραστείτε το άρθρο