Ρωσία: Η ΕΕ επιθετικό και φιλοπόλεμο παράρτημα του ΝΑΤΟ

80Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τα πρώτα αντίποινα της Ρωσίας στις προθέσεις της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, με διακοπή από σήμερα της ηλεκτρικής ενέργειας που της παρείχε. Διαφωνίες στην ένταξη αυτής και της Σουηδίας εξέφρασε ο Ερντογάν… επικαλούμενος την υποστήριξή τους στο κουρδικό στοιχείο. Την ίδια ώρα, δυστοκία καταγράφεται στις Βρυξέλες για την εκπόνηση του 6ου πακέτου κυρώσεων στην Ρωσία, με τις διαφωνίες πολλών κρατών στην επιβολή ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο να το παραπέμπουν… στις καλένδες. Παράλληλα, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει για το μπλοκάρισμα των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ενώ ο Ζελένσκι κατηγορεί τον Μακρόν ότι επιχείρησε να κάνει παραχωρήσεις στην Ρωσία.

Συνεχής είναι πλέον η επιθετική ρητορική της Μόσχας κατά της Δύσης γενικά αλλά ειδικότερα κατά ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ. Μετά τα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες (αναλυτικά στη χθεσινή ανάρτησή μας), χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει μετατραπεί σε έναν “επιθετικό και φιλοπόλεμο” παράγοντα στα ίχνη του ΝΑΤΟ με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. “Η ΕΕ μετατράπηκε από μια εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα, όπως είχε δημιουργηθεί, σε έναν επιθετικό και φιλοπόλεμο παράγοντα που επιδεικνύει ήδη τις φιλοδοξίες του πολύ πιο πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο”, δήλωσε. Κατηγόρησε δε ευρύτερα τους Ευρωπαίους ότι σπεύδουν “ακριβώς στον δρόμο που έχει ήδη χαράξει το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι την τάση συγχώνευσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και θα αποτελέσουν, στην πραγματικότητα, παράρτημα” του ΝΑΤΟ. Ενώ εκτίμησε πως “η επιθυμία του Κιέβου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανώδυνη”.

Επιπλέον, κατήγγειλε τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μετέβη στην Ινδία στα τέλη Απριλίου για μια επίσκεψη που είχε σκοπό την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών με τη χώρα αυτή που επιδεικνύει την ουδετερότητά της απέναντι στη σύγκρουση. “Η έκβαση του πολέμου δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα επηρεάσει βαθιά και την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού” ωκεανού.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία γνωστοποιούσε ότι θα αναστείλει από σήμερα 14/5 τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία, λόγω απλήρωτων χρεών, όπως ανακοίνωσε η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic Oy, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία InterRAO. Μια κίνηση της Μόσχας που ήρθε πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη στιγμή που η φινλανδική ηγεσία ανακοίνωνε την πρόθεση να καταθέσει αίτηση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (με την Σουηδία να ακολουθεί) – κάτι το οποίο έκανε τη ρωσική ηγεσία να προειδοποιήσει για αντίποινα σε μιά τέτοια επεκτατική πολιτική. Το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας. Η εισαγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και, εν μέρει, από την εγχώρια παραγωγή.

Σε λίγες ώρες ήρθε και η διαφωνία της Άγκυρας στην προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να κινείται σε πολλά ταμπλό: Η Τουρκία δεν βλέπει θετικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετικές απόψεις», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Όπως πρόσθεσε, ήταν λάθος για το ΝΑΤΟ να δεχτεί την Ελλάδα ως μέλος στο παρελθόν. «Ως Τουρκία, δεν θέλουμε να επαναλάβουμε παρόμοια λάθη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις δραστηριότητες, και στις δύο χώρες, υποστηρικτών των Κούρδων αυτονομιστών μαχητών (PKK) που αγωνίζονται για αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία εδώ και δεκαετίες.  Οι δύο χώρες φιλοξενούν «πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Είναι ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου σε ορισμένες χώρες. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε υπέρ». Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση των μελών της συμμαχίας και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952.

Η… απορία της Ουάσινγκτον διατυπώθηκε αμέσως, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι να δηλώνει ότι: «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας». Η μελλοντική ένταξη των δύο αυτών χωρών στηρίζεται ευρέως από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος. Οι ΗΠΑ θέλουν «να καταλάβουν καλύτερα τη στάση της Τουρκίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι η χώρα αυτή είναι «πολύτιμος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «αυτό δεν έχει αλλάξει». Η Τουρκία «ενεπλάκη και ήταν αποτελεσματική στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορύνται για το ποια πλευρά είναι υπεύθυνη που έχουν μπλοκάρει οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Η Ουκρανία είναι αυτή που εμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας. Σε επικοινωνία που είχε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για την στάση του, τονίζοντας ότι αυτό και όχι η Μόσχα εμποδίζουν τις συνομιλίες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις «χονδροειδείς παραβιάσεις» που διαπράχθηκαν από Ουκρανούς μαχητές που «διαφημίζουν τη ναζιστική ιδεολογία». Από την ουκρανική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Γερμανία, δήλωνε ότι νιώθει πως η Ρωσία δεν έχει διάθεση ούτε για ειρηνευτικές συνομιλίες ειρήνης ούτε για συνομιλίες για την ασφάλεια.

Στο διπλωματικό παρασκήνιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι επιχείρησε να κάνει παραχωρήσεις στην Ρωσία. “Δεν είναι σωστό” ο γάλλος πρόεδρος να είναι έτοιμος να “κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις” στη Ρωσία τη στιγμή που οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας, “δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην”, δήλωσε ο Ζελένσκι. “Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ποτέ και τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ζελένσκι, Έλεγε πάντα ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους”, υπεραμύνθηκε το Ελιζέ.

Στον ενεργειακό πόλεμο, οι Βρυξέλες αντιμετωπίζουν τις διαφωνίες πολλών κρατών στο περιεχόμενο του υπό κατάρτιση 6ου πακέτου κυρώσεων στην Ρωσία, με προεξάρχον ζήτημα αυτό του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η πρωτοστατούσα σε αυτό Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συναντήσει πολλές αρνήσεις, που την κάνουν να αναθεωρεί πλέον ακόμη και για σταδιακή εφαρμογή.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνέχισε τις καθημερινές πλέον αναφορές τους στους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια από την επιθετική δραστηριότητα της Δύσης εναντίον της Ρωσίας. Χθες προειδοποίησε ότι οι ενέργειες των Δυτικών θα προκαλέσουν πολλαπλές κρίσεις, από την ενέργεια και το εμπόριο, έως τις τιμές των προϊόντων και τις μεταφορές, από την επισιτιστική αλυσίδα έως τις επιπτώσεις στην ψηφιακή  οικονομία.

H Ρωσία συνέστησε στους πολίτες της να μην πηγαίνουν στη Βρετανία και ανακοίνωσε ότι αυστηροποιεί τους όρους απόκτησης ρωσικής βίζας για τους Βρετανούς, παρουσιάζοντας αυτά τα μέτρα ως απάντηση στις “μη φιλικές” ενέργειες του Λονδίνου. “Λόγω της εξαιρετικά μη φιλικής πορείας η Βρετανία απέναντι στη χώρα μας και προκειμένου να αποφευχθούν οικονομικές απώλειες και άλλα πιθανά προβλήματα, συνιστούμε στους Ρώσους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο”, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά της η Βρετανία, με τις πλέον αντιρωσικές επιθετικές ρητορικές και ενέργειες, ανακοίνωσε ένα νέο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, θέτοντας στο στόχαστρο το οικονομικό δίκτυο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος.  Οι κυρώσεις στοχεύουν στην «κλίκα» η οποία χρωστάει στον Πούτιν τον πλούτο και τη δύναμή της, δήλωσε την Παρασκευή το Φόρεϊν Όφις. «Εκθέτουμε και θέτουμε στο στόχαστρο το σκοτεινό δίκτυο που στηρίζει τον πολυτελή τρόπο ζωής του Πούτιν και σφίγγουμε τον κλοιό στον στενότερο κύκλο του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε πριν λίγες ώρες ότι η Ρωσία προωθεί αίτημα για διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ σχετικά με στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες, όπως ενημέρωσε ο ρώσος μόνιμος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπάεζνια. Μόλις συγκεντρώσουμε όλο το αποδεικτικό υλικό θα το καταθέσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη έρευνας. Η ρωσική πλευρά θέτει και ζήτημα αμερικανικών βιολογικών εργαστηρίων στην Ουκρανία.

Και πέραν του ουκρανικού μετώπου… στην Νότια Οσετία που έχει αποσχιστεί από την Γεωργία, ο πρόεδρός της Ανατόλι Μπιμπίλοφ ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα στις 17 Ιουλίου με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία. Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο-αστραπή με τη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008. Παρέχει οικονομική στήριξη στις δύο περιοχές, πρόσφερε τη ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους τους, ενώ χιλιάδες στρατιώτες σταθμεύουν εκεί. Η μικρή, ορεινή επαρχία, έχει πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκους και συνορεύει με τη Βόρεια Οσετία, η οποία αποτελεί τμήμα της Ρωσίας. «Επιστρέφουμε στο σπίτι» σχολίασε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Telegram.

Μοιραστείτε το άρθρο